Bonte kraai, Corvus cornix

Bonte kraai, Corvus cornix De bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de zwarte kraai. Toch delen veel biologen hen apart in. Ze kunnen zich wel onderling voortplanten, en ze kunnen vruchtbare nakomelingen produceren. Verder hebben ze hetzelfde voedsel, dezelfde biotoop en dezelfde manier van voortplanten. De bonte kraai is niet bedreigd.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Passeriformes (Zangvogels)
  • Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
  • Geslacht: Corvus (Kraaien)
  • Soort: Corvus cornix

Kenmerken

De bonte kraai is even groot als de Zwarte kraai, Corvus corone. Ze zijn te onderscheiden door hun gedrag en kleuring. Bonte kraaien zoeken – zeker in de winter – elkaar veel op. Ze leven dan in groepen. Dit in tegenstelling tot de zwarte kraai. De kleuring is ook anders. Waar de zwarte kraai geheel zwart is, heeft de bonte kraai zilvergrijze veren op zijn achternek, mantel en aan de onderkant van de vogel. De staart is net als die van de zwarte kraai afgerond, de klauwen en snavel zijn bij beide soorten zwart.

Voortplanting

De bonte kraai van begin april tot in juni. Hij legt vier tot zes, in een enkel geval zeven, eieren. Alleen het vrouwtje broedt, dit gebeurt gedurende 17 tot 19 dagen op vier of vijf eieren. De eieren zijn groenig gekleurd, met bruine stippen. Na 32 tot 36 vliegen de jongen uit. Hierna duurt het nog vier of vijf weken totdat de jongen volledig zelfstandig zijn.

Eigen soort?

De bonte kraai kan kruisen met de Zwarte kraai. De jongen tussen deze dieren zijn vruchtbaar. In gebieden waar beide soorten voorkomen, kruisen ze regelmatig. Er is dan ook nog veel discussie over de vraag of het wel een aparte soort is, en niet een ondersoort van de zwarte kraai. Toch worden ze in de biologie vaak onderscheidde als aparte soorten.

Voedsel

De bonte kraai is, net als de zwarte kraai, een alleseter. Hij eet onder andere kadavers, zaden, noten, insecten, afval en al het andere wat hij maar kan vinden

Verspreiding

De bonte kraai komt voor in Ierland, Schotland, Scandinavië en in grote delen van Midden-, Zuid- en Oost-Europa. In West-Europa broedt deze vogel niet, maar soms komt hij hier als wintergast voor.

Habitat

De zwarte kraai komt voor in akkers, bossen, parken, stedelijk gebeid en weiden. Hij heeft gevarieerde gebieden nodig, die voldoende voedsel en nestgelegenheid bieden.

Bedreigd?

De bonte kraai is geen bedreigde vogelsoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte kraai, Corvus coroneZwarte kraai, Corvus coroneDe zwarte kraai, Corvus corone, is, zoals de naam al zegt, een kraaiachtige. Hij is geheel zwart gekleurd, en heeft een…
De bonte kraai, zeldzame wintergastDe bonte kraai, zeldzame wintergastIn Nederland en België kennen we twee soorten kraaien, de zwarte kraai (Corvus corone) en de bonte kraai (Corvus cornix)…
Kraaien in NederlandKraaien zijn vooral bekent om hun brutale karakter. Maar daarnaast zijn ze heel erg intelligent maar ook erg rumoerig. K…
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…

Roek, Corvus frugilegusDe roek, Corvus frugilegus, is een kraaiachtige. Hij is zwart van kleur, onder de snavel heeft hij een grijs gebied zond…
Kauw, Corvus monedulaKauw, Corvus monedulaKauwen, Corvus monedula, zijn populaire vogeltjes bij sommige mensen. Voor anderen is het ongedierte. Jonge kauwtjes bel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hansbenn, Pixabay
  • www.vogelbescherming.nl www.vogelvisie.nl www.soortenbank.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.