Geef je hond een goede slaapplek

Geef je hond een goede slaapplek Al eeuwenlang maakt de hond deel uit van ons gezin en wordt hij op verschillende manieren gehouden. Sommige mensen houden hun hond buitenshuis, in een hok of een kennel. De meeste mensen hebben hun hond echter niet alleen in hun hart gesloten, maar ook in hun huis en hebben een speciaal plekje voor hem gecreëerd in de kamer of de bijkeuken. Het één is niet per definitie beter dan het ander; het is vooral afhankelijk van het ras, de leeftijd en de beharing van de hond. Niet alle hondenrassen kunnen buiten worden gehouden. Vooral kortharige rassen hebben het in de winter in een buitenhok snel te koud en kunnen dan allerlei problemen met hun gezondheid krijgen. Een hond die binnen leeft ontwikkelt over het algemeen ook een veel hechtere band met de leden uit zijn gezin.

De geschikte slaapplek is tochtvrij

Als je er voor gekozen hebt om je hond in huis te houden, kies dan een goede slaapplek voor hem. Het is voor elke hond belangrijk dat hij een eigen vaste plaats heeft, die ook zo centraal is dat hij betrokken is bij het leven van het gezin. Een hond is een roedeldier en heeft behoefte aan het groepsleven. Het is natuurlijk niet handig om de hondenmand midden in je looppad te zetten, maar je hond moet wel een oogje op de gebeurtenissen in huis kunnen houden. Daarnaast is het ook voor jezelf prettig om je hond gemakkelijk in de gaten te kunnen houden. Vooral jonge honden hebben behoefte aan een vaste plaats waar ze kunnen slapen en waar ze heen kunnen als ze iets verkeerd hebben gedaan. Je kunt je hond dan ook op z'n plaats sturen als dat nodig is. Naast een vaste en centrale plek in huis, moet de ligplaats van je hond ook tochtvrij zijn, niet te dicht bij de kachel of radiator en niet in de volle zon.

Het is aan te raden om te kiezen voor een mand die minimaal een paar centimeter van de grond af staat. De hond krijgt zo geen kou van de grond en heeft ook minder last van tocht langs de grond. Voor alle manden geldt daarnaast dat ze minstens net zo lang en zo breed moeten zijn als de hond zelf is! De staart wordt er niet meegerekend. Deze minimumafmetingen moet je echt aanhouden, ook al slaapt een hond vaak opgerold.

De slaapkist: hygiënisch en goedkoop

Een grote houten kist op klosjes met een lage rand is een ideale slaapplaats voor een grotere hond. Je kunt er een kussen of deken inleggen voor de warmte. Hygiëne is heel belangrijk en een slaapkist is goed schoon te maken. Bovendien kun je hem relatief eenvoudig zelf maken en gebruik je hiervoor afvalhout, dan is dit nog goedkoop ook. De kist moet wel voldoende groot zijn. Het nadeel van een slaapkist, zeker wanneer je een grotere hond hebt, is dat hij meestal vrij zwaar is en daardoor moeilijk te tillen en te hanteren is.

De rieten mand: mooi, maar 'knaag-gevoelig'

Een rieten mand ziet er vaak mooi uit en kan een waar pronkstuk in de kamer zijn. Riet heeft een gezellige en warme uitstraling. Riet is echter niet het meest stevige materiaal. Vooral een jonge hond knaagt vaak en hij kan je mooie, rieten mand in een paar dagen tot weken tijd volledig vernielen. Bovendien kan je hond stukjes afgeknaagd hout in zijn verhemelte krijgen. Dit kan een lelijke, gevaarlijke ontsteking veroorzaken. Een ander nadeel van een rieten mand is dat er zich tussen het riet gemakkelijk vuil en bacteriën kunnen ophopen. De mand goed reinigen is moeilijk, omdat je met een borstel niet overal kunt komen. Sommige mensen maken een stoffen hoes die de binnenkant van de mand, tot over de rand, bedekt. Wanneer je deze hoes van stevig materiaal maakt, bijvoorbeeld stevig canvas, kun je knagen op de rand meestal voorkomen. Ook is de mand zo makkelijker schoon te maken, omdat je de hoes er eenvoudig uit kunt halen en kunt wassen.

De schuimplastic mand: lekker zacht

Een schuimplastic mand is redelijk goed schoon te maken, in elk geval beter dan de rieten mand. Bovendien is hij niet zwaar, wat gemakkelijk is als je hem moet schoonmaken, en erg zacht. Het voordeel hiervan is dat je hond geen leggers ontwikkelt. Leggers zijn harte eeltachtige knobbels, vaak eerst met vocht gevuld, die ontstaan waar de hond met zijn poten in aanraking komt met een harde ondergrond. Je ziet leggers vaak aan de ellebogen. Wanneer een legger over een harde ondergrond schuurt, kan hij opengaan, geïnfecteerd raken en zo veel ellende veroorzaken. Een schuimplastic mand voorkomt dit. Een nadeel van een schuimplastic mand is echter dat hij, net als een rieten mand, makkelijk stuk te knagen is.

Een variant op de schuimplastic mand, is de schuimplastic stretcher. De stretcher wordt meestal omkleed met een stevige hoes, bijvoorbeeld van canvas. De hoes kan regelmatig worden verwijderd en gewassen en dat maakt deze ligplaats heel hygiënisch. Vooral wanneer je hond ziek is, overgeeft of diarree heeft, is het gemakkelijk hem op een stretcher met een afneembare hoes te laten liggen.

De kunststof mand: geen beauty, maar wel praktisch

De kunststof mand van hardplastic verdient volgens velen geen schoonheidsprijs, maar hij is wel erg praktisch en hygiënisch. Hij is eenvoudig en goed schoon te maken, niet overdreven zwaar en redelijk 'bijt-proof'. Doorzetters met sterke kaken slagen er op den duur echter meestal wel in om ook een kunststof mand kapot te bijten. Vooral de overstekende randen overleven het bij dit soort honden vaak niet. Toch vormt de kunststofmand wel een goede slaapplek voor je hond. Een deken of kussen in de mand is wel raadzaam; de ondergrond is zo zachter en het maakt de mand bovendien lekker warm.

Houdt er wel rekening mee dat matrassen, dekentjes en kussens enorme broeinesten van vlooien kunnen worden. Stofzuig ze dus dagelijks, was ze vaak en vervang ze regelmatig!
© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Een hond is geen mensDe neiging van mensen om een hond te behandelen alsof het ook een mens is, komt vaak voor, en zorgt voor veel problemen.…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?De juiste slaapplaats voor de hond, welke mand is geschikt?Jouw hond heeft een eigen slaapplaats nodig. Het is niet alleen een plaats om te rusten, maar ook een plaats waar hij zi…

Denkspelletjes voor vindingrijke kattenDe meeste katten, vooral jonge katten spelen heel graag. Hierdoor houden ze zichzelf fit en alert. Een speelgoedmuisje a…
Hond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: wat is de oorzaak en het gevolg hiervan? Een hond eet nooit zomaar gras, dit heeft verschillende oorzaken…
Bronnen en referenties
  • LOI, MBO Vakbekwaam medewerker dierenverzorging, Zoötechniek en gezondheidsleer
Reactie

Gerda, 22-02-2015
Waarom mag een hond niet dicht bij een radiator liggen? Reactie infoteur, 23-02-2015
Door het grote temperatuurverschil (wanneer ze buiten zijn geweest en weer naar binnen komen) gaan veel dieren (flink) verharen. Om die reden is het niet verstandig de hondenmand heel dicht bij de verwarming te zetten. De enorme hitte is bovendien niet goed voor honden. Een constante temperatuur die niet al te hoog is, is beter voor de dieren dan de overgang van koud naar warm en omgedraaid (als de verwarming ’s nachts uit gaat). Het gaat dan uiteraard om de vaste plek van de hond. Als hij er zelf voor kiest om af en toe lekker voor de verwarming te gaan liggen, is daar niks mis mee.

Tamira (94 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.