De duif: welke soorten komen er het meest in Nederland voor?

De duif: welke soorten komen er het meest in Nederland voor? Duiven komen in Nederland in groten getale voor. In Nederland zijn onder andere de houtduif, de Turkse tortelduif en stadsduif te vinden. De diverse duivensoorten zien er verschillend uit en hebben ieder hun eigen kenmerken. Ze zijn bijvoorbeeld te herkennen aan hun kleur en lichaamsomvang. De houtduif en stadsduif behoren tot de bekendste duivensoorten in Nederland. Hoe heten de verschillende duivensoorten en waar leven zij? Hoe zijn de verschillende duivensoorten van elkaar te onderscheiden?

Duiven in Nederland


Houtduif / Bron: PollyDot, PixabayHoutduif / Bron: PollyDot, Pixabay

De houtduif

De houtduif is de meest voorkomende duif in Nederland en staat ook wel bekend als de 'Columba palumbus'. Hij is groter dan de overige duiven. Hij kan namelijk een lengte van 41 centimeter bereiken. Tijdens het vliegen klappen de uiteindes van zijn vleugels tegen elkaar waardoor hij tijdens zijn vlucht duidelijk te horen is. Volwassen exemplaren hebben een witte vlek in hun nek. Hiernaast is de houtduif te herkennen aan zijn roze borst en witte streep aan beide vleugels. De houtduif komt zowel in stedelijke als in landelijke gebieden voor. Er dienen altijd bomen in de omgeving aanwezig te zijn. De meeste exemplaren zijn standvogels. Dit zijn vogels die nabij hun broedgebied blijven. Sommige houtduiven verplaatsen zich tussen Frankrijk, Spanje, Duitsland en Scandinavië. Houtduiven eten onder andere knoppen, bladeren en zaden.

Het nageslacht

De houtduif broedt het gehele jaar en kan maximaal drie legsels per jaar krijgen. Meestal broedt de houtduif in het voorjaar en zomer. Hierbij leggen zij twee eieren per keer. Het duurt 16 tot 17 dagen voordat de eieren uitgebroed zijn. Tussen 1998 en 2000 waren er ongeveer 400.000 à 500.000 broedparen.

Turkse tortel / Bron: Tamatauenga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Turkse tortel / Bron: Tamatauenga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De Turkse tortel

De Turkse tortel komt oorspronkelijk uit Turkije en wordt ook wel de 'Streptopelia decaocto' genoemd. Hij kon zich uitbreiden vanwege de grote hoeveelheid graanoverslagbedrijven en pluimveehouderijen. In 1949 begon de Turkse tortel hier voor het eerst te broeden. Hij weegt maximaal 250 gram en kan zo'n 34 centimeter lang worden. Hiernaast heeft hij een slank lichaam en een lichtgrijze/beigeachtige kleur. De Turkse tortel heeft een kleine snavel ten opzichte van andere duivensoorten. De onderkant van zijn staartvleugel is wit van kleur. Als de Turkse tortel volgroeid is krijgt hij een zwarte streep op zijn nek. Op zijn menu staan onder andere insecten, zaden en vruchten.

Het nageslacht

De Turkse tortel legt twee eieren per keer en broedt tot wel vijf keer per jaar. Het broedperiode is voor de Turkse tortel het gehele jaar. Het komt echter regelmatig voor dat het broeden mislukt. Het duurt maximaal achttien dagen voordat de eieren uitgebroed zijn. Na twee weken beginnen de jonkies te leren vliegen. Tussen 1998 en 2000 waren er zo'n 50.000 tot 100.000 broedparen.

Holenduif / Bron: Chris Cant from Cumbria, UK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Holenduif / Bron: Chris Cant from Cumbria, UK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De holenduif

De wetenschappelijke benaming voor de holenduif is 'Columba oenas'. Deze soort wordt holenduif genoemd omdat hij zijn nesten in onder andere boomholtes en rotsgaten maakt. De holenduif heeft donkergrijze veren en kan maximaal 32 centimeter lang worden. Zijn maximale gewicht bedraagt 300 gram. Hij is met zijn paars-groene vlek in zijn hals te onderscheiden van overige duivensoorten. Zijn dieet bestaat onder andere uit zaden, bessen en eikels.

Het nageslacht

Het vrouwtje legt twee (witte) eieren per keer, meestal in een holle boom. Beide partners zorgen ervoor dat de eieren na zestien dagen uitgebroed zijn. Tussen 1998 en 2000 heeft men geschat dat er tussen de 50.000 en 70.000 broedparen in Nederland waren.

Zomertortel / Bron: Juan Emilio , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Zomertortel / Bron: Juan Emilio , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De zomertortel

De zomertortel wordt ook wel 'tortelduif' genoemd. De wetenschappelijke benaming voor dit dier is 'Streptopelia turtur'. Hij heeft een bruine kleur en een soort schubbenpatroon op zijn vleugels. In zijn nek heeft hij een zwart-blauwe patroon. De zomertortel kan slechts 25 centimeter lang worden en is hierdoor aanzienlijk kleiner dan overige duivensoorten die in Nederland voorkomen. Het is een schuwe vogel waardoor het moeilijk is om in de buurt te komen. De zomertortel eet onder andere kruiden en graan.

