Kooivogels houden

Kooivogels houden Kooivogels heb je in vele verschillende soorten. Je hebt echte schreeuwers er tussen zitten maar ook zangvogeltjes. De ene vogel heeft meer ruimte nodig als de andere en daar voor zijn er ook verschillende kooien op de markt. Hieronder staan van de meest populaire kooivogels globaal geschreven hoe je ze moet houden.

Populaire kooivogels

Kooivogels kun je om verschillende manieren kiezen. De een valt op een vogel voor zijn mooie uiterlijk, de ander om de zangkwaliteiten van het vogeltje. De meest populaire vogels zijn:
 • parkieten
 • kanaries
 • kleine tropische vogels
 • grote parkieten
 • dwerg papegaai

Voordat je een vogel aanschaft, is he belangrijk om te weten hoeveel aandacht de vogel nodig heeft. Een dwerg papegaai heeft bijvoorbeeld veel meer behoefte aan aandacht dan kleine tropische vgels.

Om een vogel tam te maken, kun je de vogel het beste jong kopen. Oudere vogels hebben een langere tijd nodig om tam te worden. En in sommige gevallen zullen ze dat zelf helemaal nooit worden. De vogel moet je altijd heel rustig benaderen en niet laten schrikken. Door bij het voeren steeds dezelfde woorden te gebruiken, gaat de vogel langzamerhand je herkennen en begrijpen. Een grasparkiet kan de woorden zelf na gaan zeggen. Wil dat de vogel niet uit zijn kooi komt, zorg er dan wel voor dat je en kooi hebt die bij de vogel past.

De Vogelkooi

Iedere vogel stelt andere eisen aan zijn kooi. De belangrijkste punten zijn de grootte van de kooi, de standplaats en de afstand tussen de spijlen. Vogels moeten zich goed kunnen bewegen, maar hoeven niet te vliegen. Vogels houden er van om op een hