De tamme valkparkiet: karakter en voeding

De valkparkiet is één van de populairste parkieten die in de huiskamer gehouden wordt. Het zijn parkieten van 28 tot 32 centimeter lang. Ze komen voor in allerlei kleuren en de karakters verschillen van valkparkiet tot valkparkiet. Hoe moet je een valkparkiet verzorgen?

Valkparkieten

De wetenschappelijke naam voor de valkparkiet is Nymphicus Hollandicus. Van oorsprong komt de valkparkiet uit Australië. Ze leven daar in de buurt van rivieren in groepen van 12 tot 20 vogels.

Er zijn veel kleurmutaties onder de valkparkieten. Zo heb je de wildkleur, lutino, geparelden, witkop, albino, cinnamon, bont en fallow. Op de kleur na zijn valkparkieten gelijk en dus verschillen ze niet qua karakter. Al zit er natuurlijk wel verschil in individuele valkparkieten, maar dat heeft dan niks te maken met de kleurslag. Aan een valkparkiet kan je zien of het een man of een pop is. De mannen zijn vaak kleurrijker. Op het internet zijn de verschillen per kleurslag wel te vinden.

Beter een tamme man of een pop?

Het kan allebei. De meeste mensen kiezen voor een man omdat deze meer verschillende geluiden kan maken en omdat ze kleurrijker zijn. Mannetjes vertonen ook echt machogedrag... kuif omhoog, parmantig lopen enzovoort. Een pop is hier dus niet zo van, die maakt minder geluid en is dus verder ook wat rustiger qua gedrag.

Als ze jong zijn, kan je echter niet altijd zien of het een man of een pop is. Bij sommige kleurmutaties kan het en ook een kweker met wat ervaring kan het misschien inschatten door de grootte van het jong, maar over het algemeen is pas goed te zien na de eerste rui. Dit duurt wel even en de jongen zijn dan al lang zelfstandig.

Zijn valkparkieten makkelijk tam te krijgen?

Ja, valkparkieten zijn uitermate geschikt om tam te maken. Ze hebben vaak wel even nodig om aan de mens te wennen, maar dit gaat vrij vlot.

Een rustige benadering is wel nodig. Dwing de vogel ook nergens toe. Wees dus rustig, consequent in wat wel en niet mag en ga er vanuit dat het even duurt voordat de vogel zo op z'n gemak is dat je er van alles mee kunt. Wat de vogel toe zal laten is verschillend, want elke valkparkiet heeft echt zijn eigen karakter.

Het karakter van de valkparkiet

Valkparkieten zijn makkelijk tam te maken en over het algemeen zijn ze erg vrolijk. Ze maken leuke geluidjes en zijn nieuwsgierig aangelegd. Er zijn echter wel verschillen in karakter, bijvoorbeeld in hoe aanhankelijk ze zijn.

De meeste valkparkieten zitten graag bij je, op je schouder of knie. Sommige valkparkieten zullen makkelijk op je hand stappen na wat oefenen en veel vinden kroelen ook erg fijn.

Het eten van de valkparkiet

Valkparkieten krijgen voer voor grote parkieten of valkparkieten. Dit bevat allerlei kleine zaden en ook zonnebloempitten. Daarnaast dien je ze regelmatig eivoer te geven. Ook groente en fruit is goed om vaak te geven, wissel dit wel af. Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit! Hang verder een kalkblok in de kooi en een bakje met daarin grit.

Grit is van belang voor de maagspier van de valkparkiet. Als er geen kiezel aanwezig is kan de maagspier verslappen en dat is slecht voor de spijsvertering. De kiezel vermaalt de zaden zoals mensen het met de tanden en kiezen doen. Een valkparkiet neemt hiervan naar behoefte, soms een hele tijd niet, maar het moet altijd beschikbaar zijn.

Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en het is nog goed voor ze ook. Dit zijn houten stokken met daar rondom zaden met honing geplakt. De valkparkiet moet hiervoor veel moeite doen om de zaden los te krijgen. Dit is ook goed tegen verveling. Deze staven zijn verkrijgbaar bij bijna elke dienspeciaalzaak.

Geef vers voer

Het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je valkparkiet. Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen. Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Kunnen valkparkieten praten?

