Kauw, Corvus monedula

Kauw, Corvus monedula Kauwen, Corvus monedula, zijn populaire vogeltjes bij sommige mensen. Voor anderen is het ongedierte. Jonge kauwtjes belanden niet zelden als huisdier in de huiskamer. Hiervoor zijn ze echter niet geschikt, zeker als ze groter worden leveren ze problemen op. Daarbij is het houden van kauwtje verboden. Kauwen eten vrijwel alles wat ze kunnen vinden. Ze zijn de enige zwarte vogels met een grijs achterhoofd en nek. De kauw komt in heel Europa voor, in steden, op akkers en in bossen.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Passeriformes (Zangvogels)
  • Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
  • Geslacht: Corvus (Kraaien)
  • Soort: Corvus monedula

Kenmerken

De kauw is een kleine kraaiachtige. Hij wordt 30 tot 34 centimeter lang, met een spanwijdte van 64 tot 73 centimeter. Hij weegt ongeveer 250 gram. Vaak wordt de kauw verward met de kraai, maar er zijn duidelijke verschillen. De kraai is helemaal zwart, de kauw heeft een grijze nek en een grijs achterhoofd. Daarbij is de kauw een stuk kleiner. De iris is lichtgekleurd, hierdoor ziet de vogel er vriendelijk uit. De snavel is stevig en donker. Ook de poten zijn donker gekleurd.

Voortplanting

De kauw kan op veel verschillende plaatsen broeden. Nesten zijn te vinden in boomholten, gaten in muren, torens, hoge gebouwen, schoorstenen, konijnenholen en holen in oeverwallen. In april en mei broeden kauwen. In een goed jaar kunnen ze in juli of augustus een tweede nest krijgen. Ieder nest bestaat uit drie tot zeven eieren. Hierop wordt 18 dagen gebroed door het vrouwtje. Na 30 tot 35 dagen kunnen de jongen vliegen. Hoe lang ze nog bij de ouders blijven is niet bekend.

Voedsel

De kauw is een echte alleseter. Hij eet insecten, zaden, vruchten en kadavers. Ook afval zoals brood patat op straat eet hij graag. Regelmatig zijn ze te zien in of uit een vuilnisbak klimmend.

Verspreiding

Kauwen komen voor in heel Europa, tot in het subarctische gebied (midden Scandinavië). Uit hun Noordelijkste gebieden trekken ze in de winter weg. In Nederland leven ze het hele jaar, in de winter aangevuld met de exemplaren die vanuit Noordelijker streken hierheen trekken.

Habitat

Door zijn diverse dieet kan de kauw in veel verschillende gebieden overleven. Vaak is hij te zien in stedelijke gebieden, maar ook op akkers, in bossen, in parken en tuinen in op weilanden komt hij veel voor.

Bedreigd?

De kauw staat niet op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Ook internationaal wordt hij niet bedreigd. De kauw wordt wel beschermd onder de flora en fauna wet. Dit betekent dat de vogels niet opzettelijk verstoord mogen worden.

Overlast?

Kauwen leven vaak in grote groepen. Dit, en het feit dat ze in stedelijk gebied leven, maakt dat ze voor overlast kunnen zorgen. Vaak nestelen ze bijvoorbeeld in schoorstenen. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren. Om dit te voorkomen, kun je het beste een vogelkap op de schoorsteen plaatsen. Een andere vorm van overlast die ze opleveren, is de hoeveelheid uitwerpselen op gebouwen en in woonwijken. Verder heeft de landbouw last van deze vogels, die graag maïszaad eten. Dit kan worden opgelost door automatische vogelverschrikkers.

Jonge kauw gevonden?

