De halsbandparkiet in de Randstad

De halsbandparkiet in de Randstad Er broeden ongeveer honderdveertig verschillende vogels in Amsterdam. En de meest vreemde vogel, om maar even een woordspeling te gebruiken, die daar rondvliegt is de parkiet naar mijn mening. De wetenschappelijke naam voor deze Halsbandparkiet is Psittacula krameri.

Loslaten halsbandparkieten

De eigenaren van de Halsbandparkieten zijn in je jaren zeventig begonnen met het loslaten van de vogel. De parkieten zijn daarna voornamelijk naar het Vondelpark gevlogen om te broeden en zich zo te vermenigvuldigen. Onder andere om concurrentie uit de weg te gaan hebben ze daarna vele andere parken veroverd.

Snelle voortplanting

Om nog even terug te komen op het voortplanten, mag je zeggen dat ze dat heel goed hebben gedaan! Tijdens landelijke schattingen in 2000 zouden er in Nederland zo'n 1000 'halsbandjes' voorkomen. Ik moet er niet aan denken dat die allemaal op de Dam bij elkaar komen! Maar nog verassender is het feit dat er in verschillende parken in Amsterdam in 2003 in totaal 1800 halsbandparkieten werden geteld.

De vogels vermaken zich prima in de stad. / Bron: Nir Ofir, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)De vogels vermaken zich prima in de stad. / Bron: Nir Ofir, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Halsbandparkieten voornamelijk in Randstad

Maar hoe zit het landelijk? Is daar echt geen enkel parkietje meer te vinden? Integendeel! De belangrijkste slaapplaats in Voorburg bij Den Haag leverde een ongekend hoog aantal van zo'n 3200 exemplaren op. In Rotterdam trof men op de enige (bekende) slaapplaats 300 Halsbandparkieten aan. Enkele kleinere slaapplaatsen in Haarlem en Leiden leverden resp. 65 en 60-80 Halsbandparkieten op. Op basis van deze resultaten lijkt het totaal aantal dus op ruim 5400 voor heel Nederland uit te komen.

Tellen van vogels

Het is ook heel leuk om te vertellen hoe ze de beestjes tellen. Dit blijkt niet gemakkelijk, want ze komen meestal in verschillende groepen met hoge snelheid uit allerlei richtingen aangevlogen! Maar als de parkieten tellers elk een windrichting voor hun rekening nemen, kunnen ze over het algemeen een behoorlijke schatting maken van het werkelijke aantal.

Er zijn dus in verschillende drukke steden van het land populaties te vinden met verschillende omvangen. De Halsbandparkieten houden van stadsrumoer en van weinig groen. Ze slapen graag samen in hoge bomen op drukke plekken, zoals naast de Utrechtsebrug in Amsterdam.

Vreemde vogels in de tuin

Sommige inwoners van de Amsterdamse binnenstad zorgen er mede voor dat vogels broedplaatsen kunnen vinden en zich kunnen voeden. Desalniettemin vertrekken er aantallen vanuit de grote stad, de provincie in. En zo komt dat er lokaal ook vele kleine broedplaatjes zijn. Een rustige avond in het Groene Hart wordt soms dus verstoord door de "herrie" die de beestjes kunnen maken. Meestal roept dat een reactie op van “Hé, wat krijgen we nou?”! Sommige mensen verwarren ze met papegaaien. Desondanks vind ik het een schitterende vogelsoort in ons Nederland!
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grote alexanderparkiet – een exoot in NederlandGrote alexanderparkiet – een exoot in NederlandHij komt in Amsterdam in het Vondelpark voor, samen met de net zo groene en exotische halsbandparkiet. Het is een exoot…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…

Koekoek legt haar eieren in andermans nestKoekoek legt haar eieren in andermans nestDe koekoek wil wel nageslacht, maar iemand anders moet er maar voor zorgen dat de door haar gelegde eieren uitkomen. Zek…
Dieren in de buurt: de meerkoetWaar water is, zijn meerkoetjes..... overal dus, in Nederland. In dit artikel informatie over deze grappige, zwart-witte…
Bronnen en referenties
  • www.nbvv.nl/content.asp?q=parkiet&page=24
  • www.ter.nl/termedia/index.php/Mei/Halsbandparkiet-en-andere-exoten-online.html
  • www.sovon.nl
  • www.archined.nl
  • Afbeelding bron 1: Nir Ofir, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Reacties

Ing J. den Besten, 07-05-2012
Sinds 2005 komen ze regelmatig op onze, aan de waslijn opgehangen voerkorfjes af.
Ik heb een foto gemaakt, waar er 7 op de waslijn zitten te bakkeleien, wie aan het korfje mag hangen. Soms zie je hier in Loenen groepen van 10 a 12 overvliegen met 3 of 4 jongen er tusse4n.(Kortere staart en iets kleiner.) Ze komen dagelijks en broeden hier. (Veel hoge bomen en ook open stukken.) Vandaag 7-5-2012 een grotere; donkerder groen, met gele hals en geel hoedje en rode bies onder de kin! Voor 't eerst! Weet niet welke soort, maar beweegt zich gewoon tussen de anderen! Grt.Jan. Reactie infoteur, 07-05-2012
Heel erg leuk om te horen!
Groet,
Victor

Duitemeijer, 02-08-2010
Eerst zat er één, toen twee, en toen we pinda's en vetbollen ophingen zaten er na 2 dagen ineens wel zo'n 20 stuks. Ze maken inderdaad wel wat herrie, maar het is een leuk spektakel. Heb nu een vogelstandaard in de tuin gezet, waar er soms wel 10 tegelijk aan hangen. Wij dachten ook eerst dat het een soort van papegaaitje was, totdat we wat informatie kregen in de dierenwinkel. Wij wonen trouwens in Capelle a/d IJssel. :-) Reactie infoteur, 02-08-2010
Hartstikke leuk!
Ze zijn inderdaad erg vermakelijk om naar te kijken!

Sandy Schell, 31-03-2010
Hallo,
ook in Schiedam en Vlaardingen zijn deze vogels waargenomen. In Schiedam heb ik eens een jong babyparkietje gered die uit z'n boom gevallen was. De ouders vlogen luidroepend over de hoofd van baby heen. Maar hij was nat en kon niet vliegen. Toen heb ik hem gevangen en in een hoge boom op een tak gezet zodat een kat hem niet kon oppeuzelen.
De dag erna ben ik naar mijn huisarts geweest voor een tetanusprik, want van dankbaarheid had de babyparkiet niet gehoord en had mij flink in de vinger gebeten…!Groetjes Sandy Reactie infoteur, 01-04-2010
Hallo Sandy,
Super goed van je dat je het arme beestje hebt geholpen!

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 11-07-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.