Ja er zijn valkparkieten die kunnen praten. Het zal beperkt blijven tot een aantal woordjes. De meeste kans heb je bij de mannetjes. Fluiten doen ze ook goed.

Kunnen valkparkieten overweg met andere vogels?

Met genoeg ruimte kunnen valkparkieten prima overweg met andere vogels van ongeveer gelijke grote of iets groter. Twee valkparkieten samenzetten levert bijvoorbeeld doorgaans geen problemen op.

Kunnen valkparkieten overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Houd in gedachten dat, met een hond of poes, een valkparkiet het onderspit delft als er wat gebeurt.

Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog is het af te raden om de valkparkiet met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Een bijtende valkparkiet, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten valkparkieten niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je valkparkiet door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je dier ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is hij wel gezond? Enzovoort.

Zijn valkparkieten erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Valkparkieten zijn in elk geval niet de luidruchtigste vogels. Veel papegaaiensoorten maken veel meer kabaal.

De kooi van een valkparkiet

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de valkparkiet er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan. Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de valk jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.

Lees verder

© 2008 - 2020 Jidaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grasparkiet - Voor de aanschafEr zijn een aantal zaken die je voor je een grasparkiet aanschaft moet weten. Dit gaat onder andere over waar en hoe je…
De zieke GrasparkietDe zieke GrasparkietDe grasparkiet is familie van de papegaai en wordt veel gehouden als huisdier. Grasparkieten zijn makkelijk te verzorgen…
Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?Is de papegaai wel zo geschikt als huisdier?De papegaai is een vogelsoort die er prachtig ziet met zijn gekleurde verenkleed. Daarbij kunnen ze kunstjes leren en ku…
Schreeuwende papegaaiDat de meeste papegaaien wel eens schreeuwen is algemeen bekend. Het is ook normaal gedrag. Een paar keer per dag even d…

De tamme meijerspapegaaiMeijerspapegaaien zie je regelmatig in de huiskamer. Het zijn papegaaitjes van 21 tot 23 centimeter groot en heel geschi…
De tamme pyrrhuraPyrrhura's zijn grappige parkietjes die steeds vaker in de huiskamer gehouden worden. De pyrrhura is een geslacht van Zu…

Reageer op het artikel "De tamme valkparkiet: karakter en voeding"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Judith, 14-09-2017 19:40 #22
Mijn valkparkiet is weggevlogen effjes geleden, zou hij nog terugkeren?
of waar zou hij heen gevlogen kunnen zijn?

Ruud Janssen, 04-04-2017 10:10 #21
Hoi,
We zijn eigenlijk ten einde raad vandaar dat ik aan het mailen ben gegaan om advies in te winnen.
Het volgende is er aan de hand bij ons. We hebben een valkparkiet van bijna 1 jaar. Sinds een maand of 2 is hij zeer agressief en valt hij ons aan. Hij wil ons echt bijten en pijn doen.
Hij is hand tam maar we durven hem bijna niet meer uit de kooi te halen. Zodra hij eruit is gaat hij de bollen wol van mijn vrouw zoek of de pantoffels van mijn zoon om er op te rijden.
Hij kan evengoed nog af en toe lief zijn en dan wilt hij gekriebeld worden maar dan opeens draait hij zich om en valt hij je opeens aan.
Zouden jullie ons hierin kunnen adviseren wat we hieraan of hiermee kunnen doen?
We willen hem niet weg doen omdat we hem met de hand hebben groot gebracht.
Help ons aub we zijn ten einde raad.
Gr Ruud

Jenny, 16-06-2016 21:50 #20
Hallo,

We hebben 2 kakariki's, kunnen we daar 2 valkparkieten bijzetten?

