De kraaienfamilie, Corvidae

De kraaienfamilie, Corvidae De kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toch bestaan er duidelijke verschillen. Veel kraaien zijn bijvoorbeeld zwart, terwijl andere bontgekleurd zijn. Ze hebben allemaal sterke poten, en de mannetjes en vrouwtje zien er bij alle kraaien vrijwel hetzelfde uit. Hoewel veel mensen het niet weten, behoren kraaien tot de zangvogels. Het zijn intelligente vogels, met een belangrijke rol in de literatuur en folklore in. (bovenstaande foto: een jonge ekster)

Kenmerken

De zwarte kraai / Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)De zwarte kraai / Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Alle kraaiensoorten hebben een aantal punten gemeen. Ze zijn zwart of bont gekleurd, en de geslachten zien er hetzelfde uit. Ze zijn fors gebouwd. Vogels uit de familie van de kraaien (Corvidae) komen over de hele wereld voor, met uitzondering van Nieuw-Zeeland en een aantal Polynesische eilanden. Kraaien hebben sterke poten. De mannetjes en de vrouwtjes zien er vrijwel hetzelfde uit, zowel in kleuring als in formaat. Ze hebben een grootte spanwijdte.


Zangvogels

Dat kraaien luidruchtig kunnen zijn weten veel mensen wel, maar dat het zangvogels zijn is niet zo bekend. Toch behoren ze tot de orde van de zangvogels.

Predatoren

De meeste kraaien zijn omnivoren, vrijwel iedere kraaiensoort eet wel jonge vogels of eieren als hij de kans krijgt. Ze eten ook vrijwel allemaal afval. Hiermee voorkomen ze plaagvormingen en enorme vervuiling.

Intelligentie

Een afbeelding uit 'The Raven' / Bron: Édouard Manet, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een afbeelding uit 'The Raven' / Bron: Édouard Manet, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Alle kraaiensoorten zijn bijzonder intelligent. Ze zijn in staat tot het gebruiken van gereedschappen en vooral de jonge vogels leren snel. Vooral van kauwtje en zwarte kraaien weten veel mensen dat ze bijzonder goed kunnen leren, maar ook andere kraaiensoorten zijn snelle leerlingen.

Verhalen

In de folklore spelen kraaien een grote rol. Ze worden vaak beschreven als slimme, mystieke vogels. Sommige indianenstammen werd geloofden dat de raaf de aarde had gemaakt. De Germaanse god Odin wordt vaak geassocieerd met kraaien. Meerdere vikingen hadden dan ook een vlag met hierop kraaien afgebeeld. In de recentere literatuur is “The Raven” van Edgar Allen Poe zeer bekend. Dit gedicht werd voor het eerst gepubliceerd in 1845.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte kraai, Corvus coroneZwarte kraai, Corvus coroneDe zwarte kraai, Corvus corone, is, zoals de naam al zegt, een kraaiachtige. Hij is geheel zwart gekleurd, en heeft een…
Bonte kraai, Corvus cornixBonte kraai, Corvus cornixDe bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de…
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…
(Vlaamse) Gaai, Garrulus glandariusDe gaai, Garrulus glandarius, of Vlaamse gaai, behoort tot de kraaienfamilie. Het is de meest gekleurde kraai in Nederla…

Wilde zwaan, Cygnus cygnusWilde zwaan, Cygnus cygnusDe wilde zwaan, Cygnus cygnus vroeger Cygnus musicus, is een grote zwaan. Hij is volledig witgekleurd met een geel met z…
Roek, Corvus frugilegusDe roek, Corvus frugilegus, is een kraaiachtige. Hij is zwart van kleur, onder de snavel heeft hij een grijs gebied zond…
Bronnen en referenties
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.