Kanarie: Serinus canaria

Kanarie: Serinus canaria Koop een kanarie bij voorkeur rond augustus. De meeste kanaries zijn geringd. Het beste is om een kanarie bij een goede kweker te kopen, maar ook dierenspeciaalzaken bieden ze aan. Bekijk welke kooi je aanschaft en let op een goede voeding. En verder tips waarom een kanarie niet zingt:

Herkomst

In de Atlantische oceaan liggen een aantal prachtige eilanden. Een van deze eilandengroepen vormen de Canarische eilanden. De Canarische eilanden vormen in totaal zeven eilanden. Deze eilanden worden bevolkt met grote groepen kanaries, oftewel Serinus canaria. Het zijn kleine zangvogels. In het wild is deze soort wat grauwer van kleur dan is de kleuren waar wij hem in kennen. Vroeger werden kanaries vooral gebruikt door medewerkers van de mijn. Ze zette de kanaries voor de ingang van de mijn neer. Wanneer er giftige dampen uit de mijn kwamen, ging de kanarie letterlijk van zijn stokje, en wisten de mijnwerkers dat ze er niet naar binnen moesten gaan. De kanarie word tegenwoordig vooral gehouden om zijn kleurenpracht en zijn zang. Een huiskamerkanarie kan wel twaalf jaar oud worden.

Kopen van een kanarie

Koop een kanarie bij voorkeur rond augustus: de kanarie is dan uit de rui en het meest op zin gezindheid te beoordelen. Een zieke kanarie komt niet goed door de rui heen. Bovendien is het niet wenselijk een kanarie midden in de ruiperiode te verplaatsen. Het liefst koop je ook een jonge vogel. De meeste kanaries zijn geringd. Op de ring staat het geboortejaar van de vogel. Let bij de koop goed op het uiterlijk van het dier. De veren moeten glanzend zijn en niet recht op staan. Tijdens het ademen wipt de staart niet op en neer. De vogel kijkt nieuwsgierig om zich heen en is alert, bovendien zij de ogen glanzend en helder. Het beste is om een kanarie bij een goede kweker te kopen, maar ook dierenspeciaalzaken bieden ze aan. Let dan wel goed op de gezondheid en de leeftijd van de vogel. Wanneer een vogel niet geringd is, dan is het maar de vraag wat de daadwerkelijke leeftijd is. Veel dierenwinkels zullen de leeftijd naar onderen bijstellen om maar geen oude kanaries te hoeven verkopen.

Kooi

Een kanarie is geen klimvogel, dus hoeft geen horizontale spijlen te hebben. Verticaal mag dus ook. Let goed op de ruimte van de kooi, deze mag zeker niet te klein zijn. Het liefst houdt je meerdere kanaries in een volière, hier komt de kanarie het beste tot zijn recht. Een kanarie alleen is ook goed mogelijk, geef hem wel dagelijks wat aandacht. Een speeltje in de kooi stelt de kanarie wel op prijs. Een spiegeltje in de kooi is leuk maar let erop met de zang (zie: mijn kanarie zingt niet). Maak de kooi iedere week goed schoon met wat lauw water, hygiëne is heel belangrijk bij deze vogelsoort.

Voer

Als basisvoedsel geef je de kanarie gemengde zaden. Krachtvoer kan de kanarie door de rui heen helpen. Eivoer is een goede aanvulling op het voer en mag ook nooit ontbreken. Eivoer is in gedroogde vorm te koop en kan aangemengd worden met wat water. Verwijder het eivoer dat niet is opgegeten, om bederf te voorkomen. Verder zijn kanaries dol op groenvoer als blaadjes sla en, uit de tuin, paardenbloemblad of grassprietjes. Ook appel vinden ze heerlijk. Zorg iedere dag voor vers water in de kooi. Een dagelijks badje vinden de kanaries ook heerlijk. Verwijder na het badderen het badje weer, om te voorkomen dat de kanarie uit het vieze badwater gaat drinken. Geef als aanvulling op het voer ook grit, dit helpt beter bij de vertering van zaden.

Mijn kanarie zingt niet

De meeste mensen kopen een kanarie om zijn zang. Wanneer de kanarie nog nooit gezongen heeft of ineens stopt met zingen, kan dit een aantal redenen hebben:
  • Het is geen mannetje maar een vrouwtje: alleen de mannetjes hebben die prachtige en krachtige stem. Wanneer de kweker of dierenwinkel heeft vertelt dat het om een mannetje ging bij aankoop, ga er dan eens mee terug om het nogmaals te laten bekijken of om de kanarie om te ruilen.
  • De kanarie is in de rui: de meeste kanaries stoppen met zingen tijdens de ruiperiode. In het voorjaar zingen de kanaries het meest, als het kan iedere dag.
  • Ziekte: een zieke kanarie is lusteloos en zingt niet. Hij zit opgebold op zijn stokje en piept zielig, of hij zit op de bodem van de kooi. Probeer extra vitaminedruppels of ga er mee langs een dierenarts, wanneer het aan blijft houden.
  • Een spiegel in de kooi: een kanarieman zingt om een wijfje te lokken. Wanneer er een spiegel in de kooi hangt, gaat het mannetje ervan uit dat er een wijfje aanwezig is, en zal zijn zingen staken. Verwijder het spiegeltje weer uit de kooi.

Alle kleuren

Een kanarie is er in vele kleuren. Dit zijn allemaal gekweekte kleuren. De gele kanarie is de bekendste. Deze is er in geel intensief, geel schimmel, geel ivoor intensief, geel ivoor schimmel en geel mozaïek. In de rode variant zien we de kleurslagen
rood intensief, rood schimmel, rood ivoor intensief en rood mozaïek. In het wit zijn er kanaries in wit dominant en lutino-varianten, en verder nog in rubino-varianten. De melanine-kanaries hebben een korreltjes-pigment. Men onderscheidt hier de kleuren van zwart tot bruin. Zo is er bijvoorbeeld de zwart pastel geel intensief en de zwart rood mozaïek. Verder zij er ook kanaries in agaat, zoals agaat rood intensief of agaat pastel wit dominant. De oranje kanarie word verkregen door hem wortel te voeren. Let wel op: iedere dag grote hoeveelheden wortel is geen gezonde voeding.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een kanarieAanschaf van een kanarieKanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de ra…
De kanarie wild en tamDe kanarie wild en tamDe kanarie (Serinus canaria) behoort tot de familie der vinken. Deze wilde kanarie is zeer nauw verwant met de Europese…
Vereisten van een kanarie kooiVereisten van een kanarie kooiDe kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig…
De verzorging en huisvesting van een kanarieDe verzorging en huisvesting van een kanarieDe kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewa…

De beo als huisdierHoewel de beo een geschikte vogel is om als huisdier te houden, is het toch nog een redelijk onbekende vogelsoort. De be…
Fregatvogel: piraterij op zeeFregatvogel: piraterij op zeeWie de fregatvogel heeft gezien, weet wie de echte piraat onder de vogels is. Met zijn rode ballon valt het mannetje het…
Bronnen en referenties
Reactie

Josephine, 07-08-2012
Ik ga een week op vakantie, kan de kanarie 1 week alleen blijven? Reactie infoteur, 08-08-2012
Indien je voldoende voer en water hebt klaarstaan, kan dit wel. Handig is wel als iemand tussendoor eens even komt kijken.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.