De verzorging en huisvesting van een kanarie

De verzorging en huisvesting van een kanarie De kanarie is een geliefde vogelsoort, die binnenshuis of buiten in een volière gehouden kan worden. De vogel wordt gewaardeerd om zijn zangkwaliteiten, kleur en vorm. Een kanarie leeft het liefst samen met zijn soortgenoten of met andere vogelsoorten. De verzorging bestaat uit het geven van goede voeding en vers drinkwater, het verschonen van de huisvesting en evt. het knippen van de nagels. Met een goede verzorging kan de kanarie wel acht tot twaalf jaar oud worden. Een kanarie went aan zijn verzorger, maar wordt meestal niet zo tam als een parkiet.

De aanschaf van een kanarie

Koop een kanarie het liefst bij een kweker, die goed bekend staat en let op de gezondheid van de vogel. Een gezonde kanarie heeft:
 • Heldere ogen die niet tranen
 • Een rustige ademhaling
 • Een zachtroze huidskleur en gladde, glanzende veertjes
 • Geen vedermijt of luis
 • Geen uitwerpselen aan zijn achterlijfje

Sociale dieren

Een kanarie is een sociaal dier en leeft bij voorkeur samen met soortgenoten of andere (kleine) vogelsoorten. Kies bij aanschaf voor een jonge kanarie, die uit de rui is. (augustus, september) De rui kost een vogel veel energie en hij is nu niet op zijn best. In deze periode wordt ook duidelijk of de vogel een goede gezondheid heeft en of hij een mooi verenpak krijgt.

Wennen aan de nieuwe leefomgeving

Een kanarie heeft even tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Dit kan een wel paar dagen duren. Mannetjes fluiten de eerste dagen ook nog niet, maar bij een goede gezondheid en een goed geplaatste kooi, zal de vogel zich al snel op zijn gemak voelen.

De huisvesting

Een kanarie voelt zich prettig in een ruime kooi of volière. Het verblijf buiten moet tocht- en vorstvrij zijn. In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme. Hier kun je voor zorgen door ’s avonds een doek over de kooi te hangen. Een kanarie kan niet goed tegen kunstlicht en heeft voldoende aan elf uur licht per dag. Zo kun je voorkomen dat de kanarie in de rui blijft en stopt met zingen. Vogels die moeten gaan broeden hebben wel meer daglicht nodig. Dan kun je de dagen verlengen naar veertien of vijftien uur per etmaal.

De verzorging van een kanarie

Hang of zet de kooi hoog. Kanaries houden van een overzichtelijke, veilige omgeving. In de kooi of volière bevestig je meerdere zitstokken. Omdat kanaries graag badderen, zet je minimaal twee tot drie keer per week een badje in de kooi. Voor de bodem gebruik je een vochtabsorberend materiaal, dat stofvrij is en veilig voor de vogel, als die er van eet. Ook mogen bacteriën en schimmels geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.

Geschikte bodembedekkers

 • Basic micro – Een natuurlijk product, dat is gemaakt van stukjes maiskolf. Het is biologisch afbreekbaar, veilig voor dieren en heeft een groot absorberend vermogen. Het materiaal geeft weinig stof af.
 • Roosters – Kanaries kunnen ook op een bodem van stevig gaas leven. De uitwerpselen vallen hierdoor, zodat de bodem droog blijft. De roosters moeten wel geregeld worden schoongemaakt.
 • Kattenbakkorrels – De korrels zijn sterk absorberend, geven een neutrale geur af en zijn veilig voor vogels. Ze verspreiden soms wel veel stof.

Minder geschikte bodembedekkers

 • Rivierzand/ schelpenzand – Het zand neemt weinig tot geen vocht op. Ziektekiemen krijgen hierdoor de kans om zich te ontwikkelen.
 • Houtkrullen – De krullen nemen het vocht goed op, maar er kan schimmelvorming ontstaan.

Zitstokken in de vogelkooi

Een vogelkooi moet zijn voorzien van minimaal twee zitstokken. Vogels in een volière hebben meerdere zitstokken nodig. Neem hiervoor stokken met verschillende diktes, die je verticaal en horizontaal bevestigt. De zitstok moet zo dik zijn dat de tenen van de vogel er bijna om heen kunnen. De kanarie maakt bewegingen op de zitstok waardoor zijn spieren sterker worden en de nagels afslijten. Hiermee kun je voorkomen dat de nagels geknipt moeten worden. Kunststof zitstokken uit de winkel zijn minder geschikt dan natuurlijke stokken.

Het badderen

De kanarie houdt ervan om regelmatig te badderen. Zet een badje met vers water in de kooi of de volière en verwijder het meteen nadat de vogel heeft gebadderd. Verwijder het bad in ieder geval voor de avond, zodat de kanarie genoeg tijd heeft om op te drogen.

Het schoonmaken

Het vogelverblijf moet wekelijks goed worden schoongemaakt. Neem hiervoor warm water en ververs meteen de bodembedekking. Maak ook de voerbakjes, het vogelbadje en de zitstokken schoon met warm water. Het waterbakje moet elke dag worden schoongemaakt.

De voeding - Wat eet een kanarie?

Een kanarie eet zaadmengsels, eivoer, groente, fruit en lekkernijen. Ze gebruiken hun snavel om zaden te pellen. De omhulsels blijven in het bakje achter. Geef de kanarie liever niet meer voer dan hij dagelijks opeet, tot ongeveer 30 procent van zijn lichaamsgewicht. Hij krijgt dan alle voedingstoffen binnen en eet niet alleen het zaad dat hij lekker vindt. Om het zaad te kunnen verteren heeft de kanarie grit nodig. Dit zijn kleine steentjes die het voedsel in de maag vermalen. Kanaries hebben ook kalk nodig. Dit zit in grit of sepia. Een jodiumblok voorziet de vogel van de benodigde mineralen.

Eivoer

Eivoer bevat veel dierlijke eiwitten, vitaminen en mineralen, die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de kanarie. Eivoer is een belangrijke energieleverancier. Kanaries hebben 3-4 keer per week eivoer nodig, naast het zaadmengsel. Bij vogels in de rui en broedende vogels mag ongeveer een kwart van de voeding bestaan uit eivoer.

Groente en fruit

Kanaries houden van verse groenten en fruit zoals selderij, spinazie, andijvie, kiwi, appel en rode bessen. Avocado’s zijn giftig voor vogels, geef dit dus niet! Elke dag een klein beetje vers voer is al voldoende. Te veel vers voer kan diarree veroorzaken.

Lekkernijen

Af en toe mag je de kanarie verwennen met iets lekkers. Kanaries houden van trosgierst of kanariesnoepjes. Deze snoepjes bestaan uit zaden met een laagje honing erover.
© 2015 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een kanarieAanschaf van een kanarieKanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de ra…
Vereisten van een kanarie kooiVereisten van een kanarie kooiDe kooi van een kanarie moet aan bepaalde vereisten voldoen. Houd je hier geen rekening mee, dan zal je vogel ongelukkig…
Voeding van een kanarieVoeding van een kanarieWist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je v…
Kooivogels houdenKooivogels houdenKooivogels heb je in vele verschillende soorten. Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes. De e…

Presteren met postduivenPresteren met postduivenOok in de duivensport staan de ontwikkelingen niet stil. Er heeft een duidelijke professionalisering plaatsgevonden. De…
De Stellers zeearend, een enorme roofvogelDe Stellers zeearend, een enorme roofvogelDe Stellers zeearend behoort tot de grootste roofvogels op aarde. Met zijn enorme spanwijdte domineert hij het luchtruim…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sascha Mainburg, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://plazilla.com/page/4295060168/de-kanarie-informatie-over-aanschaf-en-verzorging
 • http://www.sophia-vereeniging.nl/nl/pages/huisdier-en-welzijn/vogels/verzorging-kanarie.html
 • http://www.eznc.org/primosite/show.do?ctx=25145,28787
 • http://www.licg.nl/r6/dieren/vogels/vogels/kanarie.html
 • http://www.kanarie.net/verzorging.html
 • http://www.hetnatuurhuis.nl/index.php/huisdieren/de-kanarie
 • http://www.faunaland.nl/wat-eet-een-kanarie
Reacties

Georges, 04-05-2020
Hallo, Graag had ik geweten wat de reden is dat mijn kanarie niet aan de leg gaat, deze heeft al veertien dagen een mooi nestje gemaakt, gaat er regelmatig lange tijd in zitten maar komt niet aan de leg! Wat is de oorzaak en wat kan ik doen?
Groetjes Georges Reactie infoteur, 05-05-2020
Hallo Georges,
Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Misschien heb je iets aan de onderstaande link
http://www.vogelproblemen.nl/Broedst.%20-%20Pop%20legt%20geen%20eieren.htm
Mvg Liza

Nl, 09-04-2020
Kan ik bij een mannetje kanarie, er een tweede bij zetten? Reactie infoteur, 18-04-2020
Hallo,
Twee mannetjes bij elkaar kan niet, ze kunnen gaan vechten. Wat wel kan is twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje.
Mvg,
Liza

Corrie, 29-03-2019
Onze dochter kwam vorige week een kanarie brengen.
Hij heeft al gezongen. Maar nu heeft hij een veertje uit zijn “jasje” en zit daar elke keer aan te pikken.
Wat betekent dit? Reactie infoteur, 30-03-2019
Hallo Corrie,
Het zou kunnen dat de kanarie aan het veertje pikt omdat er voedingsstoffen inzitten die hij nodig heeft. Een tip die anderen daarvoor geven is: een beetje havermout geven. Daar schijnt dezelfde stof in te zitten.
Mvg Liza

Nancy, 24-02-2019
Hallo, Ik heb ongeveer een 2tal jaar een kanarievogel. Het was nog een jong dier toen we hem aankochten. Hij zat altijd in huis maar zouden hem nu graag in een buitenvolière steken met soortgenoten. Mijn vraag is, vanaf wanneer mag ik die overgang maken van binnen naar buiten? Grt Reactie infoteur, 26-02-2019
Hallo Nancy,
Dat zou kunnen als het wat warmer wordt, ook s' nachts. Nu is de overgang heel groot. En het nachthok moet tochtvrij zijn.
Mvg Liza

Ingrid, 04-02-2019
Wat is beter voor de kanarie:
* Alleen in de kooi?
* Samen in de kooi? Reactie infoteur, 04-02-2019
Beste Ingrid,
Een kanarie kan alleen in een kooi, maar samen vinden ze gezelliger. Vogels die alleen zijn kunnen zich gaan vervelen, last krijgen van frustraties of eenzaam zijn. Kanaries zijn heel sociaal en kunnen goed samen in een kooi leven.
Mvg. Liza

Joris Dullaert, 06-09-2018
Het is mij duidelijk maar hoeveel mag je een kanarievogel per dag eten geven! Reactie infoteur, 06-09-2018
Een kanarie mag 5 tot 10 gram voer per dag, afhankelijk van de soort, grootte en gewicht.

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.