De albatros: Een bijzondere vogelsoort met enorme afmetingen

De albatros: Een bijzondere vogelsoort met enorme afmetingen De albatros is een enorme zeevogel. Hij legt in zijn leven enorme afstanden af door handig gebruik te maken van warme luchtstromen. Hierdoor hoeft hij zijn vleugels een minimaal aantal keer te wapperen. De albatros legt tijdens de broedtijd slechts één ei. Wetenschappers hebben ontdekt dat deze soort zelfs op een hele oude leeftijd nog voor nageslacht kan zorgen. Deze vogelsoort wordt echter bedreigd door onder andere de visserij en niet-inheemse diersoorten. Omdat vrouwtjes slechts één ei per jaar leggen zijn de dieren extra vatbaar voor roofdieren.

De albatros


Afmetingen

De albatros is een vogel die herkenbaar is aan zijn witte kleur en enorme afmetingen. Hij heeft namelijk een grote snavel en spanwijdte. Er bestaan in totaal 21 erkende soorten. De grootste albatrossoort is 'de grote albatros'. Hij staat ook wel bekend als 'de reuzenalbatros' en kan een spanwijdte van meer dan 3 meter bereiken.

Leefgebied

De dieren zijn vaker op het water te vinden dan op het land. De vogels bevinden zich in het noordelijke gedeelte van de Grote Oceaan. Tevens komen komen ze in de Zuidelijke Oceaan voor. Hier dobberen zij met hun waterdichte veren op het water. In sommige gebieden is het echter te gevaarlijk. Witte haaien hebben namelijk de gewoonte om op zeevogels te jagen die zich aan het wateroppervlak bevinden. De vogels komen alleen op het land om te nestelen.

Migratie

Dankzij zijn enorme vleugels kan hij enorme afstanden afleggen. Hierbij maakt hij efficiënt gebruik van de warme luchtstromen. Hierdoor hoeft hij minder energie te gebruiken om zichzelf te verplaatsen. Dit betekent dat hij slechts een kleine hoeveelheid voedsel nodig heeft om deze afstanden te kunnen afleggen.

Dynamische en hellingsstijgwind
Hij maakt gebruik van de zogenaamde 'dynamische stijgwind' en 'hellingsstijgwind'. Met de dynamische stijgwind stijgt hij met de wind mee de hoogte in, om vervolgens met de wind mee te dalen. Dit zorgt ervoor dat hij enorme afstanden kan afleggen zonder met zijn vleugels te wapperen (tot wel bijna 1.000 kilometer).

Het dieet van de albatros

De albatros heeft een zeer gevarieerd dieet. Dit geeft hem het voordeel dat hij meestal voldoende voedsel tot zijn beschikking heeft. Hij eet namelijk onder andere:
  • Vis
  • Schaaldieren (zoals garnalen, krabben, kreeften en krill)
  • Inktvis
  • Kwallen

Hiernaast gedraagt deze vogel zich regelmatig als aaseter. Wanneer er een soortgenoot of ander diersoort is omgekomen eet hij het achtergebleven vlees op. Ondanks dat zij een zeer uiteenlopend dieet heeft, heeft elke albatrossoort zijn eigen voedselvoorkeur. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de leefomgeving en de beschikbaarheid van een bepaald soort voedsel. In sommige gevallen moeten albatrossen duiken om hun prooi te vangen.

Nageslacht

Albatrossen kunnen maar één ei per jaar leggen. Het hoofd van de 'North American Bird Banding Program', Bruce Peterjohn, heeft in 2011 kenbaar gemaakt dat sommige albatrossen zelfs op zestigjarige leeftijd nog kans hebben op nageslacht. Een vogel die in het wild gevolgd werd, 'Wisdom', had in deze periode namelijk nageslacht gekregen.

De Chatham-albatros / Bron: Danmantle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Chatham-albatros / Bron: Danmantle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bedreigde diersoort

Bijna alle soorten worden bedreigd. De zogenaamde 'Chatham-albatros' behoort tot de meest bedreigde albatrossoort. Dit exemplaar heeft een unieke grijze kop. De hoofdoorzaken die de albatros bedreigen zijn niet-inheemse diersoorten en de visserij. Er bestaan namelijk een hoop gebieden in de wereld waar oorspronkelijk geen dieren zoals ratten en katten voorkwamen. Deze diersoorten eten de eieren op van de vogels waardoor de kans op nageslacht verkleind is. Omdat albatrossen slechts één ei per keer leggen zijn zij extra vatbaar voor uitsterving door deze niet-inheemse diersoorten. De visserij heeft op twee manieren invloed op de overlevingskansen van de albatros. Vissers zorgen er namelijk voor dat er een tekort aan vis ontstaat. Tevens komen de dieren dikwijls in contact met vishaken.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Albatros - een bijzondere stormvogelDe Albatros - een bijzondere stormvogelAlbatrossen zijn indrukwekkende vogels om te zien. Van alle stormvogelachtigen zijn de de grootste in hun soort.
De grote albatros, de grootste (vliegende) vogel ter wereldDe grote albatros, de grootste (vliegende) vogel ter wereldDe grote albatros is de grootste albatrossoort op aarde en staat ook wel bekend als de 'Diomedea exulans'. Hij is tevens…
Dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutusDwergmeeuw, Hydrocoloeus minutusDe dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutus, is een kleine meeuwensoort. Hij heeft een lengte van 28 centimeter en een gewicht t…
Hoe vogels vliegenDe bepalende factor in de ontwikkeling van het vogellichaam is het vliegvermogen. De sleutel is het verminderen van het…

De Andescondor, de grootste roofvogel op aardeDe Andescondor, de grootste roofvogel op aardeDe Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.…
Het herpesvirus bij duivenHet herpesvirus bij duivenHet Pigeon Herpesvirus 1 verschilt serologisch van de herpesvirussen van andere diersoorten. Bij het serologisch onderzo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JJ Harrison, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Albatrossen
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Diomedea
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_albatros
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wandering_albatross
  • https://www.wnf.nl/dieren/dierenbieb-vogels/reuzenalbatros.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Albatross
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wisdom_(albatross)
  • http://www.smithsonianmag.com/oceans/the-amazing-albatrosses-162515529/
  • Afbeelding bron 1: Danmantle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.