De huismus: levenswijze en bijzonderheden

De huismus
Zangvogel
De huismus behoort tot de zangvogels. De wetenschappelijke benaming voor deze vogel is 'Passer Domesticus'. Deze vogels beginnen pas na 1 tot 2 uur na zonsopkomst te 'zingen'. Veel andere vogels beginnen al tijdens zonsopgang te fluiten.Leefomgeving
De huismus komt in heel Europa voor. Hiernaast komen zij onder andere in Australië, Zuid-Afrika en Amerika voor. Mussen die in steden leven blijven vaak binnen twee kilometer van de plek leven waar zij geboren zijn. In landelijk gebied verblijven zij maximaal vijf kilometer vanaf hun oorspronkelijke geboorteplek. In enkele gevallen kunnen zij de daken van huizen gebruiken om te broeden. Hiernaast zijn de dieren rondom akkers te vinden waar veel graan te vinden is.Stedelijk gebied
Deze vogelsoort behoort sinds 2014 tot de bedreigde diersoorten in Nederland. Dit heeft te maken met de groei van stedelijk gebied. Er is steeds minder groen in ons land te vinden en tuinen worden steeds vaker betegeld. Hiernaast is de industrie in Nederland steeds groter geworden terwijl bossen en landelijke gebieden steeds meer zijn verdwenen.
Stricte eisen
Zijn habitat moet aan veel verschillende eisen voldoen voordat mussen zich hier kunnen vestigen. Vooral als de mussen willen nestelen kijken zij of hun omgeving geschikt is. Zij onderzoeken of er onder andere voldoende voedsel en drinken aanwezig is. Hiernaast zoeken zij naar beschutting zodat de dieren zich tegen roofdieren kunnen beschermen. Hierbij kun je denken aan onder andere begroeiing zoals gras, struiken en riet. De vogels nestelen zich in kleine bomen. Al deze elementen dienen binnen een paar honderd meter aanwezig te zijn. Wanneer deze elementen niet aanwezig zijn verlaten de mussen deze omgeving.
Uiterlijke eigenschappen
De huismus is zeer klein. Hij kan namelijk maximaal slechts 16 centimeter lang worden. Hierbij weegt hij slechts 35 gram. De huismus is herkenbaar aan zijn bruine veren. Hij heeft vergeleken met de rest van zijn lichaam een grote kop en snavel. Hij heeft meestal een donkere vlek rondom zijn ogen. De mannetjes zien er anders uit dan de vrouwtjes.
De mannetjes hebben een opvallende witte streep over hun vleugels. Hiernaast hebben zij een grote zwarte vlek op hun borst. Dit wordt ook wel de 'bef' genoemd. Hij heeft meestal zwarte veren onder zijn snavel en rondom zijn ogen.

De vrouwelijke huismus heeft minder opvallende kleuren. De vrouwtjes hebben namelijk slechts bruintinten in hun veren. Zij hebben donker-bruine strepen op hun vleugels en staart.