Coscorobazwaan, Coscoroba coscoroba

De coscorobazwaan, Coscoroba coscoroba, is de enige zwaan uit het geslacht Coscoroba. Het is de kleinste zwaan, toch is hij groot voor een watervogel. De kop van deze vogel heeft meer weg van die van een eend dan van een zwaan. De coscorobazwaan eet voornamelijk waterplanten. Zijn naam heeft hij te ranken aan het geluid wat hij maakt, het lijkt namelijk of hij zijn naam zegt. Hij leeft in moerassen en plassen met veel begroeiing, zowel op het land eromheen als in het water zelf.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Anseriformes
  • Familie: Anatidae
  • Geslacht: Coscoroba
  • Soort: Coscoroba coscoroba

De Coscorobazwaan is de enige zwaan uit het geslacht Coscoroba. Sterker nog, het is het enige organisme uit dit geslacht. Andere zwanen horen tot het geslacht Cygnus.

Naamgeving

Zijn misschien wat vreemde naam heeft deze vogel te danken aan het geluid dat hij maakt. Het klinkt een beetje als het geluid van een eend. Het laat zich het beste omschrijven als ‘cos-co-ro-oa’.

Kenmerken

De coscorobazwaan is de kleinste zwanensoort. Toch is het nog een grote watervogel. Hij wordt gemiddeld 4,2 kilogram zwaar, en één meter lang. Zijn spanwijdte is anderhalve meter. De vogel is vrijwel geheel wit. Alleen een aantal veren hebben zwarte punten. Deze zijn meestal niet zichtbaar. Zijn snavel en poten zijn een opvallend rode kleur. Het lichaam van de coscorobazwaan ziet eruit als dat van een kleine zwaan, maar de kop ziet er eerder uit als die van een gans. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Voortplanting

Coscorobazwanen zijn monogaam, zoals alle zwanen. Ze bouwen een groot nest in het voorjaar en de zomer. Het nest wordt op de grond gemaakt, vlakbij het water. Ieder paar heeft een eigen territorium, wat het paar goed bewaakt. Het nest wordt gebouwd van grassen en andere planten. Het wordt bekleed met veren en dons. Coscorobazwanen leggen drie tot negen eieren. Deze zijn vrijwel wit, en rond. Het vrouwtje broedt gedurende 36 dagen. Het mannetje beschermt het nest. Het duurt drie jaar voordat de jongen broedrijp zijn.

Voedsel

De coscorobazwaan eet voornamelijk waterplanten. Hij vult dit aan met vissen, mosselen, insecten en grassen.

Verspreiding

De coscorobazwaan broedt in Zuid Amerika. In de winter vliegt hij naar Centraal Chili, Noord Argentinië, Uruguay en het zuidoosten van Brazilië.

Habitat

De coscorobazwaan komt voor in moerassen en plassen met veel begroeiing.

Bedreigd?

De coscorobazwaan is geen bedreigde vogelsoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wilde zwaan, Cygnus cygnusWilde zwaan, Cygnus cygnusDe wilde zwaan, Cygnus cygnus vroeger Cygnus musicus, is een grote zwaan. Hij is volledig witgekleurd met een geel met z…
Cygnus Atratus: De zwarte zwaanCygnus Atratus: De zwarte zwaanIn een stadspark in Leeuwarden vertoeven al enkele jaren een paar zwarte zwanen. Vroeger kwamen er vooral witte zwanen v…
Zwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphusZwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphusDe zwarthalszwaan, Cygnus melanocoryphus, is de kleinste zwanensoort uit het geslacht Cygnus. Zijn lichaam is wit, allee…
Kleine zwaan, Cygnus bewickiiDe kleine zwaan, Cygnus bewickii, lijkt sterk op de wilde zwaan. Alleen de snavel is iets anders, en het formaat scheelt…

Kokmeeuw,  Chroicocephalus ridibundusKokmeeuw, Chroicocephalus ridibundusDe kokmeeuw, Chroicocephalus ridibundus, is soms lastig te herkennen. Hij lijkt sterk op bepaalde andere meeuwensoorten.…
De kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toc…
Bronnen en referenties
  • www.arthurgrosset.com www.seaworld.org www.damisela.com www.studio-evenaar.nl www.levendehave.nl www.birdlife.org www.wikipedia.org
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.