Kauwen zijn populaire vogeltjes. Ze zijn bijzonder intelligent. Veel mensen willen dan ook graag een jonge kauw als huisdier. Ze kunnen goed leren praten, en worden erg tam. Het is echter niet verstandig (en niet legaal) om een kauw als huisdier te houden. Jonge kauwtje hebben rond de klok ieder uur voedsel nodig. Als ze ouder worden, gaan ze één persoon als partner beschouwen. Iedereen anders zullen ze aanvallen. De kauw later loslaten is ook niet goed voor de vogel. Deze moet sociale vaardigheden leren van andere kauwen. Dit kan alleen op jonge leeftijd. Als een jonge vogel dus verzorgd is door mensen zal hij nooit goed terecht komen in de sociale orde van deze vogels. Een jonge kauw kan het beste met rust gelaten worden. Vaak worden ze nog gevoerd door de ouders, ook al zitten ze op de grond. Mocht de kauw in direct gevaar verkeren, door bijvoorbeeld katten of andere dieren, kun je hem het beste in een kleine, donkere doos op een veilige plek zetten. Vervolgens kun je de vogel naar de vogelopvang brengen, of hem op laten halen (dit kan meestal ook).
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kauw, een intelligente vogelDe kauw, een intelligente vogelHet kauwtje is de kleinste kraaiachtige die we in Nederland kennen. De kauwen hebben een zeer groot verspreidingsgebied.…
Kraaien in NederlandKraaien zijn vooral bekent om hun brutale karakter. Maar daarnaast zijn ze heel erg intelligent maar ook erg rumoerig. K…
Bonte kraai, Corvus cornixBonte kraai, Corvus cornixDe bonte kraai, Corvus cornix, is zeer nauw verwant aan de zwarte kraai. Ze worden soms ook gezien als ondersoort van de…
Roek, Corvus frugilegusDe roek, Corvus frugilegus, is een kraaiachtige. Hij is zwart van kleur, onder de snavel heeft hij een grijs gebied zond…

Zwarte kraai, Corvus coroneZwarte kraai, Corvus coroneDe zwarte kraai, Corvus corone, is, zoals de naam al zegt, een kraaiachtige. Hij is geheel zwart gekleurd, en heeft een…
Ekster, Pica picaEkster, Pica picaDe ekster, Pica pica, staat bekend als een luidruchtige nestrover en dief en wordt vaak als een plaag gezien. Toch zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ylvers, Pixabay
  • www.vogelbescherming.nl www.de-natuur.be www.wikipedia.nl www.vogelvisie.nl www.vogelopvangutrecht.nl www.worldwidebase.com www.pcfholland.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
Reacties

Amelia, 29-07-2014
Hallo, mijn kauwtje heeft last van een parasiet, de dierenarts kon mij niet helpen en de Vogelklas weet wat het is mij wil me niet vertellen. ik zou de vogel naar hun moeten brengen en als de vogel genezen is wordt ie vrij gelaten in de natuur.
Het ziet eruit als een vlieg en kruipt onder zijn veren hij heeft daardoor veel jeuk en zijn veren gaan kapot.
Ik hoor het graag als iemand mij kan helpen.
Alvast bedankt,
Amelia Reactie infoteur, 14-12-2014
Dit klinkt als mijt, maar ik ben het hierin met de vogelklas eens. Een kauw hoort buiten in de natuur thuis en is geen huisdier.

Louisa, 29-05-2011
Helaas dat klopt niet: Kauwen voeren hun jongen NIET op de grond. Een babykauwtje dat uit het nest is gevallen en op de grond zit, is ten dode opgeschreven. Die moet echt geholpen worden.In Belgie woont een kauwenexpert (ik kan even niet op zijn naam komen) hij is uniek, al zijn kauwen vliegen vrij rond bij hem. Hij traint ze weer in een groep. Reactie infoteur, 29-05-2011
Beste Louisa,

Ik ben benieuwt wat voor een bronnen u voor deze stelling heeft.
Ikzelf heb regelmatig kauwen hun (oudere) jongen zien voeren, deze konden nog niet vliegen maar bevonden zich wel op de grond. Diverse bronnen zijn het met mij eens.
Indien u betrouwbare bronnen hiervoor heeft, dan hoor ik dat graag. Tot die tijd vertrouw ik op eigen zicht en diverse literatuur.

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.