De tamme meijerspapegaai

Meijerspapegaaien zie je regelmatig in de huiskamer. Het zijn papegaaitjes van 21 tot 23 centimeter groot en heel geschikt als huiskamervogel. Zelf heb ik een meijerspapegaai met de naam Chikai. Hij is geboren is 2003. Oorsponkelijk komen de meijerspapegaaien uit Centraal- en oost Afrika.

Soorten meijerspapegaaien

Er zijn zes soorten meijerspapegaaien bekend. Ze behoren tot de familie poicephalus.
  • Meyeri meyeri
  • Meyeri matchiei
  • Meyeri saturatus
  • Meyeri transvaalensis
  • Meyeri damarensis
  • Meyeri reichenowi

De meyeri is de meest voorkomende in Nederland. Samen met de bonte boer (senegalpapegaai) is de meijers de bekendste poicephalus soort. Je kan aan een meijerspapegaai doorgaans niet zien of het een man of een pop is. Via dna onderzoek kan je erachter komen welk geslacht het is.

Beter een tamme man of een pop?

Het maakt niet uit of je een tamme man of pop hebt. Ze kunnen beide even tam worden.

Zijn meijerspapegaaien makkelijk tam te krijgen?

Ja, meijerspapegaaien zijn uitermate geschikt om tam te maken. Dit gaat het makkelijkste wanneer de meijers met de hand wordt grootgebracht. Ze hebben vaak wel even nodig om aan de mens te wennen, maar dit gaat vrij vlot.

Een rustige benadering is wel nodig. Dwing de vogel ook nergens toe. Dingen als op laten stappen kosten tijd, maar als ze dat eenmaal doen, dan zijn ze heel tam.

Wees dus rustig, consequent in wat wel en niet mag en ga er vanuit dat het even duurt voordat de vogel zo op z'n gemak is dat je er "alles" mee kunt. Ik heb alles tussen "..." gezet omdat de ene meijers meer zal toelaten dan een ander.

Het karakter van de meijerspapegaai.

Meijerspapegaaien zijn makkelijk tam te maken en over het algemeen zijn ze erg aanhankelijk. Ze maken leuke geluidjes en zijn nieuwsgierig aangelegd. Over het algemeen zijn meijerspapegaaien niet eenkennig waardoor ze geschikt zijn voor een gezin.

Je hebt echter wel weer verschil in hoe aanhankelijk ze zijn. Chikai is heel aanhankelijk en leeft zo ongeveer voor het kroelen. Dit vind hij heel fijn en hij is het er nooit mee eens als het stopt.

Verder zijn ze heel eigenwijs, alert en ze vragen veel aandacht. Ze kunnen heel hard bijten, maar dit hoeft niet veel voor te komen als ze goed opgevoed zijn.

Ook zijn ze heel intelligent en vinden het leuk om dingen te leren. Zo kan mijn Chikai bijvoorbeeld zwaaien. Dit heb ik hem aangeleerd door (eigenlijk heel simpel) elke keer als ik hem zag te zwaaien. Het heeft even geduurd maat uiteindelijk heeft hij het dus overgenomen. Natuurlijk zijn er ook manieren om het wellicht sneller aan te leren.

Het eten van de meijerspapegaai

Ik geef Chikai altijd premium papegaaienvoer als basis. Dit bevat allerlei kleine en grote zaden. Daarnaast krijgt hij regelmatig eivoer. Fruit en groente lust hij ook graag. Zo af en toe krijgt hij een streng trosgierst. Noten vindt hij ook lekker, vooral walnoot.

Een meijerspapegaai is over het algemeen een knager. Zorg dus voor takjes, speeltjes en dergelijke waar de meijers goed aan kan knagen.

Een stukje appel, peer , mandarijn of sinaasappel wordt ook altijd gewaardeerd, dit kan ook gemengd worden door het eivoer. Houdt er wel rekening mee dat het snel bederft. Een beetje kiwi of zelfs een halve kiwi is ook leuk om te voeren, de meijers is dan tijden druk met de kiwi en er zitten ook nog eens zaadjes in. Denk ook eens aan aardbeien, rode bessen, kersen enzovoort, de meijers ziet er na de maaltijd dan wel verschrikkelijk uit. Meestal zitten ze dan helemaal onder de aardbei. Dit kan echter geen kwaad.

Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinazie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt i.v.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij wordt ook altijd op prijs gesteld door de meijers. Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

Trosgierst is de lievelingsmaaltijd van veel papegaaien. Geef hiervan nooit te veel, niet meer dan 1 a 2 strengen per week per papegaai of parkiet. Ze eten dan namelijk alleen nog maar trostgierst en zullen de andere voedingsmiddelen niet meer nuttigen.

Een schijfje hard gekookt ei is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten en op walnoten zijn ze ook erg gek.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De meijers moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.

LET OP!: het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je meijers.

Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit!!

Fruit zoals manderijn of sinaasappel niet te vaak geven en niet in grote porties. Het bevat een stof waarvan vogels niet teveel moeten hebben.

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen.

Kunnen meijerspapegaaien praten?

