De tamme grijze roodstaart

De grijze roodstaart is een hele populaire papegaai in de huiskamer. Dit komt voornamelijk door hun talent voor praten al zijn er ook grijze roodstaarten die nooit een woord zullen zeggen. Ze behoren tot de grote papegaaien en zijn erg intelligent.

Soorten Grijze Roodstaarten

De meest voorkomende soort in de huiskamer is de congo grijze roodstaart (psittacus erithacus erithacus). Deze is 30 tot 35 centimeter lang. De naam van de grijze roodtaart verraad ook meteen zijn kleuren: grijs met een vuurrode staart. Ze hebben een zwarte snavel die er dof uit hoort te zien.

Een iets kleinere soort is de timneh (psittacus erithacus timneh). De timneh is ongeveer 33 centimeter groot. Deze soort is iets donkerder grijs gekleurd als de congo en heeft een wijnrode tot bruinerode staart. De bovensnavel is hoornkleurig.

In het wild leven de congo grijze roodstaarten in Afrika. Ze leven daar in de bossen van Kongo en Angola. De timneh leef in Frans Guinee, Siërra Leone en Liberia.

Beter een tamme man of een pop?

Het kan allebei. Een grijze roodstaart staat erom bekend dat ze vaak naar één persoon binnen het gezin trekken. Dat betekend soms dat een ander er een stuk minder tot niets mee kan. Natuurlijk zijn er ook grijze roodstaarten die met bijna iedereen overweg kunnen. Wat je ook vaak hoort is dat ze vaak beter overweg kunnen met of mannen of vrouwen.

Zijn grijze roodstaarten makkelijk tam te krijgen?

Ja grijze roodstaarten zijn heel makkelijk tam te krijgen en zijn daardoor ook erg populair als huiskamervogel. Zolang je een jonge vogel hebt, zal het geen probleem zijn om de vogel heel tam te krijgen.

Het karakter van de grijze roodstaart

Grijze roodstaarten zijn zeer intelligent. Er wordt wel gezegd dat ze de intelligentie van een 3 jarig kind hebben en de emotionele intelligentie van een 5 jarig kind. Ze maken graag deel uit van het gezin en zitten dus graag bij je.

Het zijn papegaaien die graag bezig zijn met bijvoorbeeld speeltjes en ze leren graag. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat ze wat te doen hebben. Hang dus diverse speeltjes in de kooi en wissel deze regelmatig af.

Als je grijze roodstaart een prater is dan vinden ze het leuk om nieuwe woorden te leren. Met wat oefenen kunnen ze hele volzinnen produceren. Soms duurt het even voor ze een woord hebben geleerd maar je hebt ze er ook bij die een nieuw woord in enkele dagen al overnemen.

Om ze bezig te houden bestaat er ook divers speelgoed waarbij ze echt moeten werken. Bijvoorbeeld houten puzzels.

Het eten van de grijze roodstaart

Groot papegaaienvoer en/of pellets als basisvoeding. Verder kan je met regelmaat eivoer geven en een kalkblok of grit in de kooi hangen. Op knabbelstaven kunnen ze uren knagen en trosgierst is vaak een favoriet.

Fruit vinden ze vaak ook erg lekker. Het is een kwestie van uitproberen. Geef bijvoorbeeld: appel, peer, meloen, aardbei, kiwi, banaan of een druif.

Groente eten ze ook. Ook hier is het een kwestie van uitproberen wat ze het lekkerst vinden. Met bladgroenten zoals: Sla, muur, andijvie, spinazie enzovoort oppassen dat er niet teveel gegeven wordt i.v.m. mogelijk problemen met de ontlasting. Een stukje wortel, komkommer, courgette, rettich en bleekselderij behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan ook gemengd worden met eivoer. Verder kunnen ook boontjes, rijst, tauge gevoerd worden.

Een schijfje hard gekookt ei is een echte aanrader. Probeer ook eens een pinda (eventueel met dop) te voeren of noten en op walnoten zijn ze ook erg gek.

LET OP!: het is belangrijk om het basisvoer te halen bij een dierenspeciaalzaak met veel omzet. Op die manier weet je dat het voer vrij vers is (het wordt vaak aangevuld). Oud voer verliest zijn voedingswaarde en zal ook minder lekker zijn voor je papegaai.

Als je fruit of groente geeft, dan moet je dit ook niet te lang in de kooi laten. Het bederft snel en dat betekend dus een risico voor je vogel.

Geef je noten, let er dan ook op dat ze vers zijn. Pinda's uit dop bevatten nog wel eens schimmels en dat kan erg gevaarlijk zijn!

Avocado en chocola zijn giftig voor vogels, geef dit dus nooit!!

Fruit zoals manderijn of sinaasappel niet te vaak geven en niet in grote porties. Het bevat een stof waarvan vogels niet teveel moeten hebben.

Water dien je in elk geval elke dag te verversen. Met warm weer is het aan te raden om dit wat vaker te doen.

Kunnen grijze roodstaarten praten?

Ja! Daarom staan ze het meest bekend. Het zijn de beste praters onder de papegaaien. Toch praat lang niet elke grijze roodstaart even goed. Er zijn roodstaarten die nooit een woord zullen zeggen of niet verder komen als "hallo". Schaf daarom een grijze roodstaart niet aan om enkel deze reden.

Heb je wel een grijze roodstaart die goed kan praten dan kunnen ze wel 800 woorden of meer leren.

Kunnen grijze roodstaarten overweg met andere dieren?

