Vereisten van een kanarie kooi
De kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig zijn, ziek worden of zelfs sterven.
Kooi
Neem bij voorkeur een vierkante, roestvrije kooi met minimum afmetingen van 50cm x 30cm x 40cm. Zet ze nooit voor het raam of voor de verwarming. Hierdoor kan de kanarie
stokrui krijgen. Dat is een ziekte waarbij de vogel constant ruift (verliezen van vederen) waardoor het zodanig verzwakt dat het zal stoppen met zingen, vermageren en dan sterven. De meeste dieren kunnen hier maar zelden of nooit van genezen. Hetzelfde gebeurt als de kanarie meer dan 11 uur per dag licht krijgt. Vooral tegen kunstlicht (lampen) is hij slecht opgewassen. Dek daarom ’s avonds zijn kooi af met een handdoek. Plaats de kooi ook nooit in de nabije omgeving van een tv-toestel.
Bodembedekking
De meest gebruikte bodembedekking is schelpenzand. Het grit wordt door de vogels zelfs opgegeten en is een must omdat het voorziet in hun kalk- en mineralenbehoefte, maar ook omdat het spijsverteringsproblemen kan voorkomen en genezen. Schelpenzand heeft echter één groot nadeel: het kan relatief weinig vocht opnemen wat het kiemen van bacteriën bevordert.
Een oplossing is het gebruik van kattenbakvulling (houtsnippers). Doordat de kooi hierdoor hygiënischer is, moet je de bodembedekking minder vaak verversen. Vergeet niet om in dit geval extra grit aan de voeding van je kanarie toe te voegen. Het is ook mogelijk om grit en houtsnippers te mengen.
Het is van cruciaal belang de bodembedekking geregeld te verversen om allerlei ziektes te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat in kooien waar de bodembedekking dagelijks werd veranderd, het aantal bacteriën in de geproduceerde ontlasting sterk afneemt. De aanwezigheid van Entoro bacteriacea (coccidiose) duidt bijna altijd op een slechte hygiëne in het vogelverblijf.
Zitstokken
De zitstokjes dienen van hardhout gemaakt te zijn. De vogel mag de stok net niet kunnen omklemmen. Zijn ze te dik of te dun, dan leidt dit tot een slechte houding en een grotere kans op onbevruchte eieren. Gladde, ronde stokjes zijn ook niet goed omdat de kanarie daar te gemakkelijk afvalt.
Voederbakjes
De beste plaats voor het voederbakje is aan de buitenzijde van de kooi. Als het bakje toch binnen de kooi zelf wordt gezet, zorg dan voor een afdakje. Het is immers van groot belang dat er geen ontlasting in de voeding terecht kan komen (bacteriën!).
Geef de vogels nooit te veel eten zodat er geen restjes blijven liggen. Vergeet niet dat kanaries hun zaad pellen en dat ze de omhulsels in het zaadbakje achterlaten. Dat geeft de indruk dat er nog genoeg in het eetbakje ligt, ook al is dat niet het geval. Gooi daarom elke dag de overgebleven restjes weg alvorens het bakje opnieuw bij te vullen. Door kleine beetjes te geven wordt verspilling voorkomen.
Drinkwater
Drinkwater mag je nooit in open bakjes geven. De kanarie zal de open drinkbakjes immers als bad gebruiken en door de ontlasting en microben is het binnen een mum van tijd bedorven. Drinkflesjes met een kogeltje zijn de beste oplossing om je kanarie water te geven.
Bad
Kanaries zijn gek op baden en bovendien komt het zijn gezondheid ten goede. Je kunt een grote drinkbak als bad gebruiken, maar denk eraan deze onmiddellijk uit de kooi te nemen nadat de vogel zijn badje heeft genomen om vorming van bacteriën en kiemen te voorkomen. De vogelen benevelen met een bloemenspuit is ook mogelijk, maar het de vogel zelf laten doen is het beste.
Wanden
Kooien met houten wanden zijn uit den boze. Ze zitten meestal vol scheuren die een ideale verblijfplaats vormen voor luizen en ander ongedierte. Hardboord en spaanplaat kan je beter vermijden. Hoe minder barsten er zijn, hoe beter.
Speeltjes
Kanaries houden van spelen. Het is aan te raden geregeld een speeltje om te wisselen voor een ander om ervoor te zorgen dat je kanarie zich niet gaat vervelen. In de dierenspeciaalzaak zijn er speeltjes te over: schommels, laddertjes, balletjes, touwen, enzovoort.