Overlast van duiven en wat is er aan te doen
Duiven en mensen leven al duizenden jaren met elkaar. Vroeger testten zeelui al met een duif of er land in zicht was. Buiten de gezellige aanblik op grote pleinen, veroorzaken duiven ook veel ongemak. In dit artikel leest u er meer over.
De duif
Eigenlijk kunnen we niet zomaar over de duif spreken. Er zijn erg veel verschillende soorten duiven op de wereld en maar een aantal soorten geven mensen overlast. Dit betreft dan voornamelijk die soorten, die zich ophouden in steden en dorpen. Ze kunnen in grote aantallen voorkomen en vermenigvuldigen zich erg snel. De stadsduiven van nu zijn eigenlijk verwilderde huisduiven, die al sinds eeuwen gefokt worden en ze stammen oorspronkelijk af van de rotsduif.
Wereldwijd wordt geschat dat er zo'n 500 miljoen verwilderde stadsduiven zijn. Een gigantisch aantal dus. Dit aantal is niet altijd zo groot geweest. Een grote toename van dit aantal is ontstaan in de jaren '60, door de toename van de welvaart (afval) en gelijktijdig met het minder worden van de natuurlijke vijanden van de duif (zoals roofvogels, ratten, marter en wezel).
In de steden kunnen duiven zich prima handhaven, omdat ze voldoende mogelijkheden hebben om nesten te bouwen en ze tevreden zijn met het afval wat daar ruim voorhanden is. Ook zijn er nog steeds veel mensen die de duiven voeren en het ze dus alleen nog maar gemakkelijker maken om zich voorgoed in de stad te vestigen. Wel is het zo dat de duiven door het eten van het afval in een niet al te beste conditie zijn. Ons afval is natuurlijk niet het meest geschikte voedsel voor een duif.
De gezondheidsrisico’s door uitwerpselen
Door de toename van het aantal duiven, neemt ook de hoeveelheid uitwerpselen toe. Uit onderzoeken blijkt, dat de bacteriesoorten zoals Salmonella, Listeria en Escherichia coli acute maag- en darminfecties kunnen veroorzaken. Bij de nestplaatsen van de duiven worden in uitwerpselen ook sporen van de bedreigende bacterie Clostridium neoformans gevonden.
Verdere overlast door duiven
Uiteraard herkent iedereen het probleem van een bevuilde auto, wasgoed of ruiten door uitwerpselen. Buiten dat het vies en onhygiënisch is vanwege de bacteriën, is het ook erg slecht voor de materialen waar het op terecht komt. Op autolakken duurt het ongeveer een week voordat het door de lak heen vreet. U heeft dan een doffe plek op uw auto die er niet meer af te poetsen is. Zelfs tot aan de grondlak kan het doorgaan.
Bij monumenten is het bekend dat de stoffen in de uitwerpselen ook gebouwen behoorlijk aan kunnen tasten en dus een grote kostenpost voor de gemeentes zijn. Dat dit door de hele gemeenschap opgebracht moet worden is wel duidelijk.
Verder geven duiven in de steden veel stank- en geluidsoverlast en kunnen mensen tot wanhoop brengen door hun geroep, vooral op de vroege morgen.
Wat is er aan te doen
Duiven kunnen natuurlijk verjaagd worden, maar ze komen bijna altijd weer terug als ze het een beschut plekje vinden of er voedsel in de buurt te vinden is. Een aantal oplossingen zijn voorhanden, maar die kunt u grotendeels niet zelf uitvoeren. Soms zult u een professioneel bedrijf in de arm moeten nemen om de duiven te verjagen.
Een aantal mogelijke oplossingen:
- algemeen verbod op het voeren
- gecontroleerde gedoogplaatsen (duiventillen) aanleggen en o.a. gelegde eieren vervangen door kalkeieren en duivenpillen geven om de vruchtbaarheid te beperken
- vangen met netten en vergassen
- professionele akoestische- en electronische afschriksystemen, via geluid dus
- verjagen met valken of plaatsen van namaakroofdieren
- ontmoedigen door het gebruik van pensystemen, draadsystemen of het plaatsen van netten
Er zullen vast nog wel meer mogelijkheden zijn, maar ook het diervriendelijke moet altijd in acht genomen worden. Het kan niet zo zijn dat iedereen er maar op uit trekt om de duiven kost wat kost uit te roeien, ook al heb je er nog zo veel ongemak van. De beste oplossingen zullen toch via de politiek in de grotere steden moeten komen. Zoals het hierboven genoemde verbod op het voeren, het aanleggen van gecontroleerde duivenhuizen en mogelijk via bepaalde geluidseffecten die de omwonenden niet storen.
Zelf kunt u op balkons of vensterbanken werken met de flexibele pennen die op kunststof strips zitten. Deze zijn makkelijk te plaatsen en zorgen ervoor dat de duiven er niet kunnen landen. Het nadeel is wel dat uw woning al snel op een vesting kan gaan lijken en erg fraai is het natuurlijk ook niet. Ook is het mogelijk dat de duiven hun poten verwonden bij landingspogingen, dus ideaal is dit middel ook weer niet. Mogelijk zijn er geuren in de handel te koop die de duiven niet lekker vinden. Maar houdt u er rekening mee dat uzelf die geuren dan ook niet lekker zult vinden en u moet er toch ook prettig kunnen wonen.
Een echt afdoende middel is er eigenlijk dus nog niet, maar bij veelvuldige overlast van duiven is het raadzaam om eerst de problemen bij uw Gemeente aan te kaarten. Als daar regelmatig aan de bel getrokken wordt, is er meer kans op een voor iedereen structurele oplossing.
Lees verder