Ja en nog best goed ook. Ze hebben een zacht stemmetje dat heel lief klinkt. Chikai zegt bijvoorbeeld: kusje (met bijbehorend smakgeluid), Chikai, Claudia (mijn naam), kom es, kom maar, wat is er?, ja, nee, hai, hoi en hallo. Hij is pas gaan praten na ongeveer een jaar dus het kan wel even duren voor ze beginen. Natuurlijk heb je ook meijerspapegaaien die nooit iets zullen zeggen.

Kunnen meijerspapegaaien overweg met andere vogels?

Ja en nee. Chikai is geen vriendjes met mijn andere vogels. Wel kan ik ze er samen uitlaten. Soms zitten ze dan best lief naast elkaar, maar vaak genoeg maken ze ruzie. Niet tot bloedens toe hoor. Het blijft beperkt tot wat snauwen en happen.

Kunnen meijerspapegaaien overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Ik ga nu even uit van een hond en/of een kat/poes.

Hou er rekening mee dat een meijerspapegaai snel het onderspit delft als er wel wat gebeurd.

Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog raad ik het af om de meijerspapegaai met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Als je twee meijerspapegaaien hebt, worden ze dan minder tam voor de mens?

Ja meestal gebeurd dit wel. Het is dan niet zo dat er helemaal niets meer te beginnen valt met de meijers, maar het gedrag wordt vaak wel anders. Je kan dit nog het meest beperken door beide papegaaien ook apart aandacht te geven.

Het is natuurlijk wel eerst afwachten of het wel klikt. Het kan zijn dat ze elkaar "afmaken" en dus helemaal niet bij elkaar kunnen.

In het beste geval zullen een man en een pop een stelletje gaan vormen. Twee van het zelfde geslacht worden in het beste geval maatjes. Wil je dus niet persé een tamme meijers, maar vind je het gezellig om ze in huis te hebben? Koop er dan twee... dan heb jij de gezelligheid en zij hebben een maatje aan elkaar.

Een bijtende meijerspapegaai, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten meijerspapegaaien niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is.... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je meijers door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je meijers ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is de meijers wel gezond? Enzovoort.

Chikai heeft een tijd lang wel bijtgedrag vertoond. Dit kwam voornamelijk omdat hij best snel schrikt. Als ik mijn hand onverwachts naar hem toe deed dan was zijn eerste reactie bijten.

Ik heb toen een half jaar lang intensief met hem getraind. Steeds weer onverwachte bewegingen maken. Daarnaast gebruikt ik de Rescue spray van Bach (te verkrijgen bij DA of De Tuinen). Hiervan deed ik dan wat door het water. Hij werd er een stuk rustiger door. Zowel de training als de rescue hebben geholpen. Chikai is minder schrikkerig en bijt dus amper meer.

Moet de toekomstige eigenaar zelf de handvoeding geven?

Nee dit hoeft niet. Als je er zelf geen ervaring mee hebt, doe het dan juist niet want het risico bestaat dat je het verkeerd doet waardoor de meijers doodgaat! Door het geven van handvoeding, door wie dan ook, went de meijers aan de mens. Het echte tam worden begint pas als de meijers zelfstandig is.

Natuurlijk is het wel heel leuk om zelf de handvoeding te geven (dan wen jij ook al aan de meijers) en de meeste kwekers zullen je ook best willen uitleggen hoe je het moet doen.

Zijn meijerspapegaaien erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Meijerspapegaaien zijn in elk geval niet de luidruchtigste vogels. Veel andere papegaaiensoorten maken veel meer kabaal.

Chikai maakt niet zo heel veel herrie. Wel maakt hij soms hele hoge pieptonen en dat is minder prettig voor je oren.

De kooi van een meijerspapegaai

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de meijerspapegaai er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan.

Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de meijers jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
De Jardine papegaaiJardine papegaaien zijn één van de vele soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. Vergeleken met andere papeg…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…

De tamme grijze roodstaartDe grijze roodstaart is een hele populaire papegaai in de huiskamer. Dit komt voornamelijk door hun talent voor praten a…
De tamme valkparkiet: karakter en voedingDe valkparkiet is één van de populairste parkieten die in de huiskamer gehouden wordt. Het zijn parkieten van 28 tot 32…
Bronnen en referenties
  • Foto van Meeko met dank aan Joke.
Reactie

Geerts Lieven, 06-11-2008
Beste, graag zou ik weten waar ik een meijerspapegaai zou kunnen kopen en hoeveel kosten deze vogels in de winkel? Heb 10 jaar geleden zo 1 gehad maar is uiteindelijk gestorven en zou er terug willen. Reactie infoteur, 08-11-2008
Ik denk dat je het beste kan kijken of een kweker een meijers heeft. Een dierenwinkel o.i.d. zou ik persoonlijk niet doen. Een site waar veel kwekers zitten is vogelarena.com. Of misschien is een "tweedehandse" papegaai een idee? Soms zie je ze wel eens staan omdat mensen eraf willen. Hoeveel ze nu moeten kosten weet ik niet precies. Ik weet wel dat ze een stukje duurder zijn geworden in vergelijking met een paar jaar terug. Misschien kan je iets vinden op huisdierenprijzen.nl. Succes met zoeken!

Jidaja (36 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.