Roodpootvalk, Falco vespertinus

Roodpootvalk, Falco vespertinus De roodpootvalk, ook wel Falco vespertinus, staat door zijn late activiteit ook bekend onder de naam avondvalk. Het is een kleine valk, niet groter dan 31 centimeter. Mannetjes zijn leigrijs met oranje boven hun poten, vrouwtjes hebben iets meer kleur. Roodpootvalken zijn koloniebroeders, meestal leven ze in kolonies van 10 paartjes. Ze jagen ook regelmatig in groepsverband. Ze jagen dan op insecten, of op muizen, jonge vogels, kikkers of hagedissen. De vogelsoort is kwetsbaar.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Falconiformes (Roofvogels)
  • Familie: Falconidae
  • Geslacht: Falco
  • Soort: Falco vespertinus

Kenmerken

Roodpootvalken worden 28 tot 31 centimeter lang, en kunnen een maximale spanwijdte van 65 tot 75 centimeter krijgen. Hij weegt 110 tot 190 gram. Hiermee is het een relatief kleine valksoort. Mannetjes zijn leigrijs over vrijwel hun gehele lichaam. Alleen vlak boven zijn poten heeft hij oranjerode veren. Zijn poten en snavel zijn oranje. Vrouwtjes hebben strepen en een oranje buik. Hun rug is gevlekt. Rond hun ogen zitten zwarte veren. Zowel het mannetje als het vrouwtje heeft een haaksnavel, en beide hebben sterke klauwen voor het grijpen van hun prooi.

Voortplanting

De roodpootvalk broed tussen april en juni. Hij broed in roekenkolonies van 10 paartjes of in oude kraaiennesten. Het vrouwtje legt meestal drie of vier eieren. Het kunnen er ook twee tot zes zijn, afhankelijk van de aanwezigheid van voedsel. De eieren zijn 37 bij 29 centimeter groot. Het duurt 22 of 23 dagen broeden totdat de eieren uitkomen. Bij uitzondering kan het tot 27 dagen kosten. De jongen blijven nog 26 dagen in het nest alvorens ze uitvliegen.

Voedsel

Roodpootvalken eten vooral veel insecten. Voornamelijk sprinkhanen, kevers, krekels en libellen worden regelmatig gegeten. Hij eet ook woelmuizen, jonge vogels, kikkers en hagedissen. Ze jagen ‘biddend’, stilhangend in de lucht totdat er een prooi aankomt. Dan stort hij zich erop. Hij jaagt tot ’s avonds laat. Hierdoor staat hij ook bekend onder de naam avondvalk.

Verspreiding

Roodpootvalken komen voor van Hongarije en het zuiden van Polen tot in Azie. Ze overwinteren in de savannes en steppen van Oost en Zuid Afrika. Ze trekken soms door Nederland.

Habitat

Roodpootvalken komen voor in moerassen, agrarische gebieden, bossen en in open vlakten, zoals heidevelden.

Bedreigd?

De Europese status van de roodpootvalk is kwetsbaar. Dit betekent dat ze nog niet bedreigd zijn, maar dat er maar dat bij meer afname van de soort deze wel in gevaar komt. In Nederland staan roodpootvalken niet op de rode lijst.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boomvalk, Falco subbuteoBoomvalk, Falco subbuteoDe boomvalk is een roofvogel die nog maar weinig in Nederland voorkomt. Het is een kleine valk, met een spanwijdte van m…
Torenvalk, Falco tinnunculusTorenvalk, Falco tinnunculusDe torenvalk is een veelgeziene roofvogel in het Nederlandse landschap. Hij wordt vaak gezien ‘biddend’ boven het veld,…
Smelleken, Falco columbariusSmelleken, Falco columbariusSmelleken, Falco columbarius, zijn kleine roofvogels. Het zijn de kleinste valken die in Midden Europa voorkomen, met ee…
Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Hoe bescherm je jezelf tegen aanvallende roofvogels?Ook in Nederland komen weleens vogels voor die mensen aanvallen. In de krant staan af en toe berichten over aanvallende…

Kerkuil, Tyto albaKerkuil, Tyto albaDe kerkuil, Tyto alba, is over de wereldwijd verspreid. Hij leeft dicht bij mensen, maar laat zich maar zelden zien. Zij…
Zwarte wouw, Milvus migransZwarte wouw, Milvus migransDe zwarte wouw, Milvus migrans, is een roofvogel die maar zelden in Nederland voorkomt. Als hij hier al voorkomt is het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.eaglewatch.nl www.vogelbescherming.nl www.vogelvisie.nl http://home.hccnet.nl/r.goedegebuur/roofvog/roodpootvalkn.html
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.