Aandoeningen hond: doofheid

Aandoeningen hond: doofheid Net zoals een mens kan ook een hond doof worden. Dit kan al vanaf de geboorte zijn, maar de hond kan ook op latere leeftijd doof worden door een aandoening of door ouderdom. Bij sommige hondenrassen, zoals de Dalmatiër komt doofheid vaker voor. De doofheid kan in sommige gevallen verholpen worden, bijvoorbeeld als er sprake is van een verstopt oor of een oorinfectie. Er zijn ook hondeneigenaren die heel goed kunnen communiceren met de dove hond. Je kunt de hond heel goed leren gehoorzamen op gebaren.

Hoe weet je of je hond doof is?

Een hond kan net zoals mensen doof zijn. Dit is het onvermogen om geluid waar te nemen in de hersenen. Het kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. Bij hondenrassen zoals de Dalmatiër, Old English Sheepdog, Border Collie, Engelse Setter en Bull Terriër komt doofheid vaker voor. Als je wilt weten of je hond doof is kunt je het volgende doen: ga achter hem staan en klap hard in je handen. Reageert hij hier niet op, dan is hij doof of erg slechthorend.

BAER-test
Wil je het zeker weten dat je hond doof is, kun je de zogenaamde BAER-test laten doen (Brainstem Auditory Evoked Response). Door middel van elektronische apparatuur wordt de hersenactiviteit van de hond onderzocht. De hond is hierbij gedeeltelij onder narcose.

Andere kenmerken die horen bij doofheid zijn:
  • De hond reageert niet op je stem
  • De hond reageert alleen als hij je ziet
  • De hond wordt alleen wakker als hij wordt aangeraakt
  • Hij slaapt meer dan gewoonlijk
  • Hij krabt veel aan zijn oren
  • Hij schudt veel met zijn kop

Oorzaken doofheid

Een aangeboren doofheid kan ontstaan door afwijkingen aan de gehoorzenuw, binnenoor of hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat er een verhouding is tussen pigmentafwijkingen en problemen met het gehoor. Ook honden die wit zijn met een donkere tekening, zoals bij de Dalmatiër, hebben een verhoogde kans om doof te worden. Naarmate honden ouder worden, gaat het gehoor achteruit. De oorzaak kan ook van buitenaf komen. Door bijvoorbeeld een verstopping in de buitenste gehoorgang, kan het geluid niet meer in het oor komen. Het kan ook zijn dat er sprake is van een infectie in het oor. In de laatste twee gevallen is de doofheid te verhelpen.

Gebarentaal

Een dove hond vraagt een aangepaste opvoeding. Het is niet mogelijk om de hond mondeling commando’s te geven en dit moet worden vervangen door handsignalen. Het gaat vaak om dezelfde handgebaren die dove mensen ook gebruiken. Voor een hond is het niet zo moeilijk om handsignalen te leren. Een groot deel van de communicatie van de hond gaat via lichaamstaal, daarom zal hij snel doorhebben dat er wordt gecommuniceerd met de handen.

Hoortoestel voor honden

Er bestaan hoortoestellen speciaal voor honden. Naar mate honden ouder worden, zal het gehoor afnemen. Het dragen van een gehoortoestel voor een hond is onpraktisch. In een gespecialiseerde dierenkliniek kan de mogelijkheid worden bekeken om een hoortoestel operatief in te brengen.

Socialisatie

Een hond moet goed worden gesocialiseerd, wat vooral belangrijk is bij een dove hond. De hond hoort niet wanneer iemand hem nadert en hiervan kan hij schrikken. Met name als hij ligt te slapen en wordt aangeraakt. Dit moet al vanaf het begin worden geoefend, zodat de hond eraan went dat hij wordt aangeraakt. Doe dit altijd voorzichtig, vooral als je de hond wakker maakt. Ook wandelen vraagt extra aandacht. Zorg dat je altijd in het gezichtsveld van de hond bent. Door middel van een lamp of door te zwaaien kun je de aandacht trekken van je hond. Een dove hond kan een lief huisdier zijn, maar meestal vraagt hij wel wat meer tijd en aandacht dan een hond die kan horen.

Tips

Het is verstandig om aan de halsband een plaatje toe te voegen waarop staat dat de hond doof is en jouw telefoonnummer. Mocht de hond van je weggelopen zijn, dan weet degene die de hond vindt dat hij doof is. Laat je hond niet loslopen in de buurt van een autoweg, want hij kan het niet horen als je hem roept en er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer de hond doof is als gevolg van een aangeboren afwijking, wordt er sterk geadviseerd om niet met deze hond te fokken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondentraining Train je hond met handsignalenHondentraining Train je hond met handsignalenAls je de hond commando’s gaat leren, kun je hem gelijktijdig leren hoe op je gebaren te reageren. Het aanleren van mond…
Hoe een hond uw stem begrijpt: communicatie met de hondHoe een hond uw stem begrijpt: communicatie met de hondHoe begrijpt een hond uw stem, uw gebaren en wat u bedoelt? Een goede verstandhouding tussen hond en mens is essentieel…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…

Gezondheidsproblemen bij de hond: AnemieGezondheidsproblemen bij de hond: AnemieIs uw hond tegenwoordig ook zo snel moe na het spelen? Ziet zijn tandvlees er witter uit dan normaal? Hijgt hij zeer vee…
Aandoeningen hond: urineverliesAandoeningen hond: urineverliesEen hond kan zowel bewust als onbewust urine verliezen. Het kan verschillende oorzaken hebben, van gedragsproblemen, neu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ludi, Pixabay
  • www.doggo.nl/artikelen/hond-en-gezondheid/dove-hond.php
  • www.hondenplaza.nl/doofheid_bij_honden
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.