Groetjes

Maya, 16-06-2016 11:53 #19
Beste, ik heb 2 valkparkieten. Een mannetje en een vrouwtje. Ik heb de indruk dat ze niet goed overeenkomen: als mijn vrouwtje te dicht bij de man komt haalt hij uit naar haar, ze jaagt haar geregeld weg als ze aan het eten is, hij komt alleen uit mijn hand eten als het ook voor haar is (wanneer ik 2 handen aanbied heeft hij enkel oog voor haar hand. Zo niet besteedt hij er geen aandacht aan). Hij geeft me de indruk een echte pestkop te zijn. Het enige 'tamme' dat hij doet is op mijn hoofd komen zitten en mijn haar opeten. Nu was ik aan het overwegen om hem weg te doen omdat ik niet wil dat mijn vrouwtje in een terreur leeft haar leven lang. Ik krijg dit moeilijk over mijn hart want ik zou het liever anders hebben. Nu vroeg ik mij af of dit niet normaal dominant gedrag zou kunnen zijn want voor de rest laten ze elkaar wel met rust… Wat kan ik nu het beste doen? Er heeft zich al iemand aangeboden om hem te nemen, maar het is voor zijn zoontje omdat zijn zoontje een vogel tam wil maken, maar ik vraag me af of dit wel een goed idee is aangezien de vogel niet zo vriendelijk is. Hij maakt altijd geagiteerde geluiden bij benadering, wanneer ik hun kot kuis… Hij is nu ongeveer 2 jaar oud ondertussen.

Ik hoop dat u mij kunt helpen!
Groetjes Maya

Joost, 17-02-2016 10:48 #18
Beste, ik heb een tamme valkparkiet (vrouwtje) overgekocht van iemand. Ik laat ze uit de kooi en mag haar strelen, ook op haar hoofd. Echter op mijn hand wil ze nog niet komen. Er hangt geen broedhok in, maar ze legt eieren. Ik geef de parkieten mengeling van orluks en céde ei voer… Ik geef het eivoer constant. Moet ik daar nu mee stoppen? Ik geef het eivoer om verschillende redenen. Groeten Joost

Gonny, 04-01-2016 18:51 #17
Hallo, Ik heb een dringende vraag.
mijn kruyffie is hartstikke lief en aanhankelijk.
Ik laat hem 2x per dag uit de kooi. hij vliegt graag rond en zit lekker op mijn schouder of arm.
Hij wil echter niet meer in de kooi.
Ik krijg hem er gewoon niet meer in.
Het enig wat lukt is met een doek over zijn hoofd en dan in de kooi en doek wegtrekken.
Wat vind je ervan?
Ik heb momenteel ook maar een arm beschikbaar. De andere zit in de gips.
Wat gebeurt er met kruyffie als ik besluit dat hij er niet meer uit mag?
Wordt hij dan depressief?
Graag uw antwoord en eventuele andere tips om hem in de kooi te krijgen.
Het lukte eerst heel goed met een klein pannetje met voer erin.
Hij ging keurig op de rand zitten en ik zette hem met pan en al in de kooi.Daar trapt hij ook niet meer in.

Lieve groet gonny

Elly, 05-09-2015 18:47 #16
Ik heb 2 valkparkieten een jonge erg tam en een oudere van half jaar ze vliegen veel los alleen de oudere wil steeds bijten wat pijnlijk is wat doe ik eraan?

Gerrie, 04-09-2015 09:53 #15
Hoe komt het dat onze valkparkiet vaak de hik heeft?

Marjan, 10-06-2015 13:56 #14
Je kan toch ook zien wie de vrouw en man is aan de parels? Een man verliest zijn parels toch en de vrouw niet? Ik heb er 2, een koppeltje.

Louise Smit, 09-06-2015 11:47 #13
Kan ik mijn valkje pijnboompitten voeren als traktatie?

Cindy, 10-11-2014 13:52 #12
Mijn valkparkiet schreeuwt zowat de hele dag door, en ook echt super hard. Mijn moeder is zijn favoriet dus als zij binnen komt lopen gaat hij meteen leuke deuntjes fluiten maar zodra mijn moeder weggaat, gaat hij weer heel hard schreeuwen. Wij doen dan ook regelmatig een doek over zijn kooi maar dat vind ik dan weer zo zielig want hij zit soms zo lang onder die doek. Dat beestje heeft ook gewoon daglicht nodig. Wij hebben deze valkparkiet nu 2,5 jaar. Mijn vraag is, hoe kunnen we dit stoppen?

Johanna, 14-07-2014 15:57 #11
Hallo, Mijn valkparkiet is vier maanden oud hij vliegt vrolijk door de kamer heen en zit heel vaak bij mij op mijn schouder maar naar een paar uur uit de kooi te zijn weet hij nog steets niet zijn kooi te vinden de deur bedoel ik en is heel dominant dus moet ik hem vaak pakken en pikt veel na maar bijt niet echt hoe kan ik hem dat leren om naar zijn kooi toe te gaan veel pogingen gedaan.
Groetjes Johanna volkers.

