De grasparkiet: lichaamstaal en gedrag

De grasparkiet: lichaamstaal en gedrag De grasparkiet is een echte acrobaat met allerlei lichamelijke vaardigheden. Hij ‘spreekt’ een uigebreide lichaamstaal en kan bovendien met zijn stem uitstekend communiceren. Parkieten verschillen niet alleen in kleur, maar ook in aard en gedrag. Als u het een en ander over grasparkieten leest en ze daarenboven goed observeert, zult u ze snel begrijpen.

Lichamelijke vaardigheden

De grasparkiet is van nature niet zo’n grote klauteraar zoals de agapornis of Catharina parkiet. Het zijn wel uitstekende vliegers en daarom hebben ze wat vliegruimte nodig. Ze kunnen sierlijk en elegant landen, perfect coördineren en zonder moeite hele grote afstanden afleggen. De grasparkiet zal het dus erg op prijs stellen als hij elke dag even de vleugels mag strekken.

Natuurlijk moet de vogel eerst gewend zijn aan de omgeving, want als een grasparkiet eenmaal buiten is zal hij nooit meer terugkomen. Wilde grasparkieten nestelen zich in hoge bomen en tijdens het klimmen, gebruiken ze de snavel als klimhaak. Grasparkieten die goed worden verzorgd hebben een gemiddelde levensduur van zeven of acht jaar, maar er zijn ook enkele parkieten die ouder werden dan twintig jaar.

Lichaamsverzorging

Zelfs in de vrije natuur houdt de parkiet zich aan een strikt dag- en nachtritme; zich uitrekken, eten en wassen is een vaste prik tijdens de ochtendschemering. Sommige parkieten douchen graag en vinden het heerlijk om elkaars veren schoon te maken.

Na elke maaltijd maakt de grasparkiet zijn snavel schoon aan de zittak. U kunt pas zien hoe lenig een parkiet is als hij zijn verenpak poetst. Zijn kopje kan hij wel tot 180° draaien. Zo kan hij, door zich ver naar voor- en achterover te buigen, met zijn snavel elk plekje van zijn lichaam bereiken. Na het poetsen schudt hij zich volledig uit, dit om alle schilfertjes en stofdeeltjes kwijt te raken.

Lichaamstaal

Het typische gedrag van de grasparkiet leert u het beste kennen als u een groepje parkieten met elkaar ziet optrekken. Ook als u uw parkiet alleen houdt, vertoont hij allerlei verschillende gedragingen. Als u enig inzicht in zijn gedrag heeft en op de juiste manier reageert, dan ziet hij in u een surrogaatpartner. Als hij bijvoorbeeld tegen u begint te praten, dan is dat een vorm van contact zoeken. Antwoord hem dan altijd.

 • De slaaphouding; tijdens de slaap rust de parkiet meestal op een voet. De andere voet wordt ingetrokken in de buikveren. De snavel verbergt hij in zijn licht uitstaande rugveren. De grasparkiet kan ook op beide voeten slapen. Dat kan een afwijkend gedrag zijn maar ook op het begin van een ziekte wijzen.
 • De rusthouding; wanneer een parkiet overdag in de slaaphouding zit, met de ogen half dicht en vaak met zijn kopje tussen de rugveren, dan zal hij meestal ook in slaap vallen. Het zachte geknars en gekwetter duiden aan dat de vogel volledig ontspannen is. Na een rustfase strekt de parkiet eerst zijn ene poot en dan zijn andere, terwijl hij zijn vleugels naar achteren strekt, dit om zijn spieren los te maken.
 • Poetsen van de staartveren; de staartveren worden net zoals de rest van het verenpakje grondig gepoetst. Tijdens de balts probeert het mannetje zoveel mogelijk op de staart van het vrouwtje te klimmen. Het vrouwtje reageert met een “gakkende” kreet en vlucht weg.
 • Baltsgedrag; het mannetje voert het vrouwtje, krabbelt aan haar hals en kopveren, stoot met zijn snavel tegen haar vleugelboog en tippelt onrustig heen en weer. Hij knikt ijverig met zijn kopje, tot het vrouwtje kenbaar maakt dat ze wil paren. Dan strekt ze haar kop en staart in een prikkelend gebaar omhoog zodat haar partner overgaat tot de dekking.
 • Schudden van de veren; de grasparkiet schudt niet alleen zijn verenpakje uit na het poetsen, maar ook als hij zich gezond en prettig voelt. De parkiet schudt zelfs zijn veren uit als er een vertrouwd persoon na lange afwezigheid opduikt.
 • Een nauw gesloten verenpakje; indien de grasparkiet plotseling met nauw gesloten veren zijn bezigheden onderbreekt en bovendien hoog opgericht verstart, dan is hij bang.
 • Een uitgezet verenpakje; de grasparkiet heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt warmte vast. Daarom slapen ze ook vaak met uitgezette veren. Als de parkiet gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en heel lief het kopje scheef te houden. Stel hem niet teleur, hij verwacht namelijk een aai. Indien hij overdag, als hij wakker is, voortdurend zijn veren heeft uitgezet, kan dat een aanwijzing zijn voor een ziekte.
 • Niezen; iedere grasparkiet niest af en toe wel eens. Niezen maakt de luchtwegen schoon, maar als er vocht uit de neus druipt, kan dat een aanwijzing zijn voor een verkoudheid.
 • Geeuwen; de grasparkiet zal net zoals de mens geeuwen als hij moe maar hij zal ook geeuwen als het zuurstofgehalte in de kamer te laag is. Frisse lucht kan dit probleem verhelpen.
 • Verlegenheid; de grasparkiet is heel erg vlug verlegen. Hij begint dan opeens zijn veren te poetsen, te krabben of te eten.

