Gezondheidsproblemen bij de hond: Anemie

Gezondheidsproblemen bij de hond: Anemie Is uw hond tegenwoordig ook zo snel moe na het spelen? Ziet zijn tandvlees er witter uit dan normaal? Hijgt hij zeer veel terwijl er niks de aan de hand is? De kans is aanwezig dat uw hond last heeft van anemie. Anemie is simpel gezegd bloedarmoede, er is een tekort aan rode bloedcellen in het lichaam.

Redenen

Een tekort aan rode bloedcellen kan om verschillende redenen voorkomen. Een aantal oorzaken zijn ondervoeding, bloedverlies als gevolg van een ongeluk, een inwendige bloeding en vergiftiging door rattengif. Een andere oorzaak is een te geringe productie van het hormoon Erytropoetine, dit hormoon stimuleert normaal de aanmaak van de rode bloedcellen. Dit is het gevolg van een nieraandoening. Ook kan er anemie ontstaan wanneer een hondeneigenaar zijn hond paracetamol geeft wanneer hij denkt dat hem zal helpen tegen de pijn. Dit medicijn is namelijk giftig voor honden! Paracetamol kan naast anemie ook aandoeningen aan de lever en de nieren veroorzaken.

Symptomen

Hemoglobine is een ijzerhoudende stof die is opgeslagen in de rode bloedcellen. Deze stof bindt zuurstof en geeft het daarna weer af. Wanneer er een tekort is aan rode bloedcellen zal er dus ook meteen een tekort zijn aan hemoglobine. Er treedt zuurstof gebrek op in de weefsels en organen.
  • Zwakte en hijgen door een tekort van zuurstof in het bloed en in de lichaamsweefsels
  • Slijmvliezen zien er bleek uit, onder andere het tandvlees
  • Verhoogde hartslag. Het hart probeert het tekort aan zuurstof in het bloed te compenseren door het sneller rond te pompen
  • Plotselinge anemie, die door een ongeluk is ontstaan, leidt tot verzwakking, moeilijk ademen en plotseling in elkaar zakken.

Behandeling

Dee oorzaken van bloedarmoede kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Bij vergiftiging door rattengif wordt er een tegengif toegediend. Er kan ook een infuus gegeven worden om de bloedsomloop en de bloeddruk stabiel te krijgen/te houden. In zeer ernstige gevallen is er een bloedtransfusie nodig.

Bloedtransfusie

De mate van de bloedarmoede wordt weergegeven aan de hand van een hematocrietwaarde. Bij honden is deze normaal tussen de 0,40 en 0,50. Wanneer deze lager ligt zal een bloedtransfusie noodzakelijk zijn. Bloed bij een transfusie is afkomstig van een hondenbloedbank. Dit gaat eigenlijk hetzelfde in zijn werk als bij de mens. Bij honden zijn er echter geen antistoffen die voor transfusiereacties zorgen. Wel wordt het aangeraden om de bloedsoorten op elkaar af te stemmen. Honden die al eerder bloed toegediend hebben gekregen kunnen een wel antistoffen gaan ontwikkelen tegen een bepaald type bloed.

Soorten, de verschillende veroorzakers van anemie

Tumoren in de milt

De taak van de milt is om rode bloedcellen op te slaan voordat ze aan de bloedbaan worden afgegeven. Een ziekte/tumor aan de milt kan dus veroorzaken dat de milt niet meer in staat is om voldoende rode bloedcellen af te geven. Tumoren in de milt komen redelijk vaak voor bij oudere honden. Een tumor in de milt kan men soms voelen in de onderbuik. Ook zult u de reguliere symptomen van anemie kunnen waarnemen. Een diagnose moet snel worden gesteld. Wanneer een tumor er te lang zit kan deze gaan bloeden. Hierdoor komt er zeer veel bloed in de onderbuik terecht en kan de hond door plotseling bloedverlies compleet in een storten.

Als de diagnose wordt gesteld dat er een tumor in de milt zit zal de dierenarts vaak voorstellen om de complete milt te verwijderen, zo weet u zekerder dat er geen kleine stukjes tumor aanwezig blijven. Met wat aanpassingen zal de hond nog een redelijk normaal leven kunnen lijden zonder milt.

Rattengif

Rattengif is een middel met een anti-stollende werking. Het gif gaat de aanmaak van vitamine K tegen, deze vitamine is nodig voor een normale bloedstolling. Het wordt nogal vaak binnen gekregen door honden omdat het gif er aantrekkelijk uitziet. Ook dode dieren die het gif in hun lichaam hebben worden nog wel eens opgegeten door nieuwsgierige honden. De eerste tekenen van vergiftiging merkt u pas na een aantal dagen omdat het lichaam eerst doorgaat op de resterende voorraad vitamine K. Wanneer uw hond ziek wordt zult u zeer snel moeten zijn, anders volgt de dood. Dus wanneer u denk dat uw hond rattengif heeft op gegeten wacht dan niet op de 1e ziekte symptomen. U kunt al te laat zijn!

De symptomen zijn iets anders dan vaak bij anemie: Braken en diarree met bloed, kneuzingen onder de huid en bloed in de blaas+de hersenen+het ademhalingsstelsel. Er is vaak een infuus, bloedtransfusie en ondersteunende medicatie nodig om het dier weer gezond te krijgen. Een behandeling met vitamine K zal 1 tot 3 dagen gegeven worden tot de vitamine weer op het normale niveau zit.

Auto-immune hemolytische anemie

Deze ziekte ontstaat plotseling na een infectie of een stressvolle gebeurtenis. Waarschijnlijk kan het ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen maar dit is nog niet geheel duidelijk. De symptomen zijn vrij standaard. De diagnose kan worden gesteld aan de hand van een bloedtest. Deze zal een lage concentratie rode bloedcellen weergeven en een hoge concentratie leverenzymen en bilirubine. Dit laatste komt omdat hemoglobine wordt gerecycled en de lever hierbij extra wordt belast.

De behandeling bestaat uit medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken en daarmee gelijk de activiteit van anti-stoffen. Bij sommige honden slaan deze medicijnen zeer goed aan en kan de dosering na een bepaalde tijd worden afgebouwd. Andere honden zullen deze medicijnen levenslang moeten gebruiken.
© 2015 - 2020 Lienepien95, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Gezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenGezondheidsproblemen bij de hond: Vaatziektes door tekenSommige ziektes die je hond kan oplopen ontstaan doordat een teek op je hond terecht gekomen is. Ehrlichiose en babesios…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…

De Afrikaanse varkenspestDe klassieke varkenspest verschijnt nog wel eens in het nieuws wanneer er weer een uitbraak plaatsvindt. Een minder beke…
Aandoeningen hond: doofheidAandoeningen hond: doofheidNet zoals een mens kan ook een hond doof worden. Dit kan al vanaf de geboorte zijn, maar de hond kan ook op latere leeft…
Bronnen en referenties
  • http://www.causus.be/doorverwijzing.cfm?Id=153
  • http://www.bloedziektenbijdieren.nl/bloedtransfusie

Reageer op het artikel "Gezondheidsproblemen bij de hond: Anemie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lienepien95
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!