De adelaar - veel gezien als symbool

De adelaar - veel gezien als symbool De adelaar of arend is door vele landen gebruikt als nationaal symbool, omdat ze macht, schoonheid en vrijheid uitstralen. Ze stonden een tijd geleden nog op de lijst van bedreigde diersoorten, maar langzaam aan beginnen we meer arenden te zien.

Algemeen

  • Latijnse naam: Haliaeetus
  • Soort: Roofvogel
  • Type (carnivoren, planteneters, etc): Carnivoor
  • Waar komen ze voor: De meeste sooren komen voor in Europa (de zeearend), Azië en Afrika. In de VS kent men de Amerikaanse zeearend.
  • Hoe oud kunnen ze worden: (Zee) arenden kunnen zo'n 22 jaar oud worden.

Voeding

Arenden, of ook wel adelaars genoemd, zijn het meest te vinden langs kustgebieden, meren en rivieren met hoge bomen erlangs. Hier kunnen ze het makkelijkst voedsel vinden en deze in de hoge bomen in alle rust opeten. Op het menu staat onder andere:
  • Vissen
  • Knaagdieren
  • Kleine vogelsoorten
  • Schapen, geiten (alleen in enkele gevallen)

Wanneer ze een vogel vangen zullen ze eerst de veren van de vogel verwijderen alvorens deze op te eten. Als de arend op vissen jaagt, gaat hij hiervoor niet graag het water in, maar vangt dan vissen die vlak aan het wateroppervlak zwemmen of ook dode vissen. De arend grijpt zijn prooi in een duikvlucht met zijn scherpe, stevige poten en vliegt naar een hoge boom om hier zijn prooi op te eten.

Kenmerken van het lichaam

Bij de arend is het vrouwtje groter dan het mannetje. Ze zien er echter qua kleur en vorm hetzelfde uit. Ze hebben een bruin verenkleed met een witte kop wanneer ze volwassen zijn. Verder hebben ze een haakvormige snavel en scherpe klauwen. Arenden zijn vooral overdag actief en hebben een goed gezichtsvermogen.

Voortplanting

Bij (zee)arenden blijven het mannetje en het vrouwtje, als ze elkaar eenmaal gevonden hebben, hun leven lang bij elkaar. Vanaf de leeftijd van ongeveer 5 jaar kan het vrouwtje eieren leggen. Het broedseizoen begint in principe in april maar het broeden kan ook meerdere momenten per jaar plaatsvinden. Per keer legt het vrouwje tussen de 1 en 3 eieren. Mochten het 3 eieren zijn, dan gebeurt het nog wel eens dat het 3e ei in een ander nest wordt geplaatst. Na 35 dagen komen de eieren uit en blijven de jongen nog 12 weken in het nest en worden dan opgevoed door beide het mannetje en het vrouwtje. Het nest dat ze maken is ontzettend groot, zo groot dat je er enkele personen in kunt passen. Dit nest wordt ook tijdens meerdere broedmomenten gebruikt en wordt ook wel een horst genoemd.

Symbool

In veel landen en werelddelen wordt de arend (adelaar) als een symbool gezien van de goddelijke kracht en afgebeeld op bijvoorbeeld wapenschilden en vlaggen. Hier nog een aantal voorbeelden:
  • In noord-amerika wordt de afbeelding van de arend gebruikt als een nationaal embleem.
  • De adelaar was het wapendier van het toenmalig duitse rijk.
  • De tweekoppige adelaar wordt in Oostenrijk en Rusland nog vaak afgebeeld.
  • Eén van de namen van het albaanse volk is vernoemd naar de adelaar.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeearend, Haliaeetus albicillaZeearend, Haliaeetus albicillaVoor het eerst sinds jaren was er in 2006 weer een succesvolle broed voor de zeldzame zeearend, Haliaeetus albicilla, in…
Vissoorten: De bittervoornDe bittervoorn, een van de kleinste karperachtigen in de Europese wateren. De vis heeft een gemiddelde lengte van 5 tot…
Symbolen, van aap tot zwaanSymbolen, van aap tot zwaanDe mooiste symbolen zijn nog steeds in de dierenwereld te vinden. Dieren staan voor vrede, liefde, vriendelijkheid, koni…
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…

Groente en bonenmix voor papegaaienGroente en bonenmix voor papegaaienIedereen die bekend is met de papegaaienwereld komt eerder of later tot de conclusie dat de voeding iets weg heeft van a…
Het bidden van vogels: waarom bidden vogels?Sommige vogels bidden. Maar waarom doen ze dat? En wat willen ze bereiken met dat bidden? Alles over waarom vogels bidde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.wikipedia.org
Reactie

Albertus B. Kleine Deters, 24-07-2013
Vraag/Opmerking:
Ik leg U, als autoriteit op het gebied van (roof) vogels, de volgende vraag voor; Er gaat een verhaal rond dat een adelaar op een gegeven moment, wanneer het jong “vliegrijp” is zal ik maar zeggen, zijn jong het nest uitgooit en er vervolgens onder gaat vliegen opdat, wanneer het jong moe wordt, en niet meer door kan, hij het jong op zijn vleugels/rug kan opvangen, en het vervolgens weer naar het nest brengt. Klopt dat, of moet dit naar het rijk der fabelen. Ik kan er n.l. op internet geen bewijs of afbeeldingen van vinden hoewel dit een bijbels gegeven zou moeten zijn. Ik ben benieuwd en zie uit naar uw antwoord. Met vriendelijke groet, A.B.Kleine Deters Ermelo Reactie infoteur, 03-08-2013
Geachte heer Kleine Deters,
Ik ben helaas geen autoriteit op het gebied van (roof)vogels en zou u niet kunnen bevestigen of een adelaar inderdaad het jong zou opvangen. Lichamelijk gezien (qua gewicht) zou het kunnen omdat de condor als roofvogel zelfs een kalf op zijn rug zou dragen om deze naar het nest mee te nemen als prooi. Dan kan een adelaar zeker zijn jong dragen.
Ik hoop dat u het antwoord via een andere weg zult kunnen vinden, ben benieuwd.

Met vriendelijke groeten,
Esther

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 02-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.