Wat voor soort voedsel eten de diverse vogels in mijn tuin?

Wat voor soort voedsel eten de diverse vogels in mijn tuin? De vogels die in Nederland te vinden zijn hebben hun eigen eetgewoontes. Ondanks deze verschillen zijn er een aantal duidelijke overeenkomsten. Deze overeenkomsten hebben te maken met hun overlevingsdrang. In de winter hebben zij bijvoorbeeld ander soort voedsel nodig dan in de lente. Om de dieren op de juiste manier te voeren is het aangeraden om hierop in te spelen. Tevens biedt een vogelvriendelijke tuin hierbij een groot voordeel.

Wat voor soort voedsel eten de diverse vogels in mijn tuin?


Dieet

De vogels die in Nederland voorkomen hebben een gevarieerd dieet. Het soort dieet dat zij kiezen is zeer afhankelijk van het jaargetijde. Dit heeft te maken met de overlevingsdrang en instinct dat zij bezitten. Hiernaast hebben sommige soorten hun eigen persoonlijke voorkeur.

Lente

Tijdens de lente hebben deze dieren voedsel voor zowel hunzelf als hun nageslacht nodig. Hierbij gaan zij op zoek naar eiwitrijk voedsel om de groei van het nageslacht te bevorderen. Deze eiwitten zijn grotendeels in insecten te vinden zoals krekels, vliegen en wormen. Dit voedsel wordt via hun bek overgedragen aan de jonkies die zich in hun nest bevinden. Omdat de jonkies nog niet voor hunzelf kunnen zorgen, zijn de vogels extra energie kwijt met het zoeken en doorgeven van voedsel. Het energieverbruik stijgt enorm met de hoeveelheid jonkies die de vogels moeten verzorgen.

Bron: Gris379, PixabayBron: Gris379, Pixabay
Voorbereiding voor de winter
Voordat de winter aanbreekt beginnen de vogels de hoeveelheid voedsel die ze dagelijks opnemen op te voeren. Hiermee zorgen ze ervoor dat ze genoeg eiwitten en andere voedingsstoffen binnen kunnen krijgen. Deze voedingsstoffen zorgen voor gezonde veren zodat ze de winter goed kunnen doorbrengen. Tevens zorgen ze ervoor dat ze een vetlaag krijgen waardoor ze voldoende energie hebben om hunzelf warm te houden.

De duif

Duiven komen overal in Nederland voor. De meeste duivensoorten kunnen een gewicht van een paar honderd gram bereiken. De houtduif is met zijn maximale gewicht van een halve kilo het zwaarst. De rotsduif is echter één van de bekendste duivensoort die in Nederland voorkomt. Hij wordt ook wel de stadsduif genoemd. Hiernaast komt de houtduif, holenduif en tortelduif in Nederland voor. Deze vogels eten grotendeels bessen, zaden en insecten (voornamelijk wormen). Het vogelzaad dat duiven lekker vinden is veelvuldig verkrijgbaar in dierenwinkels en supermarkten.

De huismus

De hoeveelheid mussen die in Nederland voorkomen heeft door de jaren heen flink gefluctueerd. Er zijn namelijk periodes geweest waarbij de huismus uitgestorven leek te zijn. Anderzijds zijn er tijden geweest waarbij de huismus in grote getale aanwezig was. Deze vogel eet het liefst bessen en verschillende zaden. Hiernaast eten ze (bloem)knoppen en insecten. Naast de natuurlijke voedselbronnen komen mussen op brood, pinda's en vetbollen af.

Bron: Ginger, PixabayBron: Ginger, Pixabay

De koolmees

De koolmees is te herkennen aan zijn felle gele kleur. Net als de meeste andere vogels behoort hij tot de zogenaamde zangvogels. Deze groep heeft het vermogen om complexe melodieën te produceren. Koolmezen komen in grote getale op vetbollen af. Hiernaast eten zij pinda's, zaden en rupsen.

De roodborst

De roodborst eet voornamelijk insecten wanneer de lente aanbreekt. Dit dieet houdt hij aan totdat de herfst begint. Tijdens de herfst eet hij voornamelijk fruit en bessen.

Wat kan ik de vogels het beste voeren?

In de warme periodes gaan de vogels grotendeels op zoek naar eiwitrijk voedsel om te kunnen groeien. Tijdens de winter hebben ze echter veel energie nodig. Het beste is om in deze periode vetbollen op te hangen. De vetverbranding zorgt ervoor dat de dieren warm blijven. Het is hiernaast aanbevolen om de dieren óók water te geven. Het komt regelmatig voor dat de dieren van het drinkbak gebruikmaken om hierin te gaan wassen. Tijdens een zeer strenge vorst is het afgeraden om de vogels water te geven vanwege het bevriezingsgevaar.

Vogelvriendelijke tuin

Hiernaast is het mogelijk om een zogenaamde "vogelvriendelijke" tuin aan te leggen met diverse planten en struiken. Wanneer er diverse soorten bessen in de tuin te vinden zijn is de kans groot dat er hierdoor vogels worden aangetrokken. Huisdieren kunnen echter de vogels afschrikken. Het veelvoudige gebruik van elektrische apparaten om bijvoorbeeld de tuin te maaien kan eveneens gevogelte afschrikken.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een vogelvriendelijke tuinDe hoeveelheid vogels en de diversiteit aan vogels in de tuin hangen voor een groot deel af van de inrichting van de tui…
De tuin vogelvriendelijk makenDe tuin vogelvriendelijk makenVogels krijgen het steeds moeilijker in ons land, steeds meer natuur verdwijnt en daarmee ook het natuurlijke leefgebied…
Verschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenVerschillende manieren om vogels naar je tuin te lokkenEr zijn verschillende manieren om meer wilde vogels in je tuin te krijgen. Hierbij kan men inspelen op de diverse behoef…
Vogels voeren (lente, zomer, herfst, winter)Vogels voeren (lente, zomer, herfst, winter)Vroeger dacht men dat je vogels alleen moest voeren in lange perioden van vorst, maar inzichten kunnen veranderen. Tegen…

Misvattingen over duivensport, zelfs bij wetenschappersmijn kijk opMisvattingen over duivensport, zelfs bij wetenschappersOver duivensport gaan veel verhalen rond en worden ook vele verhalen geschreven, maar lang niet altijd verhalen die getu…
De hoogontwikkelde communicatie van zangvogelsDe hoogontwikkelde communicatie van zangvogelsHet merendeel van de vogels behoort tot de zangvogels. Zangvogels hebben de mogelijkheid om op een complexe manier met e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tristan Ferne, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/92
  • http://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_duiven.htm
  • http://www.overvogels.nl/vogelsoorten/koolmees/vogelsoort_koolmees.php
  • Afbeelding bron 1: Gris379, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ginger, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.