Ja dat kunnen ze wel, maar het is altijd uitproberen en heel goed uitkijken natuurlijk. Ik ga nu even uit van een hond en/of een kat/poes.

Mocht de combinatie wel goed gaan, dan nog raad ik het af om de grijze roodstaart met een ander dier alleen te laten. Altijd onder toezicht dus.

Met andere vogels is het ook uitproberen maar meestal gaat dit wel goed zolang ze niet samen in een kooi zitten. Hou wel rekening met het mogelijke verschil in grootte want een kleintje legt het af indien het niet klikt.

Als je twee grijze roodstaarten hebt, worden ze dan minder tam voor de mens?

Dit hoeft niet. Ik ken zat voorbeelden waarbij ze heel tam blijven. Toch kan het gebeuren en het beste is dan om ze apart aandacht te blijven geven om het te voorkomen.

Een bijtende grijze roodstaart, wat doe ik daaraan?

Meestal bijten grijze roodstaarten niet meer als ze tam zijn. Het kan echter wel voorkomen natuurlijk. Bedenk eerst of er een aanwijsbare reden is.... je maakt een onverwachte beweging bijvoorbeeld. Is er geen aanwijsbare reden? Straf je grijze roodstaart door hem in de kooi te zetten als hij bijt en er de eerst komende uren geen aandacht aan te schenken. Ga niet schreeuwen, geef de vogel geen tik... dit maakt alleen maar dat het erger wordt.

Blijft het bijten doorgaan? Ga eens na hoe het kan dat je papegaai ineens zo bijt. Zijn er veranderingen geweest van omgeving? Is de papegaai wel gezond? Enzovoort.

Moet de toekomstige eigenaar zelf de handvoeding geven?

Nee dit hoeft niet. Als je er zelf geen ervaring mee hebt, doe het dan juist niet want het risico bestaat dat je het verkeerd doet waardoor de papegaai doodgaat! Door het geven van handvoeding, door wie dan ook, went de papegaai aan de mens. Het echte tam worden begint pas als de grijze roodstaart zelfstandig is.

Zijn grijze roodstaarten erg luidruchtig?

Dit is altijd een lastige vraag omdat de één sneller iets luidruchtig vindt als de ander. Grijze roodstaarten zijn in elk geval niet de luidruchtigste vogels. Veel papegaaiensoorten maken veel meer kabaal. Natuurlijk kunnen ze best eens goed uithalen maar ze staan er niet om bekend dat het enorme schreeuwers zijn.

De kooi van een grijze roodstaart

Een kooi kan nooit groot genoeg zijn, wel te klein. Let erop bij het aanschaffen van een kooi dat de papegaai er redelijk vrij in kan bewegen en ook zijn vleugels kan uitslaan.

Zet een kooi niet op de tocht of op een plek waar de zon fel op schijnt. Het beste is een rustige plek waar de papegaai jou nog wel eens ziet, maar waar niet steeds "gedoe" is.

Tot zover mijn verhaal. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.

Lees verder

© 2008 - 2020 Jidaja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Grijze Roodstaart papegaaiDe Grijze Roodstaart papegaaiWie kent deze prachtige papegaai met zijn geweldig spreektalent niet. De Grijze roodstaart papegaai komt voor in Afrika,…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
De meest gehouden papegaaien als huisdierHier onder een korte beschrijving van de meest gehouden en de makkelijkst te houden papegaaien of papegaaiachtigen of pa…
Gedrag van de grijze roodstaartGedrag van de grijze roodstaartEen grijze roodstaart is zeer intelligent. Naast zijn natuurlijke gedrag kan hij heel veel leren en zich goed ontwikkele…

De tamme amazonepapegaaiDe amazonepapegaai is er in veel verschillende soorten en behoort tot de grote papegaaien. Ze zijn een zeer geliefd huis…
De tamme meijerspapegaaiMeijerspapegaaien zie je regelmatig in de huiskamer. Het zijn papegaaitjes van 21 tot 23 centimeter groot en heel geschi…
Bronnen en referenties
  • Foto's van Baloe met dank aan Ben & Marijke.

Reageer op het artikel "De tamme grijze roodstaart"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ria Bosse, 12-11-2014 12:02 #3
Beste schrijver van dit artikel,

Er staat een onwaarheid in, een pinda (eventueel met dop) is zeer zeker niet voor pagegaaien geschikt. Door de schimmelstof aflatoxine die in de pinda zit, krijgt de gaai chronische leverontstekingen.

In juli 2014 is de wet veranderd betreffende verkoop van jonge nog niet zelfstand etende vogels, misschien kun je dit artikel aanpassen en dit door een volgens Tinley opgeleide pagengaaien gedrags-kundige laten corrigeren en aanpassen waar nodig.
Er zijn veel mensen die internet afstruinen en die hebben recht op de juiste informatie.

Met waardering het hele artikel gelezen.

Vriendelijke groeten
Ria Bosse

Stijn, 02-04-2013 00:54 #2
Ik zou graag een roodstaart papegaai hebben die zou kunnen praten. Hoeveel procent kans heb je dat je papegaai kan praten?

Coco, 10-03-2012 15:23 #1
We hebben een grijzeroodstaart we zoeken nog meer speeltjes voor hem maar we hebben nog niks leuks gevonden.
hij is negen maandjes hij zit bij mij het liefste me man minder.hij begin te praten hij vind koekiekoekie het leukste woord. koppie kofiie komt er nog beroerd eruit maar het begin is er.
weet u nog speeldje die ze leuk vinden een schommel of meer klimwerk.

Infoteur: Jidaja
Laatste update: 02-11-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Special: Kromsnavels
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!