Mussen en Spreeuwen

Mussen (wevervogels) en spreeuwen zijn de meest bekende vogelsoorten in ons land. Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat er honderdduizenden van deze vogels in ons land leven. Je komt ze dan ook vrijwel overal tegen. In dit artikel gaan we het hebben over drie vogels namelijk de Huismus, Ringmus en de Spreeuw.

Huismus

De Huismus is een van de meestvoorkomende vogels in ons land. Er zijn zo een 500.000 tot 1.000.000 broedparen. Wel is er de laatste tijd een sterke afname van het aantal broedparen. In de laatste 10 jaar is het aantal broedparen meer dan gehalveerd. Doordat het aantal zo snel gehalveerd is staat de mus op de rode lijst. De Huismus is 14 tot 16 cm groot.

Het is vooral het mannetje wat opvalt. Het mannetje is rood-bruin en het vrouwtje is bruin. Op de vleugels hebben ze donkere lengtestrepen. De onderkant is vaalwit tot lichtgrijs. Er loopt een opvallende witte streep over de vleugel. Het Mannetje heeft een opvallende zwarte keelvlek en tussen het oog en de snavel is het ook zwart. De kruin van het mannetje is grijs van kleur. Huismussen komen in heel Nederland voor.

Huismussen broeden graag onder dakpannen. Maar aangezien er steeds minder huizen met holle dakpannen, verdwijnen er langzamerhand steeds meer broedplaatsen voor huismussen.

Ringmus

De Ringmus word vaak verward met het mannetje Huismus. Maar er zijn wel grote verschil tussen die twee. De ringmus heeft zwarte wangvlekken en heeft en een witte halsring. Ook de kruin is anders. Deze is net als zijn lijf roodbruin van kleur. Nog een groot verschil tussen de Huismus en Ringmus is dat zowel het mannetje en het vrouwtje dezelfde verenkleed hebben en de Huismus niet. De Ringmus is ook iets kleiner dan de Huismus, ze zijn 12 tot 14 vm groot. Er broeden ongeveer 200.000 tot 500.000 paartjes ringmussen in Nederland. In de zomer leeft de Ringmus in Boomrijke gebieden. In het najaar verzamelen ze zich in groepjes en zijn ze meer te zien in steden en dorpen. Maar helaas, net zoals de Huismus is er een sterke afname en staat de Ringmus op de rode lijst.

Spreeuw

De Spreeuw is een opvallende verschijning. Deze 20 tot 22 cm grote vogel is in de zomer zwart gekleurd met een opvallende metaalglans en gele snavel. Deze metaalglans varieert van groen tot paars. In de winter is zijn verenkleed wit gespikkeld en is de snavel bruin. Er broeden 500.000 tot 1.000.000 spreeuwen in heel Nederland verspreid. Maar dit aantal is iets afgenomen. Soms kan de Spreeuw prachtige serenades geven met hoge en lage tonen. Ook is de spreeuw een goed imitator. Zo kan hij andere vogels na doen, maar ook geluiden zoals van sirenes en wekkers. Na het broedseizoen verzamelen spreeuwen zich in grote groepen en slapen ze gezamenlijk. Deze grote groepen zie je dan als zwerm in de lucht vliegen. Fruittelers zijn niet blij met deze zwermen Spreeuwen. Als ze namelijk erg hongerig zijn kunnen ze erg veel schade aanrichten. Spreeuwen kunnen overigens prachtig zingen. Ze willen weleens een concert geven bij een zonsondergang.
Een zwerm Spreeuwen kan wel uit enkele tienduizenden tot 100.000 en soms wel meer vogels bestaan. Zulke grote zwermen Spreeuwen leveren natuurlijk spectaculaire luchtshows op. Dit soort zwermen zie vooral in het najaar. Ze bereiden zich voor voor de trek naar het zuiden.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De sperwer, een zeldzaamheidDe sperwer, een zeldzaamheidDe sperwer, een roofvogel die in de jaren zestig zeldzaam is geworden, maar de populatie is weer aardig hersteld. Een sn…
De spreeuw heeft een zomerkleed en een winterkleedDe spreeuw heeft een zomerkleed en een winterkleedDe spreeuw heeft twee gedaantes. In het najaar en in de winter met een wit gespikkeld verenkleed. In de loop van de wint…
De beroemde en vreemde musDe beroemde en vreemde musDe mus, je hebt hem vast wel eens bij je huis gezien. Hij is een van de tamste en bekendste vogels van Nederland. Er zij…
De huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus: levenswijze en bijzonderhedenDe huismus is in (en rondom) Nederland één van de bekendste vogelsoorten. De vogel is zeer eenvoudig te onderscheiden va…

Duiven in NederlandDuiven in NederlandAlle duiven op de Dam, sjalalalie sjalalala. Het overgrote gedeelte van de duiven die op de Dam in Amsterdam rondfladder…
Het gedrag van vogels verandert in de seizoenenHet gedrag van vogels verandert in de seizoenenHet gedrag van vogels verandert in de seizoenen. Dat is ook in de tuin goed te merken. Iemand die de ogen en oren goed g…
Bronnen en referenties
  • Vogelvisie.nl
  • Pcfholland.nl
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.