Raaf, Corvus corax
De raaf, Corvus corax, is een grote kraaiachtige, hij is groter dan de zwarte kraai en de roek met zijn spanwijdte van 120 centimeter. De staart is wigvormig, en de vogel is geheel zwart. De raaf bouwt zijn nest in de bomen, en maakt meerdere jaren gebruik van dit nest. Hij eet van alles, maar heeft een voorkeur voor aas. Hij komt op vrijwel het gehele noordelijk halfrond voor in bossen, heide en hoogveengebieden. Op Europese schaal is hij niet bedreigd. In Nederland wel.
Taxonomische indeling
- Rijk: Animalia (Dieren)
- Stam: Chordata (Chordadieren)
- Klasse: Aves (Vogels)
- Orde: Passeriformes (Zangvogels)
- Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
- Geslacht: Corvus (Kraaien)
- Soort: Corvus corax
Kenmerken
Twee raven /
Bron: Jon Sullivan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De raaf is een grote kraaiachtige. Hij is groter dan de
Zwarte kraai, Corvus corone en de
Roek, Corvus frugilegus. Hij wordt 65 centimeter lang, met een spanwijdte van wel 120 centimeter. Hij kan meer dan anderhalve kilo wegen. De vogel is bedekt met zwarte veren. De snavel is zwaar, licht gekromd en zwart gekleurd. Ook de poten zijn zwart. De staart van de raaf is wigvormig. De nek lijkt dik, doordat de keelveren worden opgezet.
Voortplanting
Raven bouwen hun nest in bomen in dichte bossen. Raven zijn monogaam, ze blijven hun hele leven bij hun partner. Ook blijven raven jarenlang bij hetzelfde nest. Dit wordt ieder jaar uitgebreid. Begin maart legt het vrouwtje vier tot zes eieren. Deze zijn blauwgroen gekleurd met vlekjes in verschillende kleuren. Het vrouwtje broedt 20 of 21 dagen op de eieren. Zij wordt gevoerd door het mannetje. Na deze 21 dagen komen de eieren uit. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Als ze vijf tot zes weken oud zijn, verlaten ze het nest.
Voedsel
De raaf is een alleseter, maar eet voornamelijk aas. Kadavers en afval zijn erg gelieft. Verder eet hij knaagdieren, insecten, larven, wormen, jonge vogels en aangespoelde vissen. Dit vult hij aan met bessen en fruit.
Verspreiding
De raaf is vrijwel overal op het noordelijk halfrond te vinden. Hij is zeldzaam in Frankrijk, België en Nederland. In Nederland was de raaf uitgestorven. Door herintroductie zijn er nu ongeveer 90 broedparen aanwezig op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.
Habitat
Odin met onder andere zijn raven /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
De raaf komt voor in bossen, op de heide en in hoogveengebieden. Vaak broed hij in de bossen, maar om voldoende voedsel te kunnen jagen en verzamelen heeft hij ook open gebieden nodig.
Bedreigd?
Internationaal is de raaf geen bedreigde diersoort. In Nederland staat hij echter wel op de rode lijst. Jarenlang werd er op de raaf gejaagd, hierdoor is hij uiteindelijk uitgestorven in Nederland. Na een geslaagde herintroductie komt hij nu weer voor in bepaalde gebieden. Er is nog geen sprake van een grote hoeveelheid broedparen.
Verhalen
De raaf speelt in de Germaanse mythologie een belangrijke rol. De raven Huginn en Muniin waren de boodschappers van de god Odin (of Wonan). Een legende uit het Verenigt Koninkrijk zegt dat het koninkrijk niet zal vallen zolang er raven leven.