Voordelen van vachtverzorging van je kat

Voordelen van vachtverzorging van je kat Er zijn veel katten, vooral kortharige rassen die nooit worden geborsteld of in bad hoeven. Een kat met zijdezacht lang haar, moet wel verzorgd worden. Katten zijn schone dieren die zichzelf uitvoerig en regelmatig wassen. Toch kan de kat baat hebben bij een vachtverzorging. Het kan het aantal haarballen en haren in huis aanzienlijk verminderen. Sommige katten vinden het heerlijk wanneer ze geborsteld worden en het kan de band tussen de kat en de eigenaar versterken.

Alle katten hebben baat bij vachtverzorging

Er zijn veel katten doe nooit in hun leven worden geborsteld en waarvan de nagels niet worden geknipt. Een kat wassen kan nog een hele zware opgave zijn. Als je een kat hebt met een lange en zijdeachtige vacht, dan vergt dat veel onderhoud. Een kat met een korte vacht kan ook baat hebben bij de verzorging van de vacht.

Haaruitval

Het haar dat op een borstel of kam achterblijft, komt niet terecht op de bank, in je kleed of tussen je boterham. Een bepaalde hoeveelheid hoort er nu eenmaal bij als je een kat hebt. Het is niet te voorkomen dat je de deur uit gaat en nooit kattenharen op je kleding aantreft.

Geur

De meeste katten zijn behoorlijk kritisch, maar sommige katten kunnen soms behoorlijk stinken. Dit geldt vooral voor katers die niet-gecastreerde katers zijn. In de vacht van langharige katten kunnen urine en uitwerpselen achterblijven, wat niet alleen ongemakkelijk, maar ook ongezond kan zijn voor zowel kat als eigenaar.

Haarballen

Dit is een groter probleem bij langharige katten dan bij kortharige. Het is heel vervelend als je kat een hoopje achterlaat waar je per ongeluk in kunt gaan staan. Als jij je kat regelmatig borstelt, krijg hij veel minder haar binnen dan als hij zichzelf wast en dat betekent minder haarballen op dat mooie tapijt.

Samenzijn

Hoewel je kat in het begin misschien niet leuk vindt dat jij je bemoeit met zijn vachtverzorging, gaat hij, als je doorzet, uiteindelijk genieten van de borstelbeurt. Op deze manier breng je ook tijd door met je kat wat ten goede komt met de band tussen jou en je spinnende viervoeter.

Vlooienkam

Een voordeel van kortharige katten is dat je de vacht kunt kammen met een vlooienkam. Kam de vacht eerst met een fijne kam en daarna met een vlooienkam. Als je vlooien vindt, pak ze tussen de vacht weg en gooi ze in een bak met warm zeepwater. Daarna kun je ze wegspoelen.

Nagels knippen

Als je de klauwen van je kat regelmatig knipt, heeft hij niet meer zo'n behoefte om te krabben. Een kat krabt omdat hij het buitenste laagje van de nagel wil verwijderen. Je ziet ook vaak van die hulsjes rondom een krabpaal liggen. Je kunt om de nagels te knippen een nagelknipper gebruiken. Je kunt in de winkel allerlei soorten nagelknippers kopen. Een nagelknipper voor honden kun je ook voor katten gebruiken. Sommige nagelknippers speciaal voor katten zijn soms wat aan de kleine kant om goed te kunnen gebruiken.

Geldbesparing

Een goede vachtverzorging bespaart je geld. Door de behoefte aan krabben te verminderen door zijn klauwen goed te verzorgen, bespaar je geld omdat je geen spullen hoeft te vervangen die hij kapot maakt. Vachtverzorging behoort ook tot de preventieve zorg: aandacht schenken aan het lichaam van je huisdier helpt niet alleen om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar helpt ook tekenen van ziekten te ontdekken in een vroeg stadium.

Alleen het contact is al goed voor een band met je kat. Veel baasjes beseffen pas bij aanraking dat hun huisdier gewicht verliest of knobbels of wonden heeft. Probeer minimaal een keer per week je kat systematisch te betasten. Als je kat eraan gewend is om te worden aangeraakt en om in zijn oren en bek te worden bekeken, wordt het bezoekje aan de dierenarts gemakkelijker.

Tegen allergieën

Onderzoeken hebben aangetoond dat je door goede vachtverzorging, inclusief een regelmatig bad de kans op allergieën verkleind of dat de allergie misschien wel helemaal weg blijft. Sommige katten zijn zelf ook allergisch, bijvoorbeeld voor vlooienbeten. En als je aandacht schenkt aan zijn vachtverzorging, wordt het leven van je kat ook veel aangenamer.

Huis wordt niet haarvrij

Door de vacht van je kat te verzorgen, wordt de haaruitval een stuk minder erg. Maar als je denkt dat je huis vrij kan zijn van kattenhaar, houd je jezelf goed voor de gek. Als je met een kat gaat samenwonen, heb je iets nodig om het haar van je kleren af te krijgen. Je kunt plakband gebruiken, dat je om je hand wikkelt met de plakzijde naar buiten. Je kunt ook pluizenborstels gebruiken.
© 2013 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Iedere kat krijgt zo nu en dan eens te maken met een haarbal. Dit is zeker niet vreemd, want het produceren van een haar…
Cavia: wassen, vachtverzorgingCavia: wassen, vachtverzorgingCavia: verzorging, wassen, vachtverzorging. De cavia is een geliefd huisdier, vooral bij kinderen doet dit knaagdier het…
Het showklaar maken van een katHet showklaar maken van een katAls je een echte raskat hebt, ben je daar waarschijnlijk zeer trots op! Er worden verschillende kattenshows georganiseer…
Vachtsoorten van de caviaVachtsoorten van de caviaAls u een cavia wilt aanschaffen heeft u keuze uit verschillende vachtstructuren. In de dierenwinkels worden voornamelij…

Huisdieren: De loopse hondHuisdieren: De loopse hondAls je besloten hebt een hond te kopen en het wordt een vrouwtje, dan is het goed je te realiseren dat een teefje enkele…
DNA-onderzoek bij rashonden: Nuttig en noodzakelijk?DNA-onderzoek bij rashonden: Nuttig en noodzakelijk?Net als de mens heeft elke hond een uniek DNA-profiel wat te zien is als een soort unieke genetische ‘vingerafdruk’. Een…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.