Parkieten, gezelschapsvogels

Parkieten behoren tot de populairste en meest gehouden kooivogels. Het zijn uitstekende huisgenootjes voor kinderen en bejaarden, omdat ze gemakkelijk te verzorgen zijn. Het zijn vriendelijke, levendige vogels die vrolijk zitten te kwetteren tegen elkaar of als u maar één parkiet in de kooi hebt tegen u. Een parkiet kan zich zeer hechten aan het gezin. Maar net zoals bij elk huisdier heeft ook de parkiet veel aandacht nodig.

Waarom een parkiet aanschaffen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen parkieten aanschaffen, zoals:
  • Parkieten zijn niet veeleisend wat voeding betreft en passen zich makkelijk aan
  • Parkieten kunnen wel acht tot tien jaar worden
  • Parkieten zijn makkelijk te hanteren
  • Parkieten zijn sociale vogels
  • Parkieten zijn clowntjes wat zeer amusant is

Parkieten in het wild

De parkiet komt oorspronkelijk uit Australië, waar ze in het wild rondvliegen. De wilde parkieten zijn veel kleiner dan de tamme parkiet. Qua lengte kan het verschil wel tot 6 cm oplopen. Wilde parkieten zijn lichgroen van kleur en hebben een gele kop met zwarte strepen op rug en vleugels. Deze camouflagekleur hebben ze om zich te kunnen verbergen voor roofdieren.
In het wild verplaatsen ze zich zowel door te vliegen als door te klimmen met behulp van zijn poten en snavel.

Parkietengedrag

Een parkiet heeft diverse gedragspatronen zoals:
  • Elkaar voeren als teken van genegenheid
  • Veren plukken in de rui en bij stress
  • Elkaars veren poetsen als teken van genegenheid
  • Vernielzuchtig gedrag in de broedtijd
  • Mannetje trappelt tijdens het zingen op de stok of tak waarop hij zit, dit is typisch baltsgedrag

Soorten en kleuren

Grasparkieten zijn er in vele soorten en kleuren. Ondanks al die varianten behoren ze onder dezelfde noemer. Zo heb je parkieten met kuiven en veerbosjes en parkieten met markeringen zoals keelvlekken en strepen op borst of vleugels. Ook zijn er parkieten met een gemaskerd gezicht en zelfs Albino's komen voor in de parkietenfamilie. Albino's zijn spierwit en hebben rode ogen.

Parkieten komen voor in de kleuren blauw, groen, wit en geel. Deze hoofdkleuren kun je weer onderverdelen in verschillende tinten zoals:
  • Hemelsblauw, kobaltblauw, mauve en violet
  • Lichtgroen, donkergroen en olijfgroen
  • Wit en albino
  • Geel en lutino

Er zijn diverse varianten zoals:
  • Cinnamon - Zwarte maskeringen, strepen en keelvlekken
  • Spangle - Lichte dekveren met donkere randjes
  • Opaline - Strepen minder duidelijk en verenkleed alleen bij de vleugels donker
  • Clearwings - Vleugels zijn lichter van kleur, soms bijna wit
  • Lacewings - Vleugels zijn bruin van kleur, soms antraciet
  • Fallow - Bruine keelvlekken, vleugelmarkering zoals de cinnamon, rode ogen en bleke lichaamskleur

Huisvesting

De meeste parkieteigenaren beginnen met een kooi, geschikt voor twee vogels. Deze kooi moet uitgerust worden met voer- en waterbakjes, zitstokken en speeltjes. Voer- en waterbakjes kunnen het best overdekt zijn, zodat er minder gemorst kan worden. Stokjes moeten niet te dun zijn, zodat de parkiet zijn pootjes kan trainen en tevens kunnen zijn nagels slijten. Ook klimmogelijkheden mogen niet ontbreken. Plaats op de vloer houtsnippers of schelpenzand en zorg dat de parkiet zijn snavel kan scherpen aan een mineralenblok.

Als u voor een volíére kiest beplant deze niet met takjes en boompjes. Dit wordt toch vernield omdat de vogel graag mag knagen. Zorg verder voor klimmogelijkheden, een schommeltje en een spiegeltje. Net zoals in een kooi mogen voorebakken en waterbakken ook niet ontbreken. Handiger is om zaadcontainers te plaatsen om veelvoudig morsen te voorkomen.
Bouw op zet de voliére op een tochtvrije plaats en zorg voor een vorstvrij binnenverblijf.

Voedsel

In de speciaalzaak kun je parkietenvoer kopen. Zorg voor voer waar niet teveel zonnepitten in zitten, want dit zorgt voor vervetting van de vogel. Vers fruit en groente zoals sla, wortel, appel kan als bijvoer worden gegeven. Zorg voor voldoende grit en water bij het voer.

Verzorging

Laat een nieuwe parkiet eerst rustig wennen aan zijn nieuwe onderkomen. Zorg voor rust in huis om de parkiet niet schrikkerig te maken. Vermijd daarom harde muziek, slaan met deuren, geschreeuw etc. Na enkele dagen is de parkiet gewend. Maak wekelijks de kooi schoon en geef hem dagelijks vers water en voer. Laat de parkiet met regelmaat uit zijn kooi om hem de kans te geven zijn vleugels te strekken.

Kweken met parkieten

Zorg ervoor dat de parkieten fit en tam zijn voordat u ermee gaat kweken. Zorg tevens voor een goed broedblok zoals een multipex kastje met een opening. Het kastje moet minimaal 25x15x15 zijn. Hierin zal ongeveer 5 eieren worden gelegd, die na 18 dagen uitkomen. NA 6 weken verlaten de jongen het nest en zullen de eerste weken nog bijgevoerd worden totdat ze zelfstandig zijn.

Tam maken

Op de volgende manier kunt u de parkiet tam maken:
  • Steek uw hand uit met wat voer en laat de parkiet uit uw hand eten
  • Voelt de parkiet zich op zijn gemak, dan kunt u beginnen om het diertje te aaien op zijn buikje
  • Beweeg uw vingers richting de poten van de parkiet en laat hem op uw vinger staan
  • Als de parkiet dit durft kunt u de parkiet in de hand nemen en op uw schouder neerzetten

Conclusie

Een parkiet is een gezelschapsdier waar u veel plezier aan kunt beleven. Als u goed voor de vogel zorgt kan deze wel 10 jaar worden en met een beetje geduld zelfs handtam.
© 2011 - 2024 Abelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
De grasparkiet - De kooiDe grasparkiet - De kooiBelangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleid…
De grasparkiet samen met andere huisdieren houdenGrasparkieten zijn grappige huisgenoten. Surf even rond op het wijde web, en je komt regelmatig foto's tegen van een par…
De halsbandparkiet in de RandstadDe halsbandparkiet in de RandstadEr broeden ongeveer honderdveertig verschillende vogels in Amsterdam. En de meest vreemde vogel, om maar even een woords…

Overlast meeuwenOverlast meeuwenAls u naar het strand gaat en u hoort de zee en de krijzende meeuwen op de achtergrond dan hoort dit er gewoon bij. Het…
De fuut: de fuut is een vreemde vogelDe fuut: de fuut is een vreemde vogelDe fuut is een vreemde vogel. De vogel heeft bijna geen staart. Bovendien vliegt de fuut bijna nooit behalve als hij in…
Abelle (4 artikelen)
Laatste update: 21-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.