Het nageslacht

De zomertortel broedt slechts tussen midden mei en midden juni. Deze duif legt meestal twee eieren. Het duurt zo'n twee weken voordat de eieren zijn uitgebroed. Schattingen tussen 1998 en 2000 wijzen erop dat er in deze periode tussen de 10.000 en 12.000 broedparen waren.

Stadsduif / Bron: Congerdesign, PixabayStadsduif / Bron: Congerdesign, Pixabay

De stadsduif

De stadsduif is een afstammeling van de rotsduif (een bepaalde duivensoort die niet in Nederland voorkomt) en wordt hierdoor ook wel 'Columba livia' genoemd. De stadsduif werd vroeger gedomesticeerd en is nu verwilderd. Hij komt voornamelijk in stedelijke gebieden voor en eet grotendeels zwerfafval. De stadsduif eet soms zaden die enkele kilometers van de stad te vinden zijn. Het kleurenpatroon dat zij hebben verschilt aanzienlijk. Sommige exemplaren lijken op hun voorouders, terwijl andere individuen bijvoorbeeld geheel wit of een andere kleurenpatroon hebben. De stadsduif leeft in grote groepen van soms wel tientallen verschillende individuen.

Het nageslacht

De stadsduif broedt het gehele jaar door en heeft in de meeste gevallen twee tot vier legsels per jaar. De duif heeft meestal twee eieren per legsel. De broedperiode heeft een duur van zeventien dagen. Het aantal broedparen in de periode tussen 1998 en 2000 is onbekend.
© 2018 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duiven in NederlandDuiven in NederlandAlle duiven op de Dam, sjalalalie sjalalala. Het overgrote gedeelte van de duiven die op de Dam in Amsterdam rondfladder…
Holenduif, veel over het hoofd gezienHolenduif, veel over het hoofd gezienDe familie van duiven en tortels tellen maar liefst 289 soorten. In Nederland treffen we er daar maar enkele soorten van…
Turkse tortel, een interessante vogelTurkse tortel, een interessante vogelDe Turkse Tortel is een vogel die iedereen wel kent. Via een ware zegetocht in de tweede helft van de vorige eeuw wist d…
De houtduif, de Columba palumbus, lust of lastDe houtduif, de Columba palumbus, lust of lastDe houtduif, Columba palumbus, is oorspronkelijk een bosbewoner (zie zijn naam).Steeds vaker ziet men hem in de stad. Sc…

De splendidparkiet, een kleurrijke neophemasoortDe splendidparkiet, een kleurrijke neophemasoortDeze kleurrijke parkiet komt voor in Zuid-Australië. Je vindt ze daar vooral in de droge woestijngebieden. Inmiddels zij…
Teken bij kippen herkennen, verwijderen en bestrijdenTeken bij kippen herkennen, verwijderen en bestrijdenVooral kippen die in een bosrijke omgeving wonen en vrij rond scharrelen kunnen weleens last ondervinden van teken. Het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Juan Emilio From Las Palmas De Gran Canaria, España, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotsduif
 • http://www.natuur-natuurlijk.nl/turkse-tortelduif-streptopelia-decaoctoen-spionage-in-de-uilenkast/
 • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/houtduif
 • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/stadsduif
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Turkse_tortel
 • https://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_duiven
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Holenduif
 • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/holenduif#Verspreiding
 • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zomertortel#Verspreiding
 • https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/turkse-tortel#Verspreiding
 • Afbeelding bron 1: PollyDot, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Tamatauenga, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Chris Cant from Cumbria, UK, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Juan Emilio , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 5: Congerdesign, Pixabay
Reacties

Angelique, 07-01-2020
Een is bij ons een duif aan komen vliegen en heeft in de paardenstallen de lamp tot zijn verblijfplaats gemaakt.
Alleen weten we niet wat dit voor duif is.
Hij is eigenlijk zwart, alleen met zonlicht erop zie je wat groene gloed, heeft een kruin achter op zn hoofdje, en als ie vliegt gaat ie recht omhoog fladdert heel snel en maakt dan super snel een Salto achterover.
Wie kan ons vertellen wat dit voor soort duif kan zijn? Reactie infoteur, 08-01-2020
De 'tuimelaar' staat er bekend om dat zij salto's kunnen maken! Erg leuk om mee te maken!

Els Koper, 30-12-2019
Heb regelmatig een bruine duif met witte achterkant/ staart op bezoek in de tuin,
Toch ook van de grootte van de houtduif, die ook langskomt, net als 2 (winter?)tortels.
Weet u de naam en de herkomst misschien?
Dank! Reactie infoteur, 01-01-2020
Beste Els,

Als deze duif een kap om zijn hals had, is het mogelijk een kapucijn, echter is dat ras zeer zeldzaam en komt volgens mij normaal gesproken niet in het wild voor. Deze duif heeft vaak een bruine kleur en witte staart:

https://szh.nl/dieren/duif/oud-hollandse-kapucijn/

De beste wensen!

Meindert, 30-08-2018
Ik zag een vrij grote duif met een oranje snavel. Wat is dit voor duif?
Met vriendelijke groet
Meindert Laagland Reactie infoteur, 30-08-2018
Hoi Meindert,

Dit zou mogelijk een houtduif kunnen zijn!

Met vriendelijke groet, Michael

Island (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.