Optillen en fixeren van de hond bij de dierenarts
Ben je nu de dierenartsassistent of de eigenaar van de hond, om het dier op te tillen en te fixeren moet je samenwerken met de dierenarts. Een dier zal dit voelen en gaat zo ook makkelijker met zich laten werken.
Het optillen van de hond
Voordat je het dier optilt moet er beslist worden of het een agressieve of nerveuze hond is. Een muilkorf of snuitbandje kan indien nodig omgedaan worden. Als je de hond vervolgens op de tafel wilt zetten bij de dierenarts moet je het dier rustig vastpakken. Als je het dier meteen stevig gaat vastgrijpen dan gaat het zich bedreigd voelen. Zorg er vooral ook voor dat je de hond vastpakt zonder te twijfelen. Een dier voelt twijfels namelijk aan en zal daar van profiteren om er proberen vandoor te gaan. Wees dus zeker van je stuk.
Optillen van kleine honden
Kleine honden worden opgetild door één hand onder de buik en één hand onder de borst te plaatsen. Vooral honden met een een lange rug, zoals teckels, moeten op deze manier goed ondersteund worden.
Optillen van grote honden
Grotere honden worden opgetild met z'n tweeën. Bijvoorbeeld door de dierenarts en de eigenaar van de hond of de dierenartsassistent. Indien je een grote hond toch alleen moet optillen kan je best langs zijn zij gaan staan en één arm rond zijn voorpoten slaan en een andere arm rond zijn achterpoten.
Hele grote honden worden bij de dierenarts ook gewoon op de grond behandeld. In de meeste praktijken is er echter ook wel een hydraulische behandeltafel aanwezig, die zover kan zakken dat het dier zelf op de tafel kan lopen. Als er iemand dan de hond goed vasthoudt kan de dierenarts de tafel terug op de gewenste hoogte plaatsen.
Eenmaal de hond op de tafel zit moet het dier gefixeerd worden voor onderzoek.
Het fixeren van de hond
Ga zijdelings naast de hond staan zodat jij en de hond beiden dezelfde kant uitkijken. Leg beide handen aan weerszijden van de nek, achter de oren, zodat je het vel kan vastpakken. Op deze manier kan de hond moeilijk bijten en is het makkelijk hem in bedwang te houden. Leg eventueel je arm over de rug van het dier om het extra in bedwang te houden.
Een grote hond die op de grond staat fixeren doe je op dezelfde manier, alleen ga je dan over het dier heen staan met je beide knieën aan weerszijden van de flanken.
Een dier fixeren dat op zijn zij moet liggen kan je best doen met z’n tweeën. Laat het dier op tafel gaan liggen en zorg dat iemand de voorpoten en iemand de achterpoten onder het dier vandaan trekt. Doe dit uiteraard zachtjes. Dan kan één persoon het overnemen door één arm over de hals van het dier te leggen en met die arm de onderste voorpoot van de hond vast te pakken. Met de andere hand wordt dan vervolgens de onderste achterpoot vastgenomen. Als de beide poten een klein stukje omhoog worden getrokken kan de hond niet meer overeind springen.
Denk om je veiligheid!
Indien je de hond niet vertrouwt gebruik dan altijd een snuitband of een muilkorf. Denk altijd aan je eigen veiligheid! (Belangrijk! Laat een dier met een snuitbandje nooit alleen!)
© 2014 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangmiddelen bij dierenAls u eerste hulp wilt uitvoeren bij dieren kan het zijn dat ze erg agressief reageren in verband met de pijn of de stre…
Dieren EHBO: DwangmaatregelenIn de meeste gevallen zal een eerste-hulpverlener tegenover een patiënt komen te staan, die zeker geen oog heeft voor di…
Bronnen en referenties
- Lancée, E. cursus dierenartsassistent. Les 2: De assistent en de praktijk - deel A. Antwerpen: Centrum voor Afstandsonderwijs.