Aandoeningen hond: droge ogen

Aandoeningen hond: droge ogen Droge ogen is een van de meest voorkomende oogproblemen bij de hond. Het wordt veroorzaakt doordat de traanklieren door het eigen immuunsysteem van de hond worden afgebroken en de hond kan steeds minder traanvocht produceren. Deze beschadiging zal niet meer genezen en moet worden behandeld omdat het anders tot blindheid kan leiden. De ogen moeten voortaan behandeld worden met oogdruppels en zalf. Bepaalde rassen hebben een grotere kans op deze aandoeningen, zoals de Spaniël, West Highland Terriër, Shih-Tzu en Buldog.

Wat het is

De medische benaming voor droge ogen is keratoconjunctivitis sicca (KCS). Het is een van de meest voorkomende oogproblemen die bij honden voorkomen. Ongeveer 1 op de 22 honden heeft er last van. Het immuunsysteem van de hond richt zich tegen het weefsel van zijn eigen traanklieren, waardoor er steeds minder traanvocht wordt geproduceerd. Dit wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. De beschadiging herstelt zich niet en indien dit niet wordt behandeld, kunnen de traanklieren er uiteindelijk volledig hun functie verliezen. Het is pijnlijk en onaangenaam voor de hond en het kan uiteindelijk tot blindheid leiden.

Functie van traanvocht

Traanvocht in de ogen is belangrijk voor gezonde ogen. Het vocht bevat voedingsstoffen, zuurstof, reinigt het oog en helpt infecties te voorkomen. Als er te weinig traanvocht is, gaat het oog zeer doen en droog aanvoelen. De kans op ooginfecties neemt hierdoor toe. Op het oppervlakte van het oog kunnen nieuwe bloedvaatjes ontwikkelen en er kan een donkere pigmentatie ontstaan. Dit leidt uiteindelijk tot volledige blindheid. Mocht je hond last hebben van droge ogen, wacht dan niet en ga naar de dierenarts. Wanneer het vroegtijdig wordt vastgesteld, zal het de hond een hoop ellende besparen.

Symptomen

Als eigenaar van je hond, ben je verantwoordelijk voor hem. Zorg dat je jouw hond kent zodat je weet wanneer hij wat mankeert. Als je hond de onderstaande symptomen vertoont, ga dan naar de dierenarts:

  • Veel knipperen en ogen gesloten houden
  • Veel wrijven
  • Rode en ontstoken ogen
  • Ontbreken van oogglans
  • Oogafscheiding, soms geel van kleur
  • Als de ogen er droog en dof uitzien
  • Zweren of donker pigment op het oogoppervlak
  • Opvallende bloedvaatjes op het oog

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld door middel van een eenvoudige snelle test. Er wordt een traantest uitgevoerd, waarbij met een klein steriel strookje papier gedurende een minuut het traanvocht wordt gemeten. Er wordt ook getest of het hoornvlies is beschadigd. Dit onderzoek is simpel en doet geen pijn. Er is geen verdoving of kalmeringsmiddel nodig. Hoe eerder er wordt behandeld, des te beter zijn de vooruitzichten voor je hond op langere termijn.

Behandeling

Zodra de diagnose droge ogen is gesteld, betekent het meestal dat je hond voor de rest van zijn leven hiervoor behandeld moet worden. Behandeling bestaat uit het toedienen van oogzalf of oogdruppels, die meestal meerdere malen per dag moeten worden toegediend. Hierin zit een stof wat de traanproductie stimuleert en ontstekingsremmend werkt. Indien de aandoening niet juist wordt behandeld, ondervindt de hond veel ongemak en verliest hij uiteindelijk zijn gezichtsvermogen, met een sterk verminderde kwaliteit van leven als gevolg. Heel af en toe wordt er gekozen voor een operatie, waarbij de afvoerbuis van de wangspeekselklier naar het oog wordt verplaatst. Indien droge ogen in een beginstadium worden behandeld, is genezing mogelijk. Maar meestal is er al blijvende schade.

Vatbare rassen

Droge ogen kan bij elke hond en elke leeftijd optreden, daarom moet je altijd op de ogen van je hond letten. Er zijn bepaalde rassen, waarbij deze aandoening vaker voorkomt. Het wordt vooral gezien bij kleine hondenrassen. Rassen die risico lopen zijn:

  • Engelse Cockerspaniël
  • West Highland White Terriër
  • Cavalier King Charles-Spaniël
  • Dashond
  • Shih-Tzu
  • Mopshond
  • Buldog

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…
Plukken van een hondPlukken van een hondHet plukken van een hond is een handeling die bij de vachtverzorging hoort. Meestal gebeurt dit in een trimsalon en moet…

Aandoeningen hond: ligplekken en leggersAandoeningen hond: ligplekken en leggersWanneer een hond te veel op een harde ondergrond ligt, kunnen er op de huid verdikkingen ontstaan. Het komt vaak voor op…
Zeehondencrèche PieterburenZeehondencrèche PieterburenDe zeehondencrèche in Pieterburen, we kennen de opvang waarschijnlijk allemaal wel. Het is een opvang waar zieke en gewo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MichaelGaida, Pixabay
  • www.hond-droge-ogen.nl
  • www.dierenziekenhuis.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.