Roek, Corvus frugilegus

De roek, Corvus frugilegus, is een kraaiachtige. Hij is zwart van kleur, onder de snavel heeft hij een grijs gebied zonder veren. Het is een echte koloniebroeder, en ze zijn vaak in grote groepen te zien. Ze eten verschillende dingen, zoals insecten en ongewervelde, maar ook zaaizaad en afval. Hij komt voor in een groot deel van Europa, en ten westen van Europa. In Nieuw-Zeeland is het een exoot, en een plaag. Hij leeft in akkers, bossen en open weiden. Het is geen bedreigde vogel.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Passeriformes (Zangvogels)
  • Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
  • Geslacht: Corvus (Kraaien)
  • Soort: Corvus frugilegus

Kenmerken

De roek wordt ongeveer 46 centimeter lang. Zijn spanwijdte is 81 tot 94 centimeter. Hij is zwartgekleurd met een purperen glans. De voorkant van de kop is naakt en grijswit. De snavel is grijszwart slank en puntig. Bij jonge vogels is de voorkant van de kop wel bevederd. Hij is aan zijn opvallende slanke snavel te onderscheiden van de Zwarte kraai, Corvus corone. Ook zit hij iets minder strak in zijn verenkleed.

Voortplanting

De roek is een koloniebroeder. Ze broeden in grote groepen. De nesten worden in hoge bomen gemaakt, oude nesten worden vaak meerdere malen gebruikt. Een kolonie roeken kan in een of een paar bomen broeden, waardoor er veel nesten in één boom kunnen zijn. De nesten worden gemaakt van takken, twijgen en aarde. De binnenkant wordt bekleed met wortels, gras en mos. Roeken broeden tussen maart en mei. Een enkele keer broeden ze al in februari. De broed gebeurt alleen door het vrouwtje. Het duurt ongeveer 18 dagen voordat de eieren uitkomen. In deze tijd voedt de man de vrouw en houd hij de wacht. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Na vier weken vliegen ze uit.

Voedsel

Roeken eten veel verschillenden voedingswaren. Vooral veel verschillende bodeminsecten en ongewervelde worden opgegeten. Verder eet hij zaaizaad, kleine zoogdieren aas en afval. Soms eet hij ook jonge vogels.

Verspreiding

De roek komt voor tussen Ierland en de Altaisteppen en van Noord-Spanje tot in Denemarken. In Nieuw-Zeeland is het een door de mens ingevoerde vogel. Hij wordt hier sterk bestreden.

Habitat

De roek komt voor op akkers, in bossen en weiden en op weilanden. Hij is vaak in de beurt van steden en dorpen te zien. Hij heeft voldoende slaapbomen nodig. Roeken mijden dichte bossen.

Bedreigd?

De roek is geen bedreigde diersoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raaf, Corvus coraxRaaf, Corvus coraxDe raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 1…
Zwarte kraai, Corvus coroneZwarte kraai, Corvus coroneDe zwarte kraai, Corvus corone, is, zoals de naam al zegt, een kraaiachtige. Hij is geheel zwart gekleurd, en heeft een…
Bonte kraai, Corvus cornixBonte kraai, Corvus cornixDe bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de…
Kraaien in NederlandKraaien zijn vooral bekent om hun brutale karakter. Maar daarnaast zijn ze heel erg intelligent maar ook erg rumoerig. K…

(Vlaamse) Gaai, Garrulus glandariusDe gaai, Garrulus glandarius, of Vlaamse gaai, behoort tot de kraaienfamilie. Het is de meest gekleurde kraai in Nederla…
Kauw, Corvus monedulaKauw, Corvus monedulaKauwen, Corvus monedula, zijn populaire vogeltjes bij sommige mensen. Voor anderen is het ongedierte. Jonge kauwtjes bel…
Bronnen en referenties
  • www.vogelbescherming.nl www.vogelvisie.nl www.soortenbank.nl www.roek.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.