Hoefkatrolontsteking bij het paard

Hoefkatrolontsteking bij het paard Een hoefkatrolontsteking komt helaas regelmatig voor bij paarden. Het is geen ziekte met een specifieke oorzaak, maar wel een ziekte met een specifiek probleem: chronische kreupelheid. De diagnose is onder andere te stellen door middel van röntgenfoto's. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk, een operatie, medicijnen, en ander beslag. Welke behandeling aanslaat is verschillend per paard.

Wat is het?

De wetenschappelijke naam van een hoefkatrolontsteking is podotrochleose. Hoefkatrolontsteking is niet een ziekte met een specifieke oorzaak, maar een verzamelnaam voor enkele aandoeningen die allemaal hetzelfde gevolg hebben. Dit is chronische kreupelheid door pijn in het hoefkatrolgebied van een of van meerdere benen.

De oorzaken van een hoefkatrolontsteking

In sommige gevallen ontstaat een hoefkatrolontsteking na een rustperiode van het paard. De doorbloeding van een hoef functioneert pas goed wanneer een paard beweging heeft. Bij paarden die vrijwel alleen in de stal staan zal er dus eerder een hoefkatrolontsteking voorkomen. Ook verkeerde bekapping van het paard kan een hoefkatrolontsteking veroorzaken. Door het verkeerd bekappen kan er een verkeerde hoefstand of hoefvorm ontstaan. Intensieve training op een bodem die niet goed met de beweging meeveert kan ook een hoefkatrolontsteking veroorzaken. Vooral bij springen kan dit een probleem opleveren omdat de paarden hier heel verticaal op hun voorhoeven terechtkomen en deze de gehele klap moeten opvangen.

De symptomen en de diagnose van een hoefkatrolontsteking.

De eerste stap in de diagnose van een hoefkatrolontsteking is het aantonen dat de pijn, die ervoor zorgt dat het paard kreupel loopt, zich in de achterste helft van de voet bevindt. Dit kan bijvoorbeeld door de zenuwen in dit deel van het been tijdelijk uit te schakelen door middel van een injectie. Vervolgens zal er een röntgenfoto van het onderste deel van het been van je paard gemaakt moeten worden. In de meeste gevallen is er op deze foto's een afwijking in het straalbeen zichtbaar. Dierenartsen gebruiken tegenwoordig een methode waarbij ze een lokaal verdovingsmiddel direct in de slijmbeurs van het hoefkatrolgewricht spuiten om eventuele twijfel te voorkomen. Ze gebruiken de röntgenstralen om ervoor te zorgen dat de injectie precies op de goede plek terechtkomt. Deze methode zorgt ervoor dat de diagnose wordt bevestigd, zelfs in de gevallen waarbij er geen verandering in de botstructuur zichtbaar is. Een hoefkatrolontsteking is eigenlijk een vorm van gewrichtsartrose. Deze vorm van artrose wordt extra gecompliceerd door de druk van de diepe buigpees op de achterzijde van het straalbeentje en door specifieke doorbloedingsproblemen in het bot.

Behandeling

De basis van de behandeling van een hoefkatrolontsteking bestaat uit het goed uit balanceren van de hoeven. Vooral een hoef met een lage toon en korte verzenen moet goed gecorrigeerd worden. Een paard zal vrijwel altijd therapeutisch beslag krijgen. Het doel is om het gewicht van de achterzijde van de ondervoet weg te nemen, want daar bevindt zich het straalbeen. Het paard zal eerst onregelmatig gaan lopen in plaats van kreupel, na vier tot zes maanden zal het paard pas weer helemaal genezen zijn.

Het is aan te bevelen om je paard volledige weidegang te geven zodat hij genoeg kan bewegen. Het medicijn genaamd isoxuprine kan helpen om de doorbloeding in het hoefkatrolgebied te verbeteren, het gebruik hiervan betekent niet dat de hoefbalans niet verbeterd hoeft te worden! In sommige gevallen kan een operatie waarbij de ligamenten die het straalbeen ondersteunen gedeeltelijk worden weggehaald helpen. Door deze operatie komt het been namelijk in een iets minder pijnlijke positie te staan. In sommige gevallen is een hoefkatrolontsteking niet te behandelen en zal het paard ingeslapen moeten worden omdat hij teveel pijn heeft.

In de loop der jaren is er altijd onder de paardenkenners veel discussie geweest of een hoefkatrolontsteking erfelijk kon zijn. Men is van mening dat een hoefkatrolontsteking op zich nooit erfelijk kan zijn omdat er veel te veel elementen bij meespelen. Wel kunnen de hoefvorm, de bouw van het been en nog veel meer andere dingen die erfelijk zijn ervoor zorgen dat een paard sneller last krijgt van een hoefkatrolontsteking.
© 2015 - 2022 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van Cushing bij paardenNiet alleen mensen kunnen de ziekte van Cushing krijgen, paarden, met name paarden die al enigszins op leeftijd zijn, ku…
Ataxie bij paardenAls paardeneigenaar krijg je vroeg of laat wel eens te maken met kreupelheid. In sommige gevallen is de diagnose "Ataxie…
Paarden: hoefkatrolontstekingPaarden: hoefkatrolontstekingEen hoefkatrolontsteking komt bij paarden die in de vrije natuur leven vrijwel niet voor. Onder paarden die gebruikt wor…
Artrose bij het paardArtrose bij het paardArtrose is een aandoening die vooral bij oudere paarden voorkomt, maar er zijn ook uitzonderingen. Een paard met artrose…

Zorgen voor je oude, zieke of terminale huisdierZorgen voor je oude, zieke of terminale huisdierOp internet kun je veel informatie vinden over de verzorging van huisdieren. Ook over het afscheid nemen als je huisdier…
Rondwormen en lintwormen bij je paardRondwormen en lintwormen bij je paardPaarden kunnen last hebben van twee verschillende soorten wormen die voorkomen in de ingewanden, dit zijn rondwormen en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/navicular.html
  • http://www.dehoefslag.nl/laatste-nieuws/algemeen/hoefkatrolontsteking-bij-paarden.html
  • http://www.biomentor.org/paard/Hoefkatrolontsteking.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.