Rondwormen en lintwormen bij je paard

Rondwormen en lintwormen bij je paard Paarden kunnen last hebben van twee verschillende soorten wormen die voorkomen in de ingewanden, dit zijn rondwormen en lintwormen. Rondwormen komen vaker voor bij paarden en zorgen voor ernstigere problemen, de symptomen worden regelmatig verward met een luchtweginfectie. De rondwormen kunnen op zich zelf weer opgedeeld worden in: spoelwormen, grote strongyloiden en kleine stronggyloiden.

Rondwormen

Er zijn drie verschillende soorten rondwormen bekend bij het paard. Rondwormen beschadigen altijd de ingewanden en kunnen daardoor een storing in het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Je zult merken dat je paard last heeft van gewichtsverlies. Ook hoesten, koorts en vloeistof uit de neus zijn symptomen van een besmetting met rondwormen, deze symptomen worden vrij regelmatig verward met een luchtweginfectie. Om een besmetting met wormen te voorkomen is het aan te raden om je paard regelmatig te ontwormen.

Spoelwormen

De belangrijkste spoelworm bij het paard is de Parascaris equorum. Deze worm vormt vooral een groot probleem voor veulens, bij volwassen paarden treedt er in de loop van de tijd een immuniteit op die verhindert dat de wormen zich nog verder ontwikkelen, een infectie komt nauwelijks voor bij paarden ouder dan twee jaar.

Het veulen krijgt de wormenlarven meestal binnen tijdens het grazen. Gedurende de ontwikkeling trekken de larven naar de longen en vervolgens weer via de luchtpijp naar het strottenhoofd, om hier ingeslikt te worden en in de ingewanden zich te vormen tot volwassen wormen. De volwassen wormen leggen eieren die beschermd zijn door een dik vlies, een vrouwtjes spoelworm kan tot wel 200.000 eitjes per dag leggen. Via de ontlasting verlaten ze het lichaam en liggen ze weer klaar in de wei om de veulens van het volgende jaar te besmetten.

Grote strongyloiden

Van de grote strongyloiden is de Strongylus vulgaris de belangrijkste. Deze worm heeft een levenscyclus van ongeveer zes maanden. De larven worden vaak opgepikt tijdens het grazen en verplaatsen zich vervolgens door de bloedvaten. Ze reizen door het lichaam totdat ze het middelpunt van de bloedvoorraad hebben bereikt. Hier blijven de larven maandenlang zitten, tijdens deze periode wordt de bloedtoevoer naar de ingewanden drastisch verminderd. Vaak vormt zich een soort prop als verdediging tegen de larven, deze vermindert de doorsnede van het bloedvat. Ook de spijsverteringsfuncties van je paard worden verminderd. Na een tijd keren de larven weer terug naar de ingewanden, hier zullen zij uitgroeien en volwassen worden. Op deze plaats veroorzaken zij nog problemen omdat ze hier het bloed uit de darmwand zuigen, dit heeft bloedarmoede tot gevolg. Vroeger waren de grote strongylioden een veel voorkomende oorzaak van koliek. Gelukkig kunnen de ontwormingsmiddelen van tegenwoordig zelfs de bewegende wormlarven doden.

Kleine strongloiden

De kleine strongloiden worden ook wel cyathomen of rode bloedwormen genoemd. Er zijn veel verschillende varianten van deze worm. Allemaal verschillen ze anatomisch maar een klein beetje van elkaar. Van al deze varianten is hun invloed op het paard vrijwel hetzelfde. De levenscyclus van deze strongloiden is maar drie tot vier weken. De levenscyclus van deze wormen is zeer eenvoudig, de larven verplaatsen zich namelijk niet in het lichaam, ze blijven in de darmwand zitten. Deze wormpjes komen vooral voor bij paarden van 1 tot 3 jaar oud.

Lintwormen

Lintwormen gebruiken kleine mijtjes op het gras als tijdelijke gastheer, paarden krijgen de larven binnen tijdens het grazen. De larven ontwikkelen zich in een paardenlichaam in 6 tot 10 weken tot volwassen lintwormen. Een lintworm veroorzaakt minder vaak problemen dan een rondworm. Door lintwormen kan een paard last krijgen van steeds ergere, onverklaarbare koliekaanvallen. De koliekaanvallen ontstaan omdat het voedsel minder snel het deel tussen de dikke-en de dunne darm kan passeren. Bij een paard dat last heeft van lintwormen vind je soms kleine witte stukjes terug in de ontlasting, dit zijn lintwormgeledingen. Eitjes zijn vaak niet terug te vinden bij een mestonderzoek. Om lintwormen te bestrijden is het slim elk jaar in de lente en in de herfst je paard te ontwormen met een specifiek middel dat geschikt is voor lintwormen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen…
Ontwormen van uw paardOntwormen van uw paardIedereen die paarden houdt heeft ermee te maken: ontwormen. Tegenwoordig moeten ontwormingsmiddelen op recept verkregen…
Worminfecties bij het paard herkennen en voorkomenEen worminfectie is een vervelende vorm van een parasitaire infectie. Bij zo’n soort infectie kan de conditie van het pa…
Koliek bij het paardKoliek bij het paardKoliek is jammer genoeg een ziekte die regelmatig voorkomt bij paarden. Bij koliek hebben paarden flinke pijn in de buik…

Hoefkatrolontsteking bij het paardHoefkatrolontsteking bij het paardEen hoefkatrolontsteking komt helaas regelmatig voor bij paarden. Het is geen ziekte met een specifieke oorzaak, maar we…
COPD bij het paardCOPD bij het paardPaarden kunnen net als mensen last krijgen van COPD oftewel dampigheid. COPD is een chronische ziekte die vrij regelmati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Markusspiske, Pixabay
  • http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-paarden/wormen-bij-het-paard/lintwormen-paard/
  • https://www.zoetis.nl/aandoeningen/paarden/lintwormen-bij-paarden.aspx#accept
  • http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-paarden/wormen-bij-het-paard/spoelwormen-paard/
  • https://www.paardenarts.nl/wormen-bij-paarden/#grote strongyliden
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.