De kip of het ei, wat was er eerder?

De kip of het ei, wat was er eerder? Wat was er eerder, de kip of het ei? Al sinds mensenheugenis stelt de mens zichzelf deze eigenaardige vraag. Wie of wat was er eerder, de kip of het ei? Ik zal proberen om in een artikel (wat overigens niet al te best wetenschappelijk onderbouwd is) proberen antwoord te geven op deze zinloze vraag, puur door mijn gezonde verstand te gebruiken. De kip en het ei lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een kip komt immers uit een ei, maar een ei komt uit een kip. Is deze vraag dan eigenlijk wel te beantwoorden? Voordat wij ons gaan bezighouden met wetenschappelijke argumenten waaruit zou moeten blijken of de kip of het ei als eerste bestond, moeten wij ons eerst afvragen waarom de mens zich deze vraag stelt. Het antwoord ligt waarschijnlijk voor de hand, de mens wil weten waar het leven vandaan komt. Ik wil niet raaskallen als een kip zonder kop maar als u geen vegetariër bent is het aannemelijk dat u met enige regelmaat een kippenboutje of een ei eet. Ieder mens weet dat een ei uit een kip komt en een kip uit een ei. Zolang wij zowel kip als ei eten, lijkt het niet eens zo belangrijk of er een ei voor nodig is geweest om de eerste kip uit te broeden (waarbij u wel in gedachten moet houden dat er eerst een kip nodig is geweest om het ei uit te kunnen broeden en dat die kip dus eerst uit een ei gekropen moet zijn, nadat dat bewuste ei juist eerst weer door een kip geproduceerd moet zijn). Bovendien is het zinvol om te vermelden dat er volgens de wetenschap, maar ook volgens welke religie dan ook, in principe een haan nodig geweest moet zijn om welke kip dan ook, te verwekken. Die haan (ik wil niet in herhalingen vallen) komt dan weer uit een ei en dat ei moet uit een kip gevallen zijn een het gaat dan om een kip, die zelf ook ooit uit een ei gekomen moet zijn.

Kippensoorten

Er zijn veel kippensoorten:
 • legkippen.
 • Vleeskippen.
 • Sierkippen.
 • Krielkippen.
 • Soepkippen.
 • Hybriden.

Al deze kippen komen uit een ei en al deze kippen leggen eieren. Het grote probleem met 'de kip of ei vraag' is dan ook het feit dat men al dan niet gewild in een cirkelredenering belandt die slecht is voor de hersenen en voor het zelfbeeld. Wat er het eerste was, de kip of het ei, is een strijd tussen ei en kip, tussen oorzaak en gevolg, tussen verstand en rede en tussen wetenschap en God. Maar waar is de logica? Wie was er in de oudheid als de kippen bij om de mensheid op te zadelen met deze vraag?

Religie en de kip of het ei

Volgens de meeste religieuze mensen moet je wel kippig zijn om niet te zien wat het juiste antwoord is want voor gelovigen is het dilemma aangaande de eerste aanwezigheid van de kip of het ei, helemaal niets om je hoofd over te breken. Terwijl vele ongelovigen al eeuwen worstelen met deze tergende vraag hoeven gelovigen zichzelf deze vraag helemaal niet te stellen of er zelfs maar over na te denken, want volgens gelovigen schiepen goddelijke wezens dieren en mensen en nergens staat geschreven dat goden ook eieren schiepen. Einde discussie. De kip was er in dat geval dus eerder dan het ei.

Atheïsme en de kip of het ei

Uit het voorgaande blijkt dat ongelovigen het waarschijnlijk vele malen zwaarder hebben in het leven, dan gelovigen. Niet alleen vanwege het open vraagstuk over de kip en het ei, maar ook omdat een atheïst veel meer vragen te stellen en te beantwoorden heeft dan een gelovige. Een atheïst moet nadenken en zichzelf vragen stellen over het ontstaan van het leven, terwijl een gelovige juist blind moet aannemen en juist zo min mogelijk nadenken over het ontstaan van het leven. Een gelovige slaat er een geloofsboek op open, prikt er een vers uit waar het antwoord zo ongeveer een beetje instaat, en klaar is Kees.
Een atheïst heeft geen houvast en moet dus alles zelf doen. Als er na veel nadenken een antwoord wordt gevonden op een van de vele levensvragen, dan komen er meteen weer twintig nieuwe vragen bij die nog niet beantwoord zijn, en dat noemen we wetenschap. Wetenschap is het vermogen tot het stellen van vragen waaruit theorieën ontstaan en die theorieën kunnen bewezen worden, totdat het tegendeel bewezen is.

Wat was er eerder, de kip of het ei?

