Meer zilverreigers in Nederland
De grote witte reiger of grote Zilverreiger (Casmerodius albus) is van origine een tropische vogel. Komend vanuit het mediterane gebied (Italie, Turkye, Balkan) wordt hij de laatste jaren meer en meer gespot in Nederland. Was vooral Zeeland de provincie waar de reiger voorkwam, nu kan men deze sierlijke en elegante vogel ook waarnemen in overige streken van Nederland (Rivierengebied, Zuid Holland, de Brabantse Biesbosch, de Gelderse poort en de plassengebieden).
Vederkleed
Het smetteloos witte vederkleed is het meest opvallende aan deze vogel, evenals de gele snavel, die in de broedtijd verandert een zwarte kleur met een gele basis.De zeer lange poten en de tenen zijn zwart.Met zijn postuur van 85 tot 100 cm is deze witte reiger zelfs iets groter dan de blauwe reiger
Symboliek
Terugkerend naar de oudheid gold de witte reiger als een gunstig voorteken; en zelfs in de christelijke symboliek werd deze prachtige vertegenwoordiger van de reigerachtige gezien als een goede gelovige. Vloog de reiger hoog dan dacht men in de middeleeuwen aan een voorteken van een naderende onweeersbui.Maar doorgaans werd deze witte schoonheid gezien als symbool van onschuld. De grijze reiger daarentegen zag men als een teken van boetedoening.
Voedsel
De witte reiger vindt zijn voedsel in ondiep water, maar ook op het land. In natte perioden jaagt hij op vis en amfibieën. Hij waadt dan gracieus door het ondiepe water. In het droge seizoen zijn vooral kleine zoogdieren en insecten zijn slachtoffer, die hij zelfs op land najaagt.
Aantal
Het eerste broedsel in Nederland stamt uit 1978 (Oostvaarderplassen) en in Litouwen in 2005. Na een periode waar dan wel en dan niet werd gebroed, nam het aantal grote witte reigers in Nederland toe.Het aantal broedparen in Nederland steeg geleidelijk tussen 1978 en 2007 naar 150 per jaar. Plaatsen waarde vogel graag verblijft, zijn:
- Rietmoerassen
- Groenstroken met bomen langs rivieren
- Kusten, bij de mondingen van rivieren.
Nesten
Zijn nesten bouwt de grote witte reiger in overjarige rietgebieden maar ook bomen (wilgen) worden gebruikt om te nestelen.
Jaarlijks worden broedsels gemeld in de Oostvaarderplassen waarvandaan deze prachtige reiger zich verspreid over Nederland.
Vogels op de Rode Lijst
In 2004 heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de huidige Rode Lijsten vastgesteld. Op de 'Rode Lijst 2004' voor vogels staan 78 vogelsoorten vermeld die bedreigd worden en dus bescherming behoeven. De witte reiger is een van deze soorten. De rode lijst betreft alleen Nederlandse broedvogels. Zomer- of wintergasten komen er niet op voor. De bedoeling is om de rode lijst volgels in aantal te laten toenemen.