Dilara, 11-04-2013 03:24 #10
Hallo,
Ik heb een valkparkietje die pas uit de veren zijn en ik voed hem met de hand. Maar hij knoeit veel. Na dat hij gegeten heeft veeg ik het goed mogelijk af met een zakdoek die ik vochtig maak. Maar er blijft altijd iets hangen het wordt oom heel erg hard en krijg ik het er niet vanaf. Ik heb bang dat het zo gaat blijven. Wat kan ik het best doen.? Hij is nog geen 4 weken jong.
Groeten
Dilara

Valkparkiet, 20-08-2012 08:56 #9
Ik heb ook een vraagje vanaf hoe oud kun je ze opvoeden met de hand en wat voor pap moet je ze geven?

Ellen Rijnders, 18-10-2011 17:24 #8
Sinds een week hebben wij onze valk (mannetje 10 weken) Fido. Wij zijn enorm verbaasd hoe snel hij aan ons gewend is. Het liefst zit hij bij ons, hij vliegt zelfs al naar ons toe. Alleen… als hij bij één van ons zit mag de ander hem niet aanhalen want dan gaat hij blazen en zelfs bijten. Ook het terug in zijn kooi zetten veroorzaakt boosheid bij hem, hij schreeuwt dan heel hard en wordt erg wild! Wat moeten we hiermee? Wij zijn nu al echt erg op hem gesteld want verder is hij heel lief en gezellig…

Justinwdm, 06-09-2011 11:16 #7
Hey, ik heb sinds kort een valkparkiet, ze is al volledig tam gemaakt door de dierenwinkel en is nu iets meer als 5 maanden oud. We hebben een trap aan haar kooi gezet zodat ze zelf eruit kan klimmen als de kooi openstaat. Helaas is ze bang voor het trappetje en durft alleen via onder naar boven te gaan en niet vanuit haar kooi naar beneden. Wat moet ik doen?

Justin.

Rene, 15-03-2011 10:29 #6
Wij hebben sinds 1,5 week een valkparkietjes van ongeveer 10 weken. We hebben hem van het vogelopvangcentrum in Breda gekocht. In het begin was hij wat stil. maar sinds een paar dagen maakt hij wat geluidjes. De kweker heeft gezegd dat ik niets in de kooi mocht hangen, zetten en er ook geen stokjes in de kooi mochten. Nu kan ik dat laatste me wel indenken gezien dat MiMi (dit is de naam) sinds een paar dagen het klimmen heeft ontdekt. Mimi kan behoorlijk hoog klimmen in de kooi en als hij dan naar beneden wil dan klimt hij niet terug maar laat hij zich min of meer naar beneden vallen. Ik heb geprobeerd om een trapje in de kooi te zetten maar daar wil hij nog niets van hebben. We maken ons een beetje zorgen of hij zich op deze manier kan bezeren. Moet ik er stilaan toch een paar zitstokken in gaan doen? Of moet ik daar mee wachten. Ik weet dat ons valkje bij het voer moet kunnen. Daarom staat het voer en het water op de grond en er ligt voer op de grond. Wat kan ik het beste doen?

Hilde, 15-02-2011 15:56 #5
Hoi, mijn tamme valkparkiet xings is met zijn 4jaar half een echt mannetje. Mijn probleem is het volgende: sedert enkele maanden maakt hij echt veel lawaai, schreeuwen, maar echt luid roepen dan. Van alles geprobeerd dan, doek overleggen, verplaatsen in de gang… tot ik aan de vogelhandelaar hulp vroeg… Hij zei dat het misschien zou lukken met een vrouwtje erbij. Ik kocht er een vrouwtje van ongev 8 maand oud. thuisgekomen voorzichtjes met doos en al in de kooi gezet.Na een 3 tal maanden moest ik vaststellen dat onze valkparkiet bang is van een andere valkparkiet. Hij kroop zover mogelijk weg in zijn kooi, naderde 'luna' dan was onze xings ribbedebie… en na een tijdje begon het roepen weer, nu met zijn tweetjes. Wat is er misgegaan? Is hij al te oud of en te tam voor een vrouwelijk exemplaar?Elke avond laat ik hem eruit en dan zit meestal rustig bij me, maar hij is ook tuk op alle elektriciteitskabels in de woonkamer, op alle groene planten, niks is veilig voor zijn scherpe bek en je moet hem als een kind in de gaten houden.Zijn positieve kanten zijn dat hij zich gewillig laat kopje krabben en dat hij een paar deuntjes kan nafluiten. Hij hoort er echt bij bij het gezin. Ik zou het spijtig vinden om hem weg te doen maar mij oudste zoon heeft last van tinidus en kan er soms echt niet meer tegen (het geroep en geschreeuw).Kan er iemand misschien raad geven of andere tips op hem stiller te krijgen?O, ja het vrouwelijk valkparkietje hebben we terug aan de vogelhandelaar bezorgd.

