De Jardine papegaai

Jardine papegaaien zijn één van de vele soorten papegaaien die als huisdier worden gehouden. Vergeleken met andere papegaaiensoorten, zoals de Kaketoe en Grijze Roodstaart, geniet deze soort minder bekendheid in Nederland. Het is daarom tijd voor een kennismaking met deze speelse sloper, de Jardine!

De papegaai als huisdier

Papegaaien komen in het wild voor op verschillende continenten, zoals Zuid-Amerika en Afrika, in de voornamelijk warmere gebieden. Veel soortgenoten worden als huisdier gehouden in volières of als huiskamervogel. Meestal zijn deze gekweekt in het land waar de papegaai als huisdier wordt gehouden. Al komt het voor dat wilde soortgenoten worden geïmporteerd uit het buitenland. In Nederland is de dwergpapegaai een bekende papegaaiensoort die als huisdier wordt gehouden. Andere grotere soorten met een langere levensduur zijn bijvoorbeeld de Bonte Boer, Ara, Kaketoe en Grijze Roodstaart. Papegaaien zijn intelligente dieren. Het intelligentieniveau wordt bij veel soorten vergeleken met die van een jong kind van ongeveer 3 à 4 jaar.

De Jardine papegaai

Een nog vrij onbekende papegaaiensoort in Nederland is de Poicephalus Gulielmi. Deze Latijnse benaming staat voor de Jardine papegaai. In de Verenigde Staten van Amerika geniet deze soort al meer bekendheid. De Jardine papegaai komt voor op het Afrikaanse continent. Hun leefgebied ligt in Centraal Afrika. Ze kunnen 30 jaar worden.

Uiterlijke kenmerken van de Jardine

Kenmerkend voor hun uiterlijk is de groene kleur met zwarte schubben. Naarmate ze ouder worden krijgen ze roodoranje vlekken op hun voorhoofd, vleugels en boven de poten. Dit gebeurt vanaf het eerste jaar. De pop (vrouw) en de man verschillen niet in uiterlijk. Een man neigt iets groter te zijn, maar alleen een bloedtest kan het geslacht met zekerheid bepalen. Er zijn drie subsoorten, namelijk de:
  1. Poicephalus Gulielmi Gulielmi
  2. Poicephalus Gulielmi Fantiensis
  3. Poicephalus Gulielmi Massaicus

De subsoorten verschillen onderling qua grootte en/of kleur. Al zijn de verschillen soms subtiel. Zo is de kleur zwart bij de Gulielmi dominanter aanwezig dan bij de andere soorten en zijn de kleuren donkerder. De Fantiensis is juist kleiner qua omvang, lichter qua kleur en de gekleurde vlekken neigen meer naar oranje dan naar rood. De Massaicus is het "groenst" van alle soorten en heeft de minste gekleurde vlekken.

Karakter van een Jardine papegaai

Het karakter van Jardine papegaaien is te omschrijven als nieuwsgierig, pittig en speels. Het zijn echte knagers. Eén van hun favoriete bezigheden is het slopen van voorwerpen. Simpele voorwerpen van bijvoorbeeld hout en karton bijten ze het liefst kapot met hun robuuste snavel. Ze kunnen goed op zichzelf zijn en zichzelf uren achtereen vermaken met een speelgoed. Een erg leuk kenmerk is dat de Jardine papegaai regelmatig op zijn of haar rug rolt tijdens het spelen met bijvoorbeeld een stok in de poten.

Verder is de Jardine papegaai in staat te leren praten. Jardine papegaaien worden niet gezien als de beste praters, maar met een kenmerkend robotachtige stem kunnen ze een beperkt aantal woorden en zinnen leren. Ook kunnen ze bepaalde klanken nadoen. Indien besloten wordt een Jardine als huisdier in huis te nemen dient rekening gehouden te worden met de volume die deze papegaai kan produceren. Een Jardine papegaai wordt beschouwd als één van de stillere papegaaiensoorten, maar zoals de meeste vogels heeft ook de Jardine momenten dat die van zich laat horen.

Waarop letten bij aanschaf van een Jardine

Zoals bij de aanschaf van elk huisdier is het aan te raden goed te in te lezen over deze soort. Het in huis nemen van een Jardine papegaai brengt de nodige verantwoordelijkheid met zich mee. Zoals eerder vermeld kunnen Jardine papegaai wel 30 jaar worden. Daarnaast neemt de verzorging de nodige tijd en kosten met zich mee en moet er gezorgd worden voor een degelijke huisvesting. Haal bij voorkeur een Jardine papegaai bij een betrouwbare kweker die bereid is de benodigde informatie te geven. Een goede kweker werkt hygiënisch en met grote zorg. Tevens laat een goede kweker de papegaai op geslacht en ziekten testen voordat de papegaai mee naar huis gaat.

Als de Jardine papegaai van jongs af aan in huis wordt genomen en met liefde en aandacht wordt behandeld, zijn het gezellige en leuke huisdieren. Ze zijn aanhankelijk, maar kunnen zichzelf prima vermaken en eindeloos spelen. Soms zijn het pittige wezens met een eigen wil, maar met de juiste opvoeding zijn het vrolijke speelse metgezellen.
© 2009 - 2024 Rinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met een papegaai heeft u een mooie vogel in huisMet een papegaai heeft u een mooie vogel in huisDit moet u weten over uw papegaai, uw lorre. Een papegaai is een zeer intelligente en prachtige vogel om te hebben. Miss…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
Een papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of nietEen papegaai kopen of toch niet, waarop moet u zeker letten? Met een gezonde levendige papegaai of lorre hebt u een vrie…
Help mijn papegaai is ziekHelp mijn papegaai is ziekOok een papegaai kan ziek worden, waarop moet u letten? Denk aan de papegaaienziekte, veerrot en PBFD. Soms koopt men ee…

Vogelreizen naar FrankrijkAl jarenlang is Frankrijk een van de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Maar wist u dat het voor vogelaars oo…
Vogels in de HaarlemmermeerGrote nieuwbouwwijken, veel akkerland, nog meer vliegtuigen en weinig bossen; de gemeente Haarlemmermeer lijkt meer gesc…
Bronnen en referenties
  • http://www.wingscc.com/aps/j-desc.htm
Rinfo (8 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.