InfoNu.nl > Dier en Natuur > Vogels > Kraaien in Nederland

Kraaien in Nederland

Kraaien zijn vooral bekent om hun brutale karakter. Maar daarnaast zijn ze heel erg intelligent maar ook erg rumoerig. Kraaien hebben zich goed aan de leefomgeving van de mens aangepast. Kraaien zijn niet kieskeurig met eten, dierlijk en plantaardig voedsel word met smaak opgegeten. Daarnaast kunnen ze mensen soms knap lastig vallen met hun brutale gedrag.

Bonte kraai

(Corvus cornix)
De Bonte kraai is een zeldzame verschijning in Nederland. Er zijn dan ook maar enkele broedparen. Niet zo lang geleden werden de Bonte kraai en de Zwarte kraai tot dezelfde soort gerekend. De bouw en de grootte, 44 tot 51 cm, zijn dan ook hetzelfde. De Bonte kraai, de naam zegt het al, is alleen bont gekleurd. De vleugels, kop en de staart zijn zwart gekleurd evebals zijn poten en snavel. De rest van zijn lichaam is grijs tot grijsbruin van kleur. De meeste Bonte kraaien leven verder naar het noorden of oosten dan de Zwarte kraai. In de gebieden waar beide soorten leven komen veel gemengde broedparen voor. De Bonte kraaien die dan ook in Nederland broeden hebben meestal een Zwarte kraai als partner. De nakomelingen van zo een paartje hebben overeenkomsten van beide ouders. Meestal is het grijs donkerder van de Bonte kraai en hebben ze meer zwart op hun borst.

Ekster

(Pica pica)
Eksters staan bekent als rover van jonge vogels en eieren. Dit komt vooral dat de Ekster vooral overdag actief is. Maar het grootste gedeelte van hun voedsel bestaat uit insecten, wormen, afval en aas. In de winter word er vooral zaden en vruchten gegeten. De Ekster is een opvallende vogel. Ze zijn 40 tot 51 cm groot. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun zwarte verenkleed met helder witte onderdelen. De kop is helemaal zwart en de staart is opvallend lang. De zwrte delen hebben een groene of blauwe glans. In tegenstelling tot de meeste kraaiachtigen hipt de Ekster op de grond rond in plaats van dat ze gewoon rondstappen. De nesten van Eksters zijn rommelig, gemaakt van takken, met een ingang aan de zijkant. Tussen de takken is eigenlijk het echte nest, wat bestaat uit planten en aarde. Er zijn ongeveer 50.000 broedparen verspreid over heel Nederland. Dit aantal is iets afgenomen.

Gaai

(Garrulus glandarius)
De Gaai is de kleurrijkste van de kraaiachtigen in Nederland. Ze zijn 32 tot 35 cm groot. Hun verenkleed in grijsbruin van kleur met een wat lichter gezichtje. Ze hebben een duidelijke zwarte snorstreep en de staart is ook zwart. De stuit is wit. Het opvallenste deel van de Gaai is zijn vleugels. Die zijn zwart met een deel witte en een deel blauw met zwart gestreepte veren. Door zijn aparte kleuren is de Gaai goed te hekennen. De Gaai is terug te vinden in bosrijke gebieden. Zijn hoofdvoedsel is noten en vruchten. Hij legt in de winter een wintervoorraad aan, maar kan lang niet alles terug vinden. Op deze manier speelt de Gaai een belangrijke rol in de uitbreiding van bossen. In de winter leeft de gaai vaak in kleine groepen, waarbij de vogels vaak één voor één naar een andere boom vliegen. Er zijn ongeveer 50.000 broedpaartjes verspreid over heel Nederland. Hun aantal neemt iets toe.

Kauw

(Corvus monedula)
De Kauw is de kleinste soort van de Kraaien ze meten 30 tot 34 cm. Maar ze zijn wel de meest voorkomende kraaiachtigen in ons land met zo een 200.000 broedparen en dit aantal neemt toe. De Kauw is helemaal donkergrijs tot zwart van kleur, alleen het achterhoofd is lichter grijs van kleur. Ze hebben een opvallende iris deze is namelijk wit van kleur. De roep van de Kauw is ook anders dan de andere kraaiachtigen. In plaats van het herkenbare gekras wat de meeste kraaiachtigen maken klinkt een Kauw meer als kjack, kjack. Ze leven noormaal gesproken in paartjes maar af en toe vormen ze grote zwermen, regelmatig met andere kraaien soorten. Het nest is gemaakt van takken en word gewouwd op hoge gebouwen en op schoorstenen. Kauwen zijn sociale vogels. Het mannetje en het vrouwtje leven ook buiten het broedseizoen samen en blijven hun hele leven bij elkaar. Kauwen hebben zich goed aangepast aan de mens. In de steden komen ze dan ook in grote aantallen voor.

