Welke papegaaien zijn er

Welke papegaaien zijn er Er zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en vaak in ons land als huisdier worden gehouden. Dit zijn de grijze roodstaart papegaai, de amazone papegaai, de Kaketoe en de ara. De papegaai komt als huisdier nog veel voor in Nederland. Behalve kleurig en mooi kan een papegaai een goede naprater en imitator zijn. Een papegaai wel 60 tot 100 jaar worden.

Inhoud


Hoofdsoorten van papegaaien

Er zijn vele papegaaien in de wereld bekend en de meeste zijn eenvoudig in te delen. De vier bekende hoofdsoorten van papegaaien zijn:
 • De Grijze Roodstaart Papegaai;
 • De Amazonepapegaai;
 • De Kaketoe;
 • De Ara.

De Grijze Roodstaart papegaai

De Grijze Roodstaart Papegaai is de beste spreker onder de papegaaien. De twee bekendste uit deze groep zijn:
 • De Congo Grijze Roodstaart;
 • De Timnee Grijze Roodstaart.

De verschillen zijn nog vrij groot. De bekendste van de twee is de Congo Grijze Roodstaart. Hij is ongeveer tussen de 31 en 35 cm groot, heeft een zwarte snavel, een vuurrode staart en weegt tussen de 400 en 490 gram. De Timnee Grijze Roodstaart heeft daarentegen juist een witte bovensnavel, is lichtgrijs en in het algemeen kleiner dan de Congo Grijze Roodstaart. De staart is bruinrood. De Timnee is ook wat schuwer dan de Congo.

De Amazone papegaai

Er zijn wel 35 verschillende soorten prachtig kleurige amazone papegaaien bekend. Een paar heel bekende Amazone papegaaien zijn:
 • De Blauwvoorhoofd Amazone papegaai;
 • De Geelvoorhoofd Amazone papegaai;
 • De Geelwang Amazone papegaai;
 • De Dubbelgeelkop Amazone papegaai;
 • De Roodhoofdvoorhoofd Amazone papegaai;
 • De Groenwang Amazone papegaai.

Veel van deze vogels komen voor in Brazilië, Suriname, Panama, Mexico en zo verder. Kenmerkend voor de Amazonepapegaai is de groene kleur. Niet elke vogel wordt even groot, ze variëren in grootte van 25 cm tot wel 40 cm. Wanneer u de vogel jong koopt, kan hij goed leren spreken.

De Kaketoe

Er zijn ook nog eens zo'n tweeëntwintig soorten kaketoe's. U vindt ze vooral in Azië en Australië, maar ook de Molukken zijn ze aanwezig. De meest bekende Kaketoes zijn:
 • De Geelkuif Kaketoe;
 • De Witkuif Kaketoe;
 • De Rosé Kaketoe;
 • De Molukken Kaketoe.

De Kaketoe is over het algemeen duurder in de aanschaf, omdat hij zich lastiger laat kweken. De Kaketoe kan leren praten, maar doet dat minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld de Grijze Roodstaartpapegaai. De meeste soorten kaketoes zijn wit, rosé of zalmkleurig.

De Ara

De Ara’s behoren tot de grootste papegaaien. Ze zijn er in vele kleuren en soorten. Door zijn puntstaart lijkt de Ara soms wel een erg uit de klauwen gegroeide parkiet. Ara’s zijn duur. Ze zijn beschermd en komen maar beperkt in ons land voor. Het zijn vaak zeer goede en duidelijke sprekers en natuurlijk prachtige vogels om te zien. Enkele voorbeelden van veel voorkomende Ara’s zijn:
 • De Blauw Gele Ara;
 • De Groenvleugel Ara;
 • De Hybride Ara's, dat wil zeggen kruisingen van de Blauw Gele Ara en Groenvleugel Ara;
 • De Geelvleugel Ara;
 • De Soldaten Ara's.

Omdat de Ara een grote vogel is, is het vanzelfsprekend dat deze vogel in gevangenschap een grote kooi nodig heeft.

Wat eet een papegaai?

Een papegaai eet vooral pitten, noten en zaden. De kromme snavel van deze vogel is daar prima voor ingericht. Of de papegaai pakt het voedsel direct op met de snavel of houdt het voedsel vast met de poot om het zo op te peuzelen. De meeste papegaaien zijn ook dol op fruit en sommige lusten nectar. Wie een papegaai in huis heeft moet wel zorgen dat er ook voldoende vers water is. Als u de vogel in huis los laat of ook op de kooi laat lopen, is het verstandig om de vleugels wat te laten kortwieken, want hij kan ook prima vliegen. Houd de planten uit de buurt, want met de snavel kan aan veel worden geknabbeld.

Tam maken

Het tam maken van de vogel vraagt vooral om veel tijd en geduld. Hoe meer u zich met de vogel bemoeid en het dier traint, hoe snelle het zal gaan. Een papegaai houdt ook van koppie krauw en alle aandacht. Het is een heel sociaal dier dat u graag nazegt. De ene vogel lukt dit beter dan de andere, maar een Grijze Roodstaartpapegaai kan ongeveer 700 woorden zeggen en nabootsen. Nabootsen is misschien wel een betere beschrijving want een papegaai heeft namelijk geen stembanden. Een papegaai kan fluiten en krijsen.

Is mijn papegaai op zijn gemak en tevreden?

Of uw vogel tevreden is, ziet u al snel aan de veren. Zijn de veren mooi glanzen en pikt de vogel zijn veren niet, dam gaat het prima. Opvallen zijn de ogen en dan vooral de pupillen. De pupillen kunnen op en neer gaan van groot naar klein. De volg kan krassen met zijn snavel en dan is het op zijn gemak. De papegaai wil en vraag aandacht. Als u daarvoor zorgt en een mooie kooi hebt plus het goede voedsel is de papegaai een genot om thuis te hebben.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Jardine papegaaiJardine papegaaien zijn één van de vele soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. Vergeleken met andere papeg…
Een papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of toch niet, waarop moet u zeker letten? Met een gezonde levendige papegaai of lorre hebt u een vrie…
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
Gedrag van de grijze roodstaartGedrag van de grijze roodstaartEen grijze roodstaart is zeer intelligent. Naast zijn natuurlijke gedrag kan hij heel veel leren en zich goed ontwikkele…

De Kea is een zeer bijzondere papegaai en aaseterDe Kea is een zeer bijzondere papegaai en aaseterDe Kea is een prachtige soort papegaai uit Nieuw-Zeeland. Met de Kea is iets heel bijzonders aan de hand. In tegenstelli…
Paradijsvogel, de mooiste vogel ter wereldDe paradijsvogel is een belangrijk dier in de kunst- en cultuuruitingen van Papua´s. De paradijsvogel heeft eveneens vel…
Bronnen en referenties
Reacties

Anoniem, 24-01-2017
Hallo,
Hoe groot moeten de zitstokken voor kakarikis zijn? Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Anoniem,
De dikte van de stokjes pas u aan aan de leeftijd en grootte van uw kararis. Het pootje moet het stokje kunnen omvatten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jos Bonke, 16-05-2013
Wat is de latijnse naam van het boerenbondje parkiet? Behoort die tot de dwergpapegaaien of grote papegaaien? Ook meerdere soorten variëteiten in kleur etc. Bvd Reactie infoteur, 24-06-2020
Beste Jos Bonke,
Een boerenbontje of bonte boertje staat ook bekend onder de naam senegalpapegaai. Het is een kleine papegaai. In het Latijn is de benaming Poicephalus senegalus senegalus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.