De zieke Grasparkiet
De grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen maar er kunnen toch bepaalde kwalen of ziektes ontstaan die u soms zelf kunt verhelpen.
De zieke Grasparkiet
Velen van ons hebben een grasparkiet, het is een makkelijk te houden huisdier. Maar soms kan het voorkomen dat uw parkiet een ziekte of kwaal oploopt. Sommige van deze ziektes zijn goed te behandelen door medicijnen. Andere echter betekenen het einde van uw parkiet.
De symptonen
- Gedrag, een zieke grasparkiet kijkt depressief voor zich uit en is niet geinteresseerd in zijn omgeving.
- Veren, zijn misschien klitterig en worden slecht door de parkiet verzorgd.
- Cloaca, kan aangekoekt zijn door uitwerpselen en licht onstoken.
- Ademhaling, kan hijgend zijn, soms een snotterige neus.
- Ogen, troebel of geinfecteerd.
- Huid, pootjes en washuid kunnen schilferig en ruw zijn.
- Tenen, misschien gebruikt de parkiet 1 poot niet graag of is deze opgezwollen.
Een zieke grasparkiet kan snel achteruit gaan. Denkt u dat uw vogel ziek is? Raadpleeg dan altijd uw dierenarts of iemand van de dierenspeciaalzaak.
Als u meerdere grasparkieten in een voliere heeft kan u het beste degene die ziek lijkt in quarantaine zetten. Zodat hij de andere parkieten niet kan besmetten.
Meest voorkomende ziektes/kwalen
Schilferige poten en snavel
Dit wordt vaak veroorzaakt door een mijt genaamd; Cnemidocoptus pilae. Deze mijt graaft tunneltjes in de hoornhuid. De ziekte is zeer besmettelijk voor andere vogels. De behandeling is zeer eenvoudig door een tinctuurzalf in te wrijven op de plekken die aan het schilferen zijn.
De veren vallen uit
Vaak komt dit door rode mijten, veerluis of andere parasieten. U kan dit verhelpen door een spray te halen bij de speciaalzaak tegen veerluis en de parkieten hiermee te behandelen. Het kan ook zijn dat de parkiet zichzelf kaalplukt uit verveling. Dit kan doorgaan totdat uw hele parkiet kaal is. U kan het beste wat meer speeltjes in de kooi hangen of een kameraad voor hem zoeken als hij alleen zit.
Gezwellen
De wat oudere parkiet kan geteisterd worden door gezwellen, zowel inwendig als uitwendig. Vaak wordt hier niks aan gedaan zolang de parkiet er niet al te veel last van heeft.
Luchtweginfecties
De papegaaienziekte is een zeer ernstige ziekte, vooral bij mensen kunnen ze nogal wat veroorzaken. Gelukkig komt deze ziekte niet zo heel vaak voor. De dierenarts zal dit behandelen met antibiotica.
Horrelvoet
Dit is een bacteriele ontsteking van de onderkant van de pootjes, waardoor deze opzwellen en pijnlijk worden. Takjes of zitstokken van de verkeerde dikte kunnen de oorzaak hiervan zijn. Zwaarlijvigheid van uw parkiet vergroot dit probleem. Geef uw parkiet minder voer en een behandeling met antibiotica.
De parkiet blijft eitjes leggen
Soms leggen vrouwtjes eitjes zonder dat er een mannetje is. Haal deze eitjes niet weg uit de kooi, het vrouwtje zal er alleen maar meer gaan leggen. Laat het vrouwtje gewoon op het ei broeden. Het gaat vanzelf weer over en de ene is nu eenmaal wat productiever als de anderen.