Communicatie

 • De alarmkreet; klinkt hard, kort en zeer schril. Het geluid is te horen wanneer de parkiet een vijand ziet. Hij ziet het gevaar, stoot de luide kreet uit en vliegt er pijlsnel vandoor.
 • De angst of aanvalskreet; klinkt als een kort “gehak”. De kreet is te horen als de grasparkiet zich door een soortgenoot opgejaagd en bedreigd voelt. Het geluid betekent: “Ga opzij”!
 • Bedelgeluiden; is een zacht klokkend gejammer van jonge grasparkietjes en vrouwtjes die bedelen om voedsel. Ze nemen een gedrukte houding aan en laten vaak sidderend hun vleugels afhangen.
 • De kreet van verlangen; is een korte, niet doordringende, maar goed waarneembare kreet. Met deze kreet drukt de parkiet zijn verlangens uit en het betekent: “Kom naar me toe”!
 • Tijdens de rui; zal de grasparkiet stiller zijn dan normaal.

Lees verder

© 2009 - 2020 Worm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
De vijf zintuigen van de grasparkietDe vijf zintuigen van de grasparkietGrasparkieten hebben een goed ontwikkelde tastzin en zien net zoals de mens, de wereld in kleur. Hij hoort in frequentie…

Vogels de winter door helpenMet strenge vorst hebben de vogels die in Nederland blijven het behoorlijk zwaar. Voedsel is moeilijker te vinden door v…
Toerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersToerisme Israël: een paradijs voor vogels en vogelspottersElke herfst is de lucht van Israël gevuld met zo'n 500 miljoen vogels die vanuit Zuid-Europa naar warme klimaten in Azië…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Barni1, Pixabay

Reageer op het artikel "De grasparkiet: lichaamstaal en gedrag"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tim, 14-04-2020 15:30 #26
Ik ben met mijn werkstuk bezig over de grasparkiet en deze website is heel handig voor mijn werkstuk.

Addy, 13-11-2018 10:46 #25
Onze parkiet zet de laatste dagen zijn kopveren op en we weten niet waarom.

Anniek, 26-10-2017 09:51 #24
Ik heb 1 jonge grasparkiet, je merkt dat er iets mis is… houdt de vleugels niet mooi naast het lichaam, sleept nog net niet over de grond en als je voedert is het net of die niet ziet want zoekt de lepel, ondanks dat die soms voor hem/haar is…

heel raar en maak me wel ongerust om dit kleintje… de andere vogels zijn wel normaal van gedrag… dit is de eerste keer dat ik zo een vogeltje heb, die dit aan de hand heeft…

Els Coussee, 01-08-2017 21:08 #23
Mijn parkiet zat met het hoofd tussen de tralies van haar kooi, ik heb ze nog kunnen redden, hoop ik toch want ze zit op de grond met haar hoofd omlaag bijna tegen de grond en valt bijna in slaap. Ik weet niet hoelang ze daar al zo zat zou dit van uitputting zijn? Hopelijk komt het goed.

Brigitte, 14-01-2017 15:28 #22
Ik heb een grasparkietje van 6 maanden oud en zit met zijn pootjes een soort van te tapdansen op zijn stokje, ik heb al onder zijn pootjes gekeken maar zie geen rare dingen wat zou dit anders kunnen zijn? Hij oogt niet ziek hij eet, drink, fluit, vliegt enz…

Zefke, 11-07-2016 08:36 #21
Mijn roodrugparkiet heeft voor de tweede keer een nachtelijke fladderbui gehad. Bij de eerste werd ik wakker en heb ik hem rustig kunnen sussen. Nu de tweede keer heb ik niets gehoord… Zijn kooi lag onder de veren en hij had gebloed. Beide vleugels hebben nu geen lange pennen meer, dus kan hij ook niet vliegen. Weet iemand waarom hij dit doet? Dan kan ik er wat aan doen. Alvast bedankt!

Pims Baasje Emma, 21-04-2016 15:28 #20
Hoi, m'n vogel Pim was tussen een deur gekomen. Daarna maakte hij geen geluid. Vlak daarna begon de rui. Door dit te lezen ben ik er achter gekomen dat een parkiet geen geluid maakt tijdens de rui. Grappig.

Elly Bergervoet, 05-06-2015 20:12 #19
Mijn parkiet gaat elke avond helemaal boven in de nok van de kooi zitten waarom doet ze dat?

Steffie, 12-05-2015 14:43 #18
Hallo allemaal,

Wie kan ons helpen. Onze vogel is plots zomaar overleden. Ik kan eigenlijk geen rust krijgen van waar het aan gelegen heeft.

Onze vogel was helemaal tam en 8 maanden oud. Ze vloog heerlijk los en kwam gezellig bij ons aan tafel eten, knuffel en kusjes geven.

Ze had haar eigen zaad in de kooi soms meng ik dat ook met extra voeding die heb ik ook in een aparte bakje zitten maar naar mijn mening at ze er niet van. Ook had ze zo'n grindkiezel om te eten en water. Zo nu en dan kreeg ze trosgist. Groentes en zo at ze niet.

Onze vogel was de hele dag vrolijk en ging lekker bij jou zitten kusjes geven en zo nu en dan met de oorbel spelen. We hadden in de avond bezoek en rond 12 's nachts begon ze aandacht te trekken. Dit vond ik vreemd ook aangezien tijd stip normaal slaapt ze gewoon. Ik ging er bij zitten en ze keek niet pips. Ik kon dr ook aaien wat anders niet zomaar mag (ze is een bijtertje in de kooi) ik had ze eruit gehaald wat super makkelijk ging en nog geen 3 seconde was ze vertrokken op mn borst in mn handen.

Ik hoop dat iemand mij kan vertellen wat ik eventueel verkeerd heb gedaan of dat het iets erfelijks was of iets waar je niks aan kon doen.

Alvast super bedankt

Inias, 31-01-2015 18:15 #17
Wat betekent het als de grasparkiet kusjes geeft op je hand?

Tim, 26-05-2014 23:03 #16
Hoi allemaal,

Ik heb 2 grasparkietjes (boys) zijn 2-3 maanden, blu is de jongsten maar was eerst niet bang voor mijn hand. Maar de laatsten tijd is dat minder geworden en wil hij niet meer opstappen. Als ik mijn wijsvinger voor hem hou dan zet hij alleen zijn rechter potje er op en staat gedraaid naar links. Dus moet ik mijn vinger voor hem houden tegen zijn buik dan stapt hij pas op. Weet iemand waar dit mee te maken heeft?

Gr. Tim

Lerna, 14-04-2014 18:49 #15
Hallo
Ik heb twee parkieten.Maar een van mijn parkiet heeft een probleem hij is opeens wat bollig (wil zeggen hij maakt zichzelf warm) en dat duur de hele dag hij is altijd bollig ik snap niet waarom mijn kamer is niet te koud maar normale temperatuur.Ik hoop echt niet dat ik naar de dierenarts moet gaan ik weet een vogel moet ook verzorging hebben (dat doe ik juist ook) maar naar een dierenarts is een grote stap
Bedankt ik hoop dat je me kan helpen.
Ps:Is een dierenarts duur?

Thea, 23-01-2014 11:33 #14
Goedemorgen
Ik heb een gras parkiet van 14 jaar oud. Hij begint naar mij idee dement te worden zit te mopperen en als hij zit te eten hoog roepen zo van gevaar. Heeft last van jicht. Kan ik hem de laatste jaren die hij misschien nog heeft aangenaam maken?

Ayse, 04-01-2014 10:02 #13
Ik heb drie parkieten, waarvan één mannetje en twee vrouwtjes. Het mannetje heb ik al ongeveer drie jaar. Het slaapritme van mijn vogels stel ik zelf in. Als ik bijvoorbeeld rond 21.00 uur een doek over hun kooi gooi zijn ze piep-stil tot 09.00 uur in de ochtend. De vogels blijven in mijn slaapkamer en rond 9.00 uur hoor ik het mannetje altijd fluiten. Hij wil dan dat ik het doek van de kooi afhaal. Als ik niet reageer slapen ze rustig verder. De laatste weken doet het mannetje dit dus niet. Hij wordt vroeg in de ochtend wakker en blijft herrie maken totdat ik het doek afhaal. Ik vind dit zwaar irritant, want het stoort mij enorm. Ik vraag me af waarom hij ineens zo van karakter is veranderd. Een paar weken terug had hij een zware rui en heeft er best last van gehad. Ik heb toen gemerkt dat hij pijn had, want hij liet zich niet aanraken en beet me (wat hij normaal gesproken nooit zou doen). De rui is voorbij, maar sindsdien is zijn karakter veranderd. Heeft dit met de rui te maken? Waarom doet hij zo?

Angela, 29-11-2013 19:26 #12
Ik heb een parkiet van ongeveer 4 maand.
Sinds ongeveer 1/2 week heb ik er nog een jong parkietje bij gekocht en tam gemaakt.
Eerst ging het hartstikke goed maar sinds een dag doet het oudere parkietje heel erg agressief, als het jongere parkietje of ik aan zij speeltjes kom wil hij je bijten en maakt een apart geluid.
Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
MVG Angela

Ebru, 26-08-2013 01:57 #11
Mijn parkiet valt tijdens het slapen een begint heel raar te vladeren waar hij valt een draait zijn hoof 90 graden ik ben bang.

Mitchel, 25-07-2013 13:01 #10
Heey mij grasparkietjes hebben soms de vleugels een beetje open waarom doen ze dat? help me

Jessie, 27-01-2013 20:31 #9
Wij hebben thuis een grasparkiet van een jaar of 2/3 (vrouwtje) en wij zouden graag nog een parkietje aanschaffen, maar wij weten niet hoe zij hier op zou reageren. Ons parkietje is zeer tam geeft kusjes komt op je hand zitten enz, maar wij zijn bang dat als we er een bij zetten dat ze minder tam wordt. Mijn vraag is dus als wij er een bij kopen zou zij dan zo tam blijven of verandert zij haar gedrag?

Vriendelijke groet Jessie

Relana, 31-01-2012 13:08 #8
Sinds een week of twee maakt mijn grasparkiet kuchende geluidjes. Ik dacht eerst dat dit kwam omdat hij heimwee heeft naar het valkje dat ik ook hier thuis had zitten en nu weg is. Maar nu lijkt het meer op kuchen en een lastige ademhaling. Wat kan ik doen?

Betul, 14-08-2011 14:25 #7
Ik heb al 2 parkieten die 3 jaar zijn maar als ik ze op mijn hand roep of uit de kooi wil halen dan willen ze niet en vluchten ze terug de kooi in. En als ze gewoon in de woonkamer zitten dan beginnen ze soms opeens te schreeuwen en ook erg luid terwijl er helemaal niemand is die er daarvoor nog niet was. Kunt u me vertellen wat het betekent en als het kan wat ik ertegen kan doen?

Maal, 20-09-2010 11:49 #6
Hoe doet een verliefde parkiet eigenlijk? We hebben een mannetje hij is inmiddels 1 jaar en laatst hebben we er een bij gekregen van 2 jaar een vrouwtje. Nu weet ik niet of hij verliefd doet of intimiderend?

Graag uw reactie.

Iris, 18-03-2010 08:08 #5
We hebben sinds 2 dagen een nieuw parkietje, alleen zit het arme beestje de hele tijd op de bodem van de kooi met zijn hoofd scheef, lijkt de hele tijd in slaap te vallen, gedesorienteerd en maak heel zielig binnesmonds geluid.
hoop op een spoedig antwood.

mvg
iris damen
iris damen

Nouki, 27-12-2009 17:36 #4
Sinds een aantal dagen zit mijn parkiet stil ineengedoken met een dik verenpak in elkaar gedoken. Af en toe maakt hij zijn oogjes open maar meerendeel zit hij op zijn stokje. Of zit op de bodem van de kooi? Waar kan dit op wijzen en wat moet ik eraan doen?

M. D., 19-11-2009 02:08 #3
Sinds en aantal dagen is mijn parkiet aan het kuchen, het klinkt een beetje alsof hij vol zit, wat kan ik hieraan doen.

Is dit misschien ouderdom aangezien hij al een jaar of 14 is of heeft hij last van zijn luchtwegen en moet ik even met hem lang de dierenarts.

Alvast bedankt voor de hulp.

René V. Gulik, 07-06-2009 14:34 #2
Sinds enige tijd verzorg ik een grasparkiet die bij mij binnen komen vliegen het is een vrouwtje en hoofdzakelijk geel en soms wat groene plekjes. Later heb ik een mannetje gekocht misschien is er een leeftijd verschil een oud vrouwtje en een jong mannetje. Want het vrouwtje kan steeds minder goed vliegen, van haar klimstok tot haar badplaats en zitstok ±3 mtr vliegen. In het begin geen probleem maar nu de helft en ze land op de grond. Wat zou het zijn?

Moon, 19-03-2009 23:33 #1
Als ik tegen mijn parkiet praat die nog jong is zo 7 weken praat trekt ie ze eene pootje naar binnen graag zou ik willen weten wat dat betekent.

Infoteur: Worm
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 26
Schrijf mee!