Dwangmiddelen bij dieren

Dwangmiddelen bij dieren Als u eerste hulp wilt uitvoeren bij dieren kan het zijn dat ze erg agressief reageren in verband met de pijn of de stress. Om te voorkomen dat u verwond wordt zijn er verschillende soorten dwangmiddelen. Sommige dwangmiddelen zijn zelfs te maken van dingen die u gewoon in het huis tegen komt. Dwangmiddelen kunnen ook gebruikt worden om dieren te vangen.

Dwangmiddelen bij honden

Bij agressieve honden kunt een snuitbandje aanleggen. Deze zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak en lijken op een soort muilkorfje. Uiteraard kunt u ook een muilkorf aanschaffen. Als de snuitband strak genoeg zit heeft de hond geen mogelijkheid tot bijten. U kunt ook zelf een snuitband aanleggen met een:
  • shawl
  • verband
  • stuk gordijn
Eigenlijk kunt u van alles een snuitband maken als het maar zacht materiaal is, lang genoeg en breed genoeg. U maakt de snuitband als volgt:
  • U legt de snuitband over de bovenkant van de neus
  • U kruist het onder de kaak
  • U verbind de 2 delen in de nek achter de oren
Als de hond heel bang is voor de dierenarts kunt u hem soms beter brengen in een bench. Dan kan hij soms toch terwijl hij in de bench zit geïnjecteerd worden.

Dwangmiddelen bij katten

Agressieve of bange katten kunt u vangen met een vangstok. Aan deze stok zit een lus die aan het andere eind bediend kan worden. Schuif de lus over zijn kop en trek de lus aan, de kat kan dan geen kant meer op. Om hem in bedwang te houden kunt u eventueel een handdoek over de kat leggen en met beide ellebogen aan een kant afsteunen zodat de kat niet kan bewegen. Met katten is het vaak verstandig om met handschoenen te werken, dit vereist wel wat ervaring aangezien je dan toch minder grip hebt op de kat zelf. Voor eventuele injecties kunt u de kat in een bench zetten.

Dwangmiddelen bij vogels

Bij grote vogels kunt u eventueel een elastiek om zijn snavel doen zodat hij niet kan bijten. Bij kleinere vogels is het gewoon van belang dat u ze goed fixeert zodat ze u niet kunnen bijten. Fixeren betekend eigenlijk het vasthouden op een manier waardoor het dier u niks kan doen. Er zijn verschillende methodes van vastpakken bij verschillende vogels. Eventuele handschoenen kunnen wel van pas komen.

Dwangmiddelen bij paarden

Bij een paard kunt u eventueel een praam gebruiken. De lus van de praam wordt om zijn bovenlip gedraaid. Hierdoor komt er endorfine vrij en zal het paard kalmer worden. Het enige probleem is dat als het paard al gestrest was de praam niet zal werken. Adrenaline overmeesterd namelijk de endorfine.

Dwangmiddelen bij reptielen

Om slangen te vangen bestaan er slangenhaken. Dit is een metalen staaf met aan het einde een buiging er in. Deze zet u achter de kop van de slang, zo kan hij geen kant op. Vooral het goed fixeren bij reptielen is erg belangrijk. Als u de slang een zak doet, vouw het uiteinde dan dubbel en leg daar een knoop omheen. Dit om te voorkomen dat de slang kan ontsnappen.

Dwangmiddelen bij knaagdieren

Ook bij knaagdieren is het goed fixeren van belang om niet gebeten te worden. Het is verstandig om handschoenen aan te trekken omdat ze wel scherpe nagels kunnen hebben.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
Optillen en fixeren van de hond bij de dierenartsBen je nu de dierenartsassistent of de eigenaar van de hond, om het dier op te tillen en te fixeren moet je samenwerken…
De eerste periode met een puppyEen puppy aanschaffen lijkt zo makkelijk, maar er komt heel wat bij de opvoeding kijken. U moet echt structueel te werk…
Agressieve hondenAgressieve honden“Bah” is het eerste van in menig hoofd opkomt als je agressieve honden tegenkomt. En waar de een zegt dat een hond nooit…

Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tatlin, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.