Dwanggrepen en fixaties voor vervoer van gewonde dieren
Een dier in een levensbedreigende situatie zal willen vluchten en wil niet aangeraakt worden. Er is een grote kans dat u aangevallen of gebeten wordt door het dier. Een gewond dier zal vervoerd moeten worden naar de dierenarts. Het is verstandig het gewonde dier te fixeren voor u aan het vervoeren begint.
Probeer zelf rustig te blijven. Houdt omstanders op grote afstand, deze maken het dier alleen maar paniekeriger. Kies 2 helpers uit de omstanders. 1 van hen gaat de dierenarts bellen of de dierenambulance en gaat op zoek naar vervoer; een auto om bij de dierenarts te komen bijvoorbeeld. U maant het dier tot rust. Om een dier aan te raken is het verstandig het dier te fixeren. Hier heeft u echter wel kennis van zaken voor nodig. Ga nooit zomaar een dier fixeren.
Fixatie van een dier betekent niets anders dan dat u het in een bepaalde houding vasthoudt, zodat het dier zich overgeeft. Let hier altijd op dat u geen verwondingen aanraakt en leg het dier altijd op de minst gewonde zijde op de grond.
Dwanggreep bij een hond
Het gevaarlijkste gedeelte van de hond is de bek. Een hond in paniek kan lelijke bijtwonden veroorzaken. Ook honden die schijnbaar rustig lijken kunnen op een later moment toch in paniek raken en gaan bijten. Leg daarom een snuitverband aan. Dit kunt u bij een hond altijd doen, behalve als er sprake is van benauwdheid van het dier. Van een bandje maakt en u een lus met enkelvoudige knoop. U schuift de lus om de bek van het dier, met de knoop onder de kin. U trekt de lus aan. De uiteinden van het bandje knoopt u achter de oren vast.
Leg het dier op de minst verwonde kant. Pak hiervoor de onderliggende poten en trek deze iets omhoog. Druk met je ellebogen in de half en de lies het dier naar beneen. Dit is de positie waarin er gemakkelijk eerste hulp verleent kan worden aan het dier. Dit is ook de positie waarin de hond het gemakkelijkste vervoerd kan worden. Leg het dier op een deken of jas om het te vervoeren. Probeer het anders met twee man zo stabiel mogelijk te dragen.
Dwanggreep bij een kat
Een kat heeft een bek waarmee hij kan bijten, maar ook zeer scherpe nagels, waarmee hij kan krabben. Bij een kat pakt men daarom met een hand stevig het nekvel beet. Met de andere hand houdt u de achterpoten vast. Wikkel de kat in een deken, trui of jas om het te vervoeren.
Dwanggreep bij grote vogels
Grote vogels kunnen behalve met hun snavels ook flink met hun vleugels slaan. Houd met 1 hand de beide vleugels bij de aanhechting vast. Houd de vogel zo dicht mogelijk tegen uw lichaa. Met de andere hand pakt u de kop beet en houdt u de kaken tussen duim en wijsvinger vast.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Dieren EHBO: DwangmaatregelenIn de meeste gevallen zal een eerste-hulpverlener tegenover een patiënt komen te staan, die zeker geen oog heeft voor di…
Knut, de beroemde ijsbeerKnut het ooit zo vertederende ijsbeertje, dat in december 2006 direct na de geboorte door zijn moeder werd verstoten is…
Spoedonderzoek bij dierenHet kunnen doen van een spoedonderzoek bij dieren, kan het leven van een dier redden, in afwachting van deskundige hulp.…