Een eigen paard? Het kiezen van een paard

Een eigen paard? Het kiezen van een paard 'Een paard, een paard, mijn koninkrijk voor een paard!' Is een wereldberoemde zin. Paarden zijn dan ook geweldige dieren. Je kunt er op rijden of ermee mennen. Ze hebben een geweldig uithoudingsvermogen, ze zijn intelligent en lezen de menselijke lichaamstaal beter dan wijzelf. Veel mensen kopen dan ook een paard. Maar veel mensen krijgen daar ook spijt van. Het paard is niet zo braaf als de manegepaarden die ze gewend zijn, of mist juist het temperament wat de ruiter nodig heeft, of de ruiter gaat met steeds grotere tegenzin naar 'die knol'.

Hier wat tips om een paard te kiezen wat bij jou past:

Kies een paard dat kan wat jij wil

Bedenk eerst wat je verwacht van een paard en wat bij jou als ruiter past.

Wil je graag bosritten maken?

Kies dan niet voor een nerveus paard. Kies liever voor een paard dat niet snel schrikt en een flink uithoudingsvermogen heeft. Ook is het handig dat je paard een klein sprongetje kan maken.

Houdt je van springen?

Kies dan voor een paard dat niet alleen graag springt, maar dit ook goed kan. Elk paard kan leren een klein sprongetje te maken, maar ècht springen is een talent dat niet elk paard heeft.

Ben je een dressuurliefhebber?

Om hogerop te komen in de dressuur zul je een paard moeten hebben dat voorwaarts is en temperament bezit. Ook in de dressuur is een nerveus paard niet prettig. Deze paarden staan namelijk niet zo makkelijk stil tijdens het groeten en richten zich niet altijd volledig op de commando's van de ruiter.

Voor liefhebbers van het vrijheidsdressuur, loswerken en grondwerken is het prettig dat het paard zich graag op mensen richt. Al is het natuurlijk wel een uitdaging om een paard dat niet van mensen houdt weer voor je te winnen.

Menners van een enkelspan kiezen vooral een paard dat past bij de discipline. Voor de marathon is dit vooral een wendbaar, sterk en behendig paard, voor de dressuur is dit vooral een temperamentvol paard dat voorwaarts is met verheven gangen. Voor meerspannen (twee-, drie-, vierspan etc.) is het ook van belang dat het paard goed werkt in het team.

Kies een paard waarmee je kan werken

Kijk ook eerlijk naar je eigen niveau. Ben je een beginner? Kies dan nooit een jong paard, maar liever een goed ingeleerd, rustig en betrouwbaar paard. Een temperamentvol, snel of nerveus paard is niet aan te raden. Kijk naar een paard waarbij je je veilig voelt en waarop je verder kan leren. Als je wat verder bent kun je kiezen voor een iets 'moeilijker' paard. Overigens is een moeilijk karakter nog geen graadmeter voor talent.

  • Als je onzeker bent in het zadel kies dan voor een rustig paard dat niet teveel eigen initiatief neemt. Let op voor dominante paarden. Het is fijn dat ze zo zelfverzekerd zijn, maar ze nemen steeds meer de touwtjes in handen tot jij als ruiter niets meer te zeggen hebt.
  • Een ambitieuze ruiter zal zich snel vervelen op een rustig paard. Kies voor een temperamentvol maar controleerbaar paard dat talent en passie heeft voor je favoriete tak van sport.
  • Een rustige zelfverzekerde ruiter met veel geduld kan erg veel plezier beleven aan een nerveus paard. Zo'n paard kan ook erg rustig worden onder deze ruiter. Ook kun je een jong paard inleren of her-beleren.
  • Een ervaren ruiter die houdt van uitdagingen zal veel plezier kunnen hebben aan 'probleempaarden'. Begin niet meteen met de 'zware' gevallen. Wellicht wordt je dan gedwongen om het paard weer te verkopen zonder het dier te helpen. Begin eerst met paarden met duidelijk overkomelijke problemen die je direct kan helpen. Mocht je dan de smaak te pakken hebben dan kun je kiezen voor een paard met een iets 'zwaarder' probleem.

Het is altijd een goed idee om meerdere keren naar het paard te gaan kijken en het te berijden voordat je tot kopen overgaat. Neem iemand mee die jou goed kent en verstand heeft van paarden. Soms kun je het paard ook op proef nemen. Dit geeft je de gelegenheid om elkaar echt te leren kennen.
© 2008 - 2025 Equidae, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…

Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Een eigen paard? Er zijn ook alternatieven!Je zou graag een eigen paard willen, maar je kunt de hoge kosten niet betalen of het ontbreekt je gewoon aan voldoende t…
Een eigen paard? De kostenEen eigen paard? De kostenEen eigen paard hebben is geweldig! Maar helaas kunnen de kosten erg oplopen. Een precies overzicht van de kosten kan ik…
Equidae (7 artikelen)
Laatste update: 17-09-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.