Raaf

(Corvus corax)
De Raaf komt niet zo heel veel voor in Nederland. Er zijn momenteel zo een 100 broedpaartjes maar dit aantal neemt wel toe. De Raaf is een grote vogel. Ze zijn tussen de 54 tot 67 cm groot. De spanwijdte beraagt maar liefst 120 cm. De Raaf is helemaal zwart van kleur. Zijn staart is wigvormig en de snavel is groot en zwaar. Door de enigzins opgezette keelveren lijkt de nek dikker. De Raaf lijkt heel erg op de Zwarte kraai maar hij is duidelijk groter en heeft een zwaardere snavel. De Raaf heeft een groot territorium. Buiten de broedtijd maakt de raaf grote omzwervingen. Hij is niet kieskeurig met het eten want hij eet alles.

De Raaf broedde tot het eind van de 18e eeuw nog in alle Nederlandse provincies, maar door vervolgingen van de mens werd de vogel eind jaren 40 van de vorige eeuw uitgeroeid. Met enig succes is de vogel opnieuw uitgezet. Vanaf 1966 tot nu zijn de broedparen weer toegenomen, momenteel zijn er weer enkele tientallen broedparen.

De raaf komt veel in mythen en sagen voor. De Germaanse oppergod Wodan werd bijvoorbeeld door raven op hoogte gehouden van wat er gebeurde in de wereld. De raaf werd gezien als de brenger van onheil zoals de pest. Deze verhalen over de raaf is een van de belangrijkste reden dat de vogel verdween uit Nederland.

Roek

(Corvus frugilegus)
De Roek komt in Noord, Oost en Zuid-Oost Nederland voor met behoorlijke aantallen Er zijn momenteel ruin 60.000 broedparen en dit aantal neemt flink toe. De Roek is een flinke vogel 41 tot 49 cm groot. Het verenpak is helemaal zwart en heeft een lichte glans. De snavel in niet driehoekig en grijs van kleur. Doordat er veren rond de basis van de snavel ontbreken, ontstaat er een licht gekleurd gebied waardoor de snavel groter lijkt. Er hangen loshangende veren rond de poten, hierdoor lijkt het dat de vogel dikker is De Roek broed in kolonies in de toppen van hoge bomen. Het nest bestaat uit takken die bedekt zijn met gras en aarde. De broedkolonies worden meestal jaren achter elkaar gebruikt, waarbij de nesten ieder jaar hersteld worden. Buiten de broedtijd is de Roek bijna altijd in grote of kleine groepen te zien.

Zwarte kraai

(Corvus corone)
De Zwarte kraai is een veel voorkomende vogel in Nederland. Er zijn bana 100.000 broedparen en dit aantal neemt toe. De zwarte kraai is 44 tot 51 cm groot is helemaal zwart met een licht glans. Ze hebben een zwarte snavel en de bovensnavel buigt aan de punt naar beneden. Regelmatig word de Zwarte kraai gezien in paren of kleine groepjes en maar af en toe in grote groepen. Het geluid van de kraai is klinkt als kraah, kraah.

Van de Zwarte kkraai blijven het mannetje en het vrouwtje hun hele leven bij elkaar. Hoog in de toppen van de bomen word het nest is van takken gemaakt. Net zoals de raaf zijn Zwarte kraaien alleseters. Hun voedsel bestaat vooral uit insecten en larven van meikevers, maar ook eieren, vogels. En als ze ze te pakken kunnen krijgen worden er ook kleine dieren gegeten.

Lees verder

© 2009 - 2019 Lautof, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie, CorvidaeDe kraaienfamilie (Corvidae) telt wereldwijd meer dan 100 soorten. Al deze soorten hebben een aantal overeenkomsten, toc…
Zwarte kraai, Corvus coroneZwarte kraai, Corvus coroneDe zwarte kraai, Corvus corone, is, zoals de naam al zegt, een kraaiachtige. Hij is geheel zwart gekleurd, en heeft een…
Bonte kraai, Corvus cornixBonte kraai, Corvus cornixDe bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de…
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…
Vogels voeren zonder ongedierte te trekkenVogels voeren zonder ongedierte te trekkenWilde vogels kunnen best wat extra voer gebruiken. Zeker in de winter is bijvoeren nodig en leuk om te doen. Maar hoe vo…
Bronnen en referenties
  • Vogelvisie.nl

Reageer op het artikel "Kraaien in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. Koning, 04-03-2010 14:20 #1
In Meppel waar ik woon zie je veel roeken die er zwart uitzien maar als ze de vleugels uitslaan een witte band in de vleugels hebben, ik kan dat nergens terug vinden, hoe komt dat of is het toch een andere vogel ze broeden hier in kolonie's Reactie infoteur, 04-03-2010
Beste J. Koning,
Helaas kan ik daar geen concreet antwoord op geven. Misschien dat de vogelbescherming u meer advies kan geven.

Succes.

M.v.g. Lautof

Infoteur: Lautof
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Special: Nederlandse vogels
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!