De grasparkiet - De kooi

De grasparkiet - De kooi Belangrijk is een geschikte kooi voor je grasparkiet te hebben, en deze goed in te richten. Parkieten hebben veel afleiding nodig, en bij een kooi met onvoldoende speeltjes kunnen ze gaan verenplukken of ander afwijkend gedrag vertonen.

Geschikte kooi

Wanneer je een vogelkooi aanschaft, zorg dan dat de vogels hierin alle ruimte hebben om rond te fladderen en van tak tot tak te springen. Zorg dat de kooi voor tenminste de helft horizontale spijlen heeft, grasparkieten zijn echte klimmers. Let verder op een eventuele mogelijkheid een badje op te hangen, waar sommige parkieten erg veel plezier aan hebben, en op de voerbakjes. Wanneer de voerbakjes buiten de kooi hangen, kun je deze beter vervangen voor andere bakjes die je in de kooi op kunt hangen. De ophangplaats voor de voerbakjes maar je dan dicht. Als je dit niet doet, geef je je parkiet(en) een mooie uitbraakgelegenheid door de bakjes opzij te schuiven. Verder kunnen vogels vastraken in bakjes met een zitplaatsje, en kun je die dus ook het beste verwijderen.

Locatie kooi

De locatie van de vogelkooi is erg belangrijk, als hij op de verkeerde plek staat, kan de parkiet hier ziek van worden en zelfs aan sterven. Dus wat zijn de punten waar je op moet letten?
  • Nooit in de keuken, dampen uit de keuken kunnen giftig zijn voor grasparkieten, vooral de antiaanbaklaag van pannen is erg gevaarlijk
  • Weg bij de tv. De tv is een bron van afleiding voor de vogel als je met hem bezig bent, en kan voor de parkiet erg beangstigend zijn.
  • Hoog. De parkiet hooft graag overzicht over zijn omgeving. Plaats de kooi daarom bij voorkeur zo hoog mogelijk.
  • Niet tochtig. Tocht kan dodelijk zijn voor parkietjes, zorg daarom dat de kooi niet in de tocht staat.
  • Niet direct in de zon. Als de kooi in vol zonlicht staat, kunnen de temperaturen aardig hoog oplopen, wat niet goed is voor de vogels.
  • In een hoek. Zoals al eerder gezegd houden parkieten van overzicht over hun omgeving. Hierdoor voelen ze zicht veiliger in een hoe van de kamer, met aan tenminste twee kanten van hen muur.
  • Buiten bereik van kleine kinderen. Dit spreekt redelijk voor zich, kleine kinderen kunnen parkieten erg op laten schrikken. Ook kunnen ze het kooitje opendoen als er ramen open staan, en zo de vogel de kans geven weg te vliegen.

Inrichting kooi

Grasparkieten zijn erg speelse dieren, die veel afleiding nodig hebben. Aangezien vogels meestal toch het grootste deel van de dag in de kooi zitten, is het verstandig die kooi goed in te richten. Zorg voor speelgoed, zitstokken en een kalkblok.

Speelgoed

In iedere dierenwinkel is wel vogelspeelgoed te koop, maar niet alles is even geschikt voor een grasparkiet. In speeltjes met lange strengen touw, bijvoorbeeld, kan een vogel vast komen te zitten. Deze speeltjes zijn dus niet geschikt. Verder moet je bij speelgoed ook op de klemmetjes letten. Grasparkieten zijn erg ondernemende dieren, bij sommige standaardklemmetjes kunnen parkieten klem komen te zitten. Wel een aanrader om in de kooi te hangen, is een schommeltje. Vrijwel iedere parkiet speelt hier graag mee. Een absolute afrader is een spiegeltje, want dit gaat de parkiet zien als een andere, levende parkiet en leidt tot verstoord gedrag.

Bakjes

In een vogelkooi horen altijd tenminste drie bakjes aanwezig te zijn. Één voor het voer, één voor water en één voor grit en maagkiezel. Verder is het aan te raden een apart bakje in de kooi te hangen voor vers fruit/groente. Voor meer informatie over deze punten, kun je naar ‘De grasparkiet – voeding en verzorging’

Stokken

Bij een kooi krijg je meestal twee of drie plastic stokken. Voor grasparkieten is dit echter niet genoeg, ze hebben dikke, houten stokken nodig om hun nagels te slijpen. In veel dierenwinkels zijn deze los verkrijgbaar, maar je kunt ze ook zelf zoeken en afzagen. Het meest geschikte hout hiervoor is wilgenhout (geen treurwilg, of de treurwilg giftig is is niet bekend) of het hout van een fruitboom. Hier knagen de parkieten ook aan, wat goed voor hun snavel is.

Kalk/sepia

Om zijn snavel te slijpen heeft de grasparkiet niet genoeg aan alleen houten zitstokken. Hiervoor, en om bepaalde mineralen binnen te krijgen, heeft de parkiet een kalkblok en sepia nodig. Ook dit is in vrijwel iedere dierenwinkel te koop.

Bodembedekking

Parkieten lopen regelmatig over de bodem van de kooi, daarom is het belangrijk te zorgen dat er een goede bodembedekking ligt. Een populaire bodembedekking is schelpenzand, andere mogelijkheden zijn zaagsel of andere houtsnippers en corbo. Welke bodembedekking het beste werkt, hangt af van je vogel. Vogels die veel op de bodem spelen, zullen een iets zwaardere bodembedekking nodig hebben dan vogels die hoog spelen.
© 2008 - 2024 Lisa-het_genie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
Grasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten: enkele weetjesGrasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Daar trekken ze luid en kwetterend in grote zwermen rond, op zoek naar…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
De grasparkiet - Voeding en verzorgingDe grasparkiet - Voeding en verzorgingZoals ieder dier heeft ook de grasparkiet een goede verzorging nodig. Hieronder valt de goede voeding en aanvullingen hi…

De grasparkiet - Het tam makenDe grasparkiet - Het tam makenHet leukste aan een parkiet is toch wel wanneer hij tam wordt en uit zichzelf naar je toe komt. Maar hoe doe je dat? Het…
De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
Bronnen en referenties
Lisa-het_genie (24 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.