Boomvalk, Falco subbuteo

Boomvalk, Falco subbuteo De boomvalk is een roofvogel die nog maar weinig in Nederland voorkomt. Het is een kleine valk, met een spanwijdte van maximaal 83 centimeter en een gewicht van niet meer dan 229 gram. Hij lijkt sterk op de slechtvalk. Boomvalken maken zelf geen nesten, ze broeden in de nesten van andere vogels. Ze broeden wanneer er veel voedsel beschikbaar is. Ze komen voor in open landschappen in grote delen van de wereld. De boomvalk staat op de rode lijst van beschermde diersoorten in Nederland.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Falconiformes (Roofvogels)
  • Familie: Falconidae
  • Geslacht: Falco
  • Soort: Falco subbuteo

Kenmerken

De boomvalk is een kleine valk. Het mannetje wordt maximaal 33 centimeter groot, met een spanwijdte van 79 centimeter. Bij deze grootte heeft hij een gewicht van 200 gram. Het vrouwtje wordt, zoals bij alle roofvogels, groter dan het mannetje. Zij kan een grootte bereiken van 36 centimeter, met een spanwijdte van 83 centimeter en een gewicht van 229 gram. Uiterlijk lijkt de boomvalk sterk op de slechtvalk. Hij is echter kleiner en slanker en zijn vleugels zijn smaller en langer. Van boven in de boomvalk grijs, zijn wangen, keel en zijn onderkant zijn wit met zwartbruine vlekken. De veren boven zijn poten zijn roestbruin. Zijn snavel is grijs met een donkere punt en een gele washuid. Zijn iris is donkerbruin, de poten geel. Mannetjes en vrouwtjes zien er vrijwel gelijk uit, alleen het vrouwtje is groter.

Voortplanting

Voor hun eieren nemen boomvalken het nest van andere vogels over. Dit zijn meestal verlaten nesten van andere roofvogels, kraaien of duiven. Bij voorkeur nestelen ze in hoog naaldhout. Boomvalken broeden in juni, als er veer prooidieren zijn. Meestal hebben ze twee tot vier eieren. Meestal zijn dit er drie. De eieren worden gedurende 28 dagen door het vrouwtje alleen uitgebroed. Het mannetje brengt voedsel naar het nest. De jongen blijven vervolgens 28 tot 32 dagen in het nest. Sommige paren boomvalken blijven jaren bij elkaar, dit is echter niet bij ieder stel het geval.

Voedsel

De boomvalk eet alleen vliegende dieren. Dit kunnen vogels zijn, maar ook vliegende insecten. In Afrika eten ze bijvoorbeeld uitzwermende termieten, in Nederland libellen. Hij jaagt door achter zijn prooi aan te vliegen en deze met zijn poten te grijpen. Insecten eet hij direct op, vogels neemt hij mee naar een zitplaats om te plukken. De boomvalk is bijzonder snel. Hij is zelfs in staat zwaluwen uit hun vlucht te grijpen. Hij kan ongeveer 240 kilometer per uur vliegen.

Verspreiding

De boomvalk komt voor in Europa en Azië in de zomer. Voor de winter trekt hij naar Afrika. Eind oktober vertrekt hij naar Zuid en Oost Afrika. Tussen midden april en begin mei keren zij terug naar hun broedgebied.

Habitat

De boomvalk leeft in open landschappen, meestal met water in de buurt. Dit kunnen heidevelden zijn, moerrassen, de omgeving van meren en waterrijk laagland.

Bedreigd?

Door meer haviken en buizerds, die nog wel eens boomvalk willen eten, neemt het aantal boomvalken af. Ook de aantallen prooidieren nemen af wat het overleven voor de boomvalk in Nederland moeilijker maakt. Daarbij komt nog eens dat veel natte gebieden droog gelegd worden. Hierdoor verdwijnt de geschikte habitat voor de boomvalk. Deze staat dan ook op de rode lijst als een kwetsbare diersoort.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roofvogels in NederlandWe hebben er niet zo heel erg veel van in Nederland. En als je ze een keertje ziet, dan zie je ze meestal langs de snelw…
Slechtvalk, Falco peregrinusDe slechtvalk, Falco peregrinus, is een grote valksoort, en een bijzonder snelle. In duikvlucht bereikt hij snelheden gr…
De buizerd in NederlandDe buizerd in NederlandDe buizerd, of ook wel 'Common Buzzard' of 'Buteo buteo' is een van de meest bekendste roofvogels in Nederland. Met zijn…
Buizerd, Buteo buteoBuizerd, Buteo buteoDe buizerd, ofwel Buteo buteo, is de meest voorkomende roofvogel in de Benelux. Het is een imposante vogel, die meer dan…

Havik, Accipiter gentilisHavik, Accipiter gentilisDe havik, Accipiter gentilis, is een grote, imposante roofvogel. De maximale spanwijdte is 127 centimeter, met 1,13 kilo…
Grauwe kiekendief, Circus pygargusDe grauwe kiekendief, Circus pygargus, is een met uitsterven bedreigde roofvogel. Hij lijkt sterk op de blauwe kiekendie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.soortenbank.nl www.eaglewatch.nl www.natuurbeleving.be www.vogelbescherming.nl
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 27-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.