De zieke Grasparkiet

De zieke Grasparkiet De grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen maar er kunnen toch bepaalde kwalen of ziektes ontstaan die u soms zelf kunt verhelpen.

De zieke Grasparkiet

Velen van ons hebben een grasparkiet, het is een makkelijk te houden huisdier. Maar soms kan het voorkomen dat uw parkiet een ziekte of kwaal oploopt. Sommige van deze ziektes zijn goed te behandelen door medicijnen. Andere echter betekenen het einde van uw parkiet.

De symptonen

  • Gedrag, een zieke grasparkiet kijkt depressief voor zich uit en is niet geinteresseerd in zijn omgeving.
  • Veren, zijn misschien klitterig en worden slecht door de parkiet verzorgd.
  • Cloaca, kan aangekoekt zijn door uitwerpselen en licht onstoken.
  • Ademhaling, kan hijgend zijn, soms een snotterige neus.
  • Ogen, troebel of geinfecteerd.
  • Huid, pootjes en washuid kunnen schilferig en ruw zijn.
  • Tenen, misschien gebruikt de parkiet 1 poot niet graag of is deze opgezwollen.

Een zieke grasparkiet kan snel achteruit gaan. Denkt u dat uw vogel ziek is? Raadpleeg dan altijd uw dierenarts of iemand van de dierenspeciaalzaak.
Als u meerdere grasparkieten in een voliere heeft kan u het beste degene die ziek lijkt in quarantaine zetten. Zodat hij de andere parkieten niet kan besmetten.

Meest voorkomende ziektes/kwalen

Schilferige poten en snavel

Dit wordt vaak veroorzaakt door een mijt genaamd; Cnemidocoptus pilae. Deze mijt graaft tunneltjes in de hoornhuid. De ziekte is zeer besmettelijk voor andere vogels. De behandeling is zeer eenvoudig door een tinctuurzalf in te wrijven op de plekken die aan het schilferen zijn.

De veren vallen uit

Vaak komt dit door rode mijten, veerluis of andere parasieten. U kan dit verhelpen door een spray te halen bij de speciaalzaak tegen veerluis en de parkieten hiermee te behandelen. Het kan ook zijn dat de parkiet zichzelf kaalplukt uit verveling. Dit kan doorgaan totdat uw hele parkiet kaal is. U kan het beste wat meer speeltjes in de kooi hangen of een kameraad voor hem zoeken als hij alleen zit.

Gezwellen

De wat oudere parkiet kan geteisterd worden door gezwellen, zowel inwendig als uitwendig. Vaak wordt hier niks aan gedaan zolang de parkiet er niet al te veel last van heeft.

Luchtweginfecties

De papegaaienziekte is een zeer ernstige ziekte, vooral bij mensen kunnen ze nogal wat veroorzaken. Gelukkig komt deze ziekte niet zo heel vaak voor. De dierenarts zal dit behandelen met antibiotica.

Horrelvoet

Dit is een bacteriele ontsteking van de onderkant van de pootjes, waardoor deze opzwellen en pijnlijk worden. Takjes of zitstokken van de verkeerde dikte kunnen de oorzaak hiervan zijn. Zwaarlijvigheid van uw parkiet vergroot dit probleem. Geef uw parkiet minder voer en een behandeling met antibiotica.

De parkiet blijft eitjes leggen

Soms leggen vrouwtjes eitjes zonder dat er een mannetje is. Haal deze eitjes niet weg uit de kooi, het vrouwtje zal er alleen maar meer gaan leggen. Laat het vrouwtje gewoon op het ei broeden. Het gaat vanzelf weer over en de ene is nu eenmaal wat productiever als de anderen.
© 2007 - 2024 Senna0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
De grasparkiet - GedragDe grasparkiet - GedragGrasparkieten zijn erg sociale dieren, die vrijwel alles wat ze doen samen doen. Of ze nu direct met elkaar bezig zijn d…
Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…

Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïn (niet vliegende vogel)Pinguïns (familie: Spheniscidae, orde: Sphenisciformes) zijn niet-vliegende vogels die leven op het zuidelijk halfrond.…
Nederlandse SchoonheidspostduifDe geschiedenis van de Nederlandse schoonheidspostduif is verbonden met die van de vliegpostduif. De postduif is in het…
Senna0 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.