groetjes van een bezorgde valkparkiethoudster
hilde

Demi, 02-12-2009 19:13 #4
Hallo, ik heb vandaag een valkparkiet gekocht hij heet darren alleen wat betekent die kuif eigenlijk als hij het omhoog of omlaag heeft? hij is 7 weken maar al vast bedankt en groetjes van mij en darren xxx demi:-)

Marion Westerlage, 19-07-2009 19:12 #3
Fantatisch! Doordat iemand slecht was voor, inmiddels mijn valkparkiet (Catootje), kwam ik toch wel voor een dilemma te staan. Ik wilde natuurlijk graag het haar gedane onrecht goedmaken, maar was helaas niet zo goed op de hoogte van de juiste behandeling. Met jullie hulp gaat het ongetwijfeld lukken. Wel vraag ik me af, of en hoe lang trauma's nog een rol gaan spelen, als er van nu af aan alleen maar goed voor haar gezorgd gaat worden?Ik hoop dat jullie me daar een antwoord op kunnen geven. Heel veel groeten van Catootje en Marion. Reactie infoteur, 11-08-2009
Hoi Marion,

Ik heb geen idee hoelang zoiets een rol gaat spelen. Misschien wel voor altijd, maar met een liefdevolle verzorging zal het vast wel snel stukken beter gaan. Succes en Catootje heeft nu gelukkig een goed huisje bij jou :o)

Boyd, 20-04-2009 23:31 #2
Hallo, ik had een vraagje
ik ga deze week een koppeltje valkparkieten kopen, ze zijn anderhalf jaar oud en niet tam
hoe kan ik ze nou het beste tam maken want ze zijn met z, n tweetjes
groetjes Reactie infoteur, 23-04-2009
Hoi,

Nou dat wordt lastig denk ik. Met heel veel geduld kan je ze misschien wat tammer krijgen, maar of je ze echt goed tam krijgt, betwijfel ik. Ze zijn ook nog eens met z'n tweeën dus dan heb je al sneller de kans dat ze minder tam zijn, omdat ze elkaar ook hebben en dus naar elkaar toetrekken. Op zich ook niet verkeerd natuurlijk. Dat kan ook wel gezellig zijn om in huis te hebben ;o)

Ingrid, 26-10-2008 16:37 #1
Ik heb pas 3 weken een valkparkiet van ongeveer 10 weken ik wil hem graag tam maken maar als ik me hand in de kooi doet word hij of zij erg zenuwachtig en gaat hij hard door de kooi hen vliegen.en ik wil weten of er een spiegel in zijn kooi mag want hij zit veel voor de spiegel als ik naar zijn kooi gaan als ik de spiegel er uit haalde word hij zo druk dat hij hard door zijn kooi gaat rennen dan is het net of hij heel boos is mijn vraag is wat kan ik het besten doen? Reactie infoteur, 03-11-2008
Ja hoor een spiegel mag wel. Blijf je valkparkiet rustig benaderen en blijf hem veel aandacht geven. Hij went vanzelf wel en dan wordt hij ook rustiger maar dat kan wel even duren. Misschien kan je proberen om eerst niet met je hand de kooi in te gaan en hem te laten wennen aan je hand buiten de kooi. Als hij steeds zo schrikt zorgt dat voor veel stress en dat is ook niet goed. Succers ermee!

Infoteur: Jidaja
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Special: Kromsnavels
Reacties: 22
Schrijf mee!