Aanschaf van een kanarie

Aanschaf van een kanarie Kanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de radio te horen meezingen. Spijtig genoeg worden vele kanaries ziek gekocht en sterven ze al na enkele weken. Met onze tips kan je dit gemakkelijk voorkomen.

Waaraan herken je een gezonde kanarie?

De kanarie die je aankoopt moet uiteraard gezond zijn. Je wilt er immers minimaal tien jaar plezier van hebben en dit liefst zonder problemen. Maar hoe kun je zien of de kanarie die je wilt kopen in goede gezondheid verkeert of niet? En waarop moet je letten bij aanschaf van een vogel?

Een kanarie mag nooit:

  • Zijn kop tussen de veren steken. Kanaries die dit gedrag vertonen zijn niet fit en gaan meestal snel dood.
  • Tranende ogen hebben.
  • Piepende en krakende geluiden maken bij het ademen.
  • Bij het ademen met de staart op en neer wippen.
  • Vedermijten of luizen hebben.
  • Uitwerpselen hebben aan het uiteinde van de stuit bevedering.
  • Niet rood, blauw of mager zijn als je zijn buik opblaast (hij moet een baby huidkleur laten zien).

Koop je kanarie na de ruiperiode (vanaf augustus en september). Tijdens de rui is hij namelijk te zwak en er is veel kans dat hij de verhuis niet zal overleven.

Zorg er ook voor dat je een jonge kanarie koopt. Zijn ouderdom vind je op de ring rond zijn poot.

Kanaries kweken

Ben je van plan om een echte kanariekweker te worden en wil je selectief op kleur gaan kweken, dan komen er bij bovenvermelde punten nog veel andere zaken bij. Als kweker moet je immers ook letten op kleur, vorm, zangkwaliteit en karakter. In dit geval kun je het beste bij ervaren kwekers of op tentoonstellingen langsgaan om zoveel mogelijk inlichtingen in te winnen.

Man of pop?

Wens je een kanarie die de hele dag door zingt, schaf je dan een mannetje aan. Zij zingen het meest omdat ze hiermee hun territorium willen afbakenen. Vrouwtjes (ook popjes genaamd) zingen slechts bij uitzondering.

Kweker, markt of dierenwinkel?

Je kunt een kanarie kopen bij ervaren kwekers, in dierenwinkels en op markten. Koop de vogel liefst bij een kweker in plaats van in een dierenwinkel of op een markt, dan heb je meer zekerheid dat de vogel in goede gezondheid verkeert. Als je bovenstaand lijstje in acht houdt, is er echter weinig risico.

Prijs

Een kanarie betaal je meestal ongeveer 20 euro. Mannetjes zijn vaak duurder dan popjes. Zoals bij alle andere dieren geldt ook hier dat hoe zeldzamer het model is, hoe duurder je hem zal betalen. Hiernaast komt natuurlijk nog de prijs van de kooi, voeding, bodembedekking en speeltjes.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voeding van een kanarieVoeding van een kanarieWist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je v…
Kanarie: Serinus canariaKanarie: Serinus canariaKoop een kanarie bij voorkeur rond augustus. De meeste kanaries zijn geringd. Het beste is om een kanarie bij een goede…
De verzorging en huisvesting van een kanarieDe verzorging en huisvesting van een kanarieDe kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewa…
Vereisten van een kanarie kooiVereisten van een kanarie kooiDe kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig…

Vertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsVertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsHebt u de Franse of de Engelse vertaling nodig van de meest bekende vogelsoorten, dan zal deze lijst u zeker op weg help…
Onze huismussen in gevaar!Onze huismussen in gevaar!Door verstedelijking en gebrek aan woonruimte en voedsel is het aantal huismussen in ons land de afgelopen jaren drastis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bzwei, Pixabay
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 26-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.