Slokdarmverstopping bij paarden

Een slokdarmverstopping bij paarden is zeer rot om te zien. Uit eigen ervaring, met een paard dat regelmatig een slokdarmverstopping heeft gehad, weet ik nu hoe ik moet handelen en dit wil ik graag delen met anderen.

Slokdarmverstopping bij paarden en pony's

  • Wat is een slokdarmverstopping?
  • Symptonen
  • Wat te doen tijdens een slokdarmverstopping?
  • Wat te doen om slokdarmverstoppingen tegen te gaan?

Wat is een slokdarmverstopping?

Wanneer het paard eet glijd het voedsel via de slokdarm naar de maag. Dit gebeurt normaal gesproken soepel. Bij een slokdarmverstopping blijft er voedsel hangen in de slokdarm en deze kan dan niet verder glijden naar de maag. Een paard voelt zich bij een slokdarmverstopping niet op zijn gemak, het dier zal hier erg van schrikken. Omdat een paard niet kan overgeven zoals een mens dat wel kan, komt er vaak voedsel en/ of speeksel via de neus eruit. Gevaarlijk is dat de voedselresten via de luchtpijp in de longen terecht komt, dit kan een longontsteking veroorzaken.

Symptonen

De symptonen van een slokdarmverstopping zijn onder andere:
  • Het paard word benauwd
  • Het paard gaat zweten
  • Het paard beweegt niet veel
  • Het paard staat met gestrekte hals en zijn hoofd hangt
  • Hoesten
  • Speeksel/ voedselresten uit de neus

Wat te doen tijdens een slokdarmverstopping

Een slokdarmverstopping ziet er vaak erger uit dan dat het is, het lijkt net alsof het paard stikt. Belangrijk is om rustig te blijven voor het paard en goed en helder na te denken. Het is absoluut belangrijk om de veearts te bellen. Deze kan u voorstellen om even wat te lopen met het paard in de hoop dat de voedselbroek verder glijd door het ontspannen van de slokdarm. Maar in veel gevallen komen zij langs voor een injectie met een slokdarmverslappend middel. In andere gevallen zal de veearts een sonde via de neus in de slokdarm brengen, het doel hiervan is om het voedsel weg te spoelen en een doorgang naar de maag maken.

Wat te doen om een slokdarmverstopping tegen te gaan?

Paarden die gulzig eten hebben een grote kans op een slokdarmverstopping, bij deze paarden kan het verstandig zijn om een steen in de voerbak te leggen waardoor het paard wel rustig moet eten. Ook kan het gebeuren na het doorslikken van te grote stukken wortel, bieten, ongeweekt pulp, niet goed geweekte pulp. Het is dan ook belangrijk om geweekt voer echt goed te laten weken. Doe je dit niet zal het uitzetten in de slokdarm/ maag wat ook een slokdarmverstopping veroorzaakt. Wanneer een paard kauwt komt er speeksel vrij, maar wanneer het gebit niet goed is en het kauwvermogen vermindert komt er niet voldoende speeksel vrij, bij deze paarden is het aan te raden om slobber te geven. Het slobber week je en bij goed geweekt zal het niet vasthangen in de slokdarm.
© 2011 - 2024 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Slokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmvernauwing: Oorzaken, symptomen en behandelingEen vernauwing van de slokdarm is een aandoening waarbij de slokdarm door een bepaalde oorzaak niet meer voldoende 'bree…
Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?Een Shetlander, grasmaaier of sportpony?De Shetland Pony is één van de kleinste en oudste paardenrassen. Doordat de pony's zo klein zijn wordt er vaak gedacht d…
Almelose RuiterdagenEenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand…

Paarden en CornageCornage, in de volksmond ook wel stembandverlamming genoemd, is een veel voorkomende term in de paardenwereld. Maar wat…
Epidermolysis Bullosa bij het rundEpidermolysis Bullosa is een ernstige erfelijke huidaandoeningen die ook bij het rund helaas veel voorkomt. De symptomen…
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.