Dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutus

Dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutus De dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutus, is een kleine meeuwensoort. Hij heeft een lengte van 28 centimeter en een gewicht tussen de 25 en 27 gram. Aan zijn vleugels is hij vaak goed te herkennen, zeker in combinatie met zijn formaat. De dwergmeeuw broedt in kolonies, vaak in combinatie met andere vogels. Hij eet insecten, vis en ongewervelde zeedieren. Het is een schaarse broedvogel in Nederland, die hier dan ook bedreigt wordt.

Taxonomische indeling

  • Rijk: Animalia (Dieren)
  • Stam: Chordata (Chordadieren)
  • Klasse: Aves (Vogels)
  • Orde: Charadriiformes (steltloperachtigen)
  • Familie: Laridae (meeuwen)
  • Geslacht: Hydrocoloeus
  • Soort: Hydrocoloeus minutus

Een vliegende dwergmeeuw / Bron: Martin Vavík, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een vliegende dwergmeeuw / Bron: Martin Vavík, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Kenmerken

De dwergmeeuw is, zoals de naam al suggereert, een kleine meeuw. Hij wordt ongeveer 28 centimeter van kop tot staart. Hij weegt tussen de 25 en 27 gram. De onderzijde van de vleugels van de dwergmeeuw is grijs en zwart. De achterrand van de vleugels is wit. Dwergmeeuwen hebben een zwarte kop. De zwarte veren lopen verder door (tot aan de keel en de nek) dan de veren van de kokmeeuw. Van onderen zijn dwergmeeuwen wit. In de lucht vallen de zwarte en grijze vleugels op. De vleugels zijn afgerond. In de zomer is de snavel lichter (donkerrood) dan in de winter. De poten zijn rood.

Voortplanting

De dwergmeeuw broedt tussen eind mei en juli. Ze broeden in kolonies, vaak gemixt met andere vogels. Ze leggen één legsel, meestal met drie eieren. De broedplaats varieert van zoetwater moerassen en hoogvenen tot voedselrijke waterplassen.

Voedsel

Dwergmeeuwen eten voornamelijk insecten. Deze worden vanaf de grond of in vlucht gevangen. Ze vullen dit aan met plantaardig voedsel. Buiten het broedseizoen eten ze ook vis, die ze uit het water ‘oppikken’ en ongewervelde zeerdieren.

Verspreiding

Dwergmeeuwen broeden in Finland, de Baltische Staten en in Rusland. In kleine getallen broeden ze ook in Nederland. Verder zijn het in Nederland doortrekkers, en wintervogels.

Habitat

Dwergmeeuwen komen voor aan kusten, in moerassen, vennetjes en in de zee.

Bedreigd?

In Nederland staat de dwergmeeuw op de rode lijst van bedreigde vogels. Ze zijn hier ernstig bedreigd Dit komt doordat de geschikte leefgebieden verdwijnen. Verder wordt de vogel beschermd door de Natura 2000 regelgeving.
© 2009 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grote mantelmeeuw, Larus marinusDe grote mantelmeeuw, Larus marinus, is de grootste meeuwensoort. Hij wordt ook wel de koning der meeuwen genoemd. De gr…
Vorkstaartmeeuw, Xema sabiniDe vorkstaartmeeuw, Xema sabini, is een kleine meeuw. Hij lijkt sterk op de drieteenmeeuw en de dwergmeeuw. Hij is echte…
De bedreigde dwergmuisDe bedreigde dwergmuisDe Europese dwergmuis (oogstmuis) is klein. Héél klein. Bijna zo klein als een grote tor. De oogstmuis leeft in bermen m…

Meeuwensoort: Grote burgemeester, Larus hyperboreusMeeuwensoort: Grote burgemeester, Larus hyperboreusDe grote burgemeester, Larus hyperboreus, lijkt sterk op de kleine burgemeester. Deze meeuw wordt tot ongeveer 68 centim…
Meeuwensoort: Kleine burgemeester, Larus glaucoidesDe kleine burgemeester, Larus glaucoides, is een meeuwensoort die ongeveer 56 centimeter groot wordt. Hij lijkt sterk op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.vogelbescherming.nl www.soortenbank.nl www.natuurinformatie.nl www.ivnvechtplassen.org www.ecomare.nl www.vogelvisie.nl www.wikipedia.nl Petersons vogelgids van alle Europese vogels – door R. Peterson, G mountfort en P.A.D. Hollom – elfde druk.
  • Afbeelding bron 1: Martin Vavík, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.