Bonte kraai, Corvus cornix
De bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de zwarte kraai. Toch delen veel biologen hen apart in. Ze kunnen zich wel onderling voortplanten, en ze kunnen vruchtbare nakomelingen produceren. Verder hebben ze hetzelfde voedsel, dezelfde biotoop en dezelfde manier van voortplanten. De bonte kraai is niet bedreigd.
Taxonomische indeling
- Rijk: Animalia (Dieren)
- Stam: Chordata (Chordadieren)
- Klasse: Aves (Vogels)
- Orde: Passeriformes (Zangvogels)
- Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
- Geslacht: Corvus (Kraaien)
- Soort: Corvus cornix
Kenmerken
De bonte kraai is even groot als de
Zwarte kraai, Corvus corone. Ze zijn te onderscheiden door hun gedrag en kleuring. Bonte kraaien zoeken – zeker in de winter – elkaar veel op. Ze leven dan in groepen. Dit in tegenstelling tot de zwarte kraai. De kleuring is ook anders. Waar de zwarte kraai geheel zwart is, heeft de bonte kraai zilvergrijze veren op zijn achternek, mantel en aan de onderkant van de vogel. De staart is net als die van de zwarte kraai afgerond, de klauwen en snavel zijn bij beide soorten zwart.
Voortplanting
De bonte kraai van begin april tot in juni. Hij legt vier tot zes, in een enkel geval zeven, eieren. Alleen het vrouwtje broedt, dit gebeurt gedurende 17 tot 19 dagen op vier of vijf eieren. De eieren zijn groenig gekleurd, met bruine stippen. Na 32 tot 36 vliegen de jongen uit. Hierna duurt het nog vier of vijf weken totdat de jongen volledig zelfstandig zijn.
Eigen soort?
De bonte kraai kan kruisen met de
Zwarte kraai. De jongen tussen deze dieren zijn vruchtbaar. In gebieden waar beide soorten voorkomen, kruisen ze regelmatig. Er is dan ook nog veel discussie over de vraag of het wel een aparte soort is, en niet een ondersoort van de zwarte kraai. Toch worden ze in de biologie vaak onderscheidde als aparte soorten.
Voedsel
De bonte kraai is, net als de zwarte kraai, een alleseter. Hij eet onder andere kadavers, zaden, noten, insecten, afval en al het andere wat hij maar kan vinden
Verspreiding
De bonte kraai komt voor in Ierland, Schotland, Scandinavië en in grote delen van Midden-, Zuid- en Oost-Europa. In West-Europa broedt deze vogel niet, maar soms komt hij hier als wintergast voor.
Habitat
De zwarte kraai komt voor in akkers, bossen, parken, stedelijk gebeid en weiden. Hij heeft gevarieerde gebieden nodig, die voldoende voedsel en nestgelegenheid bieden.
Bedreigd?
De bonte kraai is geen bedreigde vogelsoort.