Meer zilverreigers in Nederland

Meer zilverreigers in Nederland De grote witte reiger of grote Zilverreiger (Casmerodius albus) is van origine een tropische vogel. Komend vanuit het mediterane gebied (Italie, Turkye, Balkan) wordt hij de laatste jaren meer en meer gespot in Nederland. Was vooral Zeeland de provincie waar de reiger voorkwam, nu kan men deze sierlijke en elegante vogel ook waarnemen in overige streken van Nederland (Rivierengebied, Zuid Holland, de Brabantse Biesbosch, de Gelderse poort en de plassengebieden).

Vederkleed

Het smetteloos witte vederkleed is het meest opvallende aan deze vogel, evenals de gele snavel, die in de broedtijd verandert een zwarte kleur met een gele basis.De zeer lange poten en de tenen zijn zwart.Met zijn postuur van 85 tot 100 cm is deze witte reiger zelfs iets groter dan de blauwe reiger

Symboliek

Terugkerend naar de oudheid gold de witte reiger als een gunstig voorteken; en zelfs in de christelijke symboliek werd deze prachtige vertegenwoordiger van de reigerachtige gezien als een goede gelovige. Vloog de reiger hoog dan dacht men in de middeleeuwen aan een voorteken van een naderende onweeersbui.Maar doorgaans werd deze witte schoonheid gezien als symbool van onschuld. De grijze reiger daarentegen zag men als een teken van boetedoening.

Voedsel

De witte reiger vindt zijn voedsel in ondiep water, maar ook op het land. In natte perioden jaagt hij op vis en amfibieën. Hij waadt dan gracieus door het ondiepe water. In het droge seizoen zijn vooral kleine zoogdieren en insecten zijn slachtoffer, die hij zelfs op land najaagt.

Aantal

Het eerste broedsel in Nederland stamt uit 1978 (Oostvaarderplassen) en in Litouwen in 2005. Na een periode waar dan wel en dan niet werd gebroed, nam het aantal grote witte reigers in Nederland toe.Het aantal broedparen in Nederland steeg geleidelijk tussen 1978 en 2007 naar 150 per jaar. Plaatsen waarde vogel graag verblijft, zijn:
  • Rietmoerassen
  • Groenstroken met bomen langs rivieren
  • Kusten, bij de mondingen van rivieren.

Nesten

Zijn nesten bouwt de grote witte reiger in overjarige rietgebieden maar ook bomen (wilgen) worden gebruikt om te nestelen.
Jaarlijks worden broedsels gemeld in de Oostvaarderplassen waarvandaan deze prachtige reiger zich verspreid over Nederland.

Vogels op de Rode Lijst

In 2004 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de huidige Rode Lijsten vastgesteld. Op de 'Rode Lijst 2004' voor vogels staan 78 vogelsoorten vermeld die bedreigd worden en dus bescherming behoeven. De witte reiger is een van deze soorten. De rode lijst betreft alleen Nederlandse broedvogels. Zomer- of wintergasten komen er niet op voor. De bedoeling is om de rode lijst volgels in aantal te laten toenemen.
© 2010 - 2024 Anit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blauwe reigers en grote zilverreigersBlauwe reigers en grote zilverreigersEr zijn een aantal reigersoorten waar te nemen in het Nederlandse landschap. De blauwe reiger is de meest bekende, maar…
Grote zilverreigerGrote zilverreigerOver de wereld verspreid leven enkele soorten witte reigers. De grote zilverreiger is beslist de meest fraaie van deze g…
Verschil tussen de purperreiger en de koereigerVerschil tussen de purperreiger en de koereigerNaast de blauwe reiger en de grote zilverreiger is er in Nederland de kans om nog andere reigers te zien. Bijvoorbeeld d…
De lepelaar is in Nederland een broedvogelDe lepelaar is in Nederland een broedvogelHet kan in Nederland gebeuren dat er plots een grote witte vogel met een lengte van ongeveer 80 tot 93 cm valt waar te n…

Overlast van duiven en wat is er aan te doenDuiven en mensen leven al duizenden jaren met elkaar. Vroeger testten zeelui al met een duif of er land in zicht was. Bu…
De kip of het ei, wat was er eerder?De kip of het ei, wat was er eerder?Wat was er eerder, de kip of het ei? Al sinds mensenheugenis stelt de mens zichzelf deze eigenaardige vraag. Wie of wat…
Bronnen en referenties
  • Vroege vogels vogel encyclopedie
Anit (4 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.