Wetenschapper: “Deze vraag kunnen wij niet direct beantwoorden aangezien wij veronderstellen dat alle leven voortgekomen is uit ander leven en daarom is deze vraag een verkeerde vraagstelling. Het is de beperking van de erkenning van de geschiedenis. Je stelt iets vast: je ziet een kip en je ziet een ei en je ziet dat een kip een ei legt en je ziet dat een ei een kip legt, maar wat je ontgaat, is dat continue veranderingen plaatsvinden die zich steeds verder ontwikkelen...’

Een gelovige hoeft zichzelf niet te kwellen met dergelijke vragen en theorieën die uiteindelijk tot nog meer vragen leiden. De gelovige kan zich wentelen in de eeuwenoude overtuiging dat de God waarin hij of zij gelooft, het antwoord is op alle vragen die we niet een, twee, drie beantwoorden kunnen.

“Waar komt het leven vandaan?”

Gelovige: “God heeft een mannetje van stof en aarde gemaakt en heeft leven in zijn neus geblazen, zodat het een mens werd.” (Zie Genesis 2:1)

Dat is nou juist weer heel ongeloofwaardig voor ongelovigen.

Wat is een ei?

Een ei is een omhulsel, al dan niet kalkachtig, wat is ontstaan in een dier, en waarin zich (indien er sprake is geweest van een bevruchting) een levend wezen bevindt. Bijvoorbeeld een kip.

Wat is een kip?

Een kip is een hoenderachtig, tamelijk plomp wezen, wat vanaf ongeveer 300 voor Christus als huisdier gehouden werd, en waarin zich regelmatig eieren bevinden.

 • Rijk: Animalia (Dieren).
 • Stam: Chordata (Chordadieren).
 • Klasse: Aves (Vogels).
 • Orde: Galliformes (Hoendervogels).
 • Geslacht: Gallus.
 • Soort: Gallus gallus.

Een ei hoort erbij

Wat bevindt zich in een ei? Een kip. Wat bevindt zich in een kip? Een ei. De vraag of de kip of het ei er eerder was, is daarom een filosofische valkuil. De vraag is leeg, dus het antwoord zal uitblijven zodra je er toch over nadenken wilt.

Wat zegt de wetenschap er over?

In 2015 kwamen wetenschappers van de Britse universiteiten van Sheffield en Warwick tot de conclusie dat het eerste ei met een harde schaal, uit een kip kwam. De schaal van een hard kippenei ontstaat namelijk alleen als er proteïne ovocledidin-17 in de eierstokken van een kip aanwezig is. Indien een kip geen proteïne ovocledidin-17 in de eierstokken aanmaakt, wordt een ei niet hard. Een harde eierschaal moet volgens de wetenschappers dus ontstaan zijn in een kip, en niet in een ei. Conclusie: de kip heeft als eerste ooit een hard ei gelegd, als gevolg van evolutie, en daarna pas kwamen er kippen uit eieren met een harde schaal.
© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De economische wetenschapDe economische wetenschapUitleg over de vraag: wat is economie? In dit artikel leggen we het vierde antwoord uit wat economie is: de economische…
Het lineaire model: wetenschap en beleid nader bekekenHet lineaire model: wetenschap en beleid nader bekekenHet lineaire model heeft betekenissen in de wiskunde, maar ook in de bestuurskunde. In de bestuurskunde is het een manie…

Meer zilverreigers in NederlandMeer zilverreigers in NederlandDe grote witte reiger of grote Zilverreiger (Casmerodius albus) is van origine een tropische vogel. Komend vanuit het me…
Vogels voeren: doen of niet?Vogels voeren: doen of niet?Nu het volop winter is in ons land, kunnen de vogels in onze omgeving wel wat extra voedsel gebruiken. Het gaat dan om d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Thinex, Pixabay
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/bewijs-de-kip-was-er-eerder-dan-het-ei
Reacties

Info_lisa (infoteur), 04-02-2010 #2
De eerste uit een dino of reptiel oid.
Het ei waar een kip uitkomt uit een voorstadium van de kip. In het ei, of daarvoor nog, vindt een mutatie plaats. Mutaties vinden veel vaker plaats in een vroeg stadium van de ontwikkeling (het ei) dan later (de kip).
Maar helemaal zeker weten we het natuurlijk nooit ;) Reactie infoteur, 04-02-2010
Hihi:)

En dan te bedenken dat we allemaal uit een ei komen. Een piepklein eitje natuurlijk, mja.:P

Nu ga ik even een ommeletje bakken, ben zo trug… :)

Info_lisa (infoteur), 04-02-2010 #1
Uiteindelijk was het ei toch eerder. Over het kip of het kippenei kun je lang discusieren (hoewel, als je kijkt naar wanneer mutaties plaatsvinden is het ei ook waarschijnlijk eerder). Zolang de vraag echter gaat over de kip of het ei, moet je ook kijken naar andere dieren die uit eieren komen. Die zijn al veel ouder ;) Reactie infoteur, 04-02-2010
Ok flex, maar waar komt dat ei dan vandaan?:D

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.