Aanschaf van een kanarie

Aanschaf van een kanarie Kanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de radio te horen meezingen. Spijtig genoeg worden vele kanaries ziek gekocht en sterven ze al na enkele weken. Met onze tips kan je dit gemakkelijk voorkomen.

Waaraan herken je een gezonde kanarie?

De kanarie die je aankoopt moet uiteraard gezond zijn. Je wilt er immers minimaal tien jaar plezier van hebben en dit liefst zonder problemen. Maar hoe kun je zien of de kanarie die je wilt kopen in goede gezondheid verkeert of niet? En waarop moet je letten bij aanschaf van een vogel?

Een kanarie mag nooit:

  • Zijn kop tussen de veren steken. Kanaries die dit gedrag vertonen zijn niet fit en gaan meestal snel dood.
  • Tranende ogen hebben.
  • Piepende en krakende geluiden maken bij het ademen.
  • Bij het ademen met de staart op en neer wippen.
  • Vedermijten of luizen hebben.
  • Uitwerpselen hebben aan het uiteinde van de stuit bevedering.
  • Niet rood, blauw of mager zijn als je zijn buik opblaast (hij moet een baby huidkleur laten zien).

Koop je kanarie na de ruiperiode (vanaf augustus en september). Tijdens de rui is hij namelijk te zwak en er is veel kans dat hij de verhuis niet zal overleven.

Zorg er ook voor dat je een jonge kanarie koopt. Zijn ouderdom vind je op de ring rond zijn poot.

Kanaries kweken

Ben je van plan om een echte kanariekweker te worden en wil je selectief op kleur gaan kweken, dan komen er bij bovenvermelde punten nog veel andere zaken bij. Als kweker moet je immers ook letten op kleur, vorm, zangkwaliteit en karakter. In dit geval kun je het beste bij ervaren kwekers of op tentoonstellingen langsgaan om zoveel mogelijk inlichtingen in te winnen.

Man of pop?

Wens je een kanarie die de hele dag door zingt, schaf je dan een mannetje aan. Zij zingen het meest omdat ze hiermee hun territorium willen afbakenen. Vrouwtjes (ook popjes genaamd) zingen slechts bij uitzondering.

Kweker, markt of dierenwinkel?

Je kunt een kanarie kopen bij ervaren kwekers, in dierenwinkels en op markten. Koop de vogel liefst bij een kweker in plaats van in een dierenwinkel of op een markt, dan heb je meer zekerheid dat de vogel in goede gezondheid verkeert. Als je bovenstaand lijstje in acht houdt, is er echter weinig risico.

Prijs

Een kanarie betaal je meestal ongeveer 20 euro. Mannetjes zijn vaak duurder dan popjes. Zoals bij alle andere dieren geldt ook hier dat hoe zeldzamer het model is, hoe duurder je hem zal betalen. Hiernaast komt natuurlijk nog de prijs van de kooi, voeding, bodembedekking en speeltjes.

Lees verder

© 2007 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voeding van een kanarieVoeding van een kanarieWist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je v…
Kanarie: Serinus canariaKanarie: Serinus canariaKoop een kanarie bij voorkeur rond augustus. De meeste kanaries zijn geringd. Het beste is om een kanarie bij een goede…
De verzorging en huisvesting van een kanarieDe verzorging en huisvesting van een kanarieDe kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewa…
Vereisten van een kanarie kooiVereisten van een kanarie kooiDe kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig…

Vertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsVertaling vogelsoorten Frans-Engels-NederlandsHebt u de Franse of de Engelse vertaling nodig van de meest bekende vogelsoorten, dan zal deze lijst u zeker op weg help…
Onze huismussen in gevaar!Onze huismussen in gevaar!Door verstedelijking en gebrek aan woonruimte en voedsel is het aantal huismussen in ons land de afgelopen jaren drastis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bzwei, Pixabay

Reageer op het artikel "Aanschaf van een kanarie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ivonne, 27-07-2017 08:04 #10
Misschien een domme vraag, maar hoe weet ik bij een jonge vogel of het een mannetje of popje is.

Rene, 10-07-2017 14:16 #9
Ik zag het bericht van Hans en ik wil binnenkort over 2 maanden afreizen naar de Filipijnen en vroeg me af als ik mijn kanarie die kerngezond is en de hele dag zingt mag meenemen? Wat moet ik hiervoor doen en mag het wel?

Graag zou ik de te ondernemen stappen willen weten.

Michael, 05-08-2016 15:57 #8
Ik heb een kanarie en heb hem al 3 weken, hij zingt niet, wat moet ik doen?

Ferre, 11-08-2015 17:45 #7
We hebben en kanarie gevonden en laten vangen door een specialist maar in de kooi is hij heel onrustig wat nu

Jackie Hoffman, 26-09-2013 15:26 #6
Weet iemand een goede canarie fokker in de buurt van Amsterdam? vr.gr.
Jackie Hoffman

Habets Jhs, 08-10-2011 21:38 #5
Wij hebben twee jonge mannetjes kanaries in een kooi.Ze zijn 3 maanden oud, doch zingen nog niet. Komt dat nog? of is er iets anders mis?

A. Smit, 20-07-2010 21:03 #4
Wat betreft 'tips voor een Kanari mag nooit'. Onze kanaries vertonen het gedrag met hun kop in de veren al jaren en doen het nog prima. Onzin.

J. Dw Waardt, 11-06-2010 11:43 #3
Ik heb sints kort kanaries. Ik wil er mee gaan kweken. Ik heb al twee nesten gehad maar als ze uit komen dan kijken de ouders niet meer naar de jongen om waardoor ze doed gaan. Kan iemand mij zeggen hoe dat kom?

Hans Bierdrager, 03-02-2010 05:28 #2
Goedemorgen,
Ik woon in de Filipijnen en heb geprobeerd hier een kanarie te kopen maar die heb ik hier in de Filipijnen nog niet kunnen vinden, in Nederland eerder had ik altijd kanarie's en dacht mijn hobby hier weer op te pakken maar dus niet.
Is het mogelijk om vanuit Nederland een paartje mee te nemen?
mvgr Hans

Naomi, 09-06-2009 18:52 #1
Leuk heb zelf ook een voliere!leuk hoor, mijn 2e nestje :-)

Infoteur: Avalon
Laatste update: 26-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Special: Kanaries
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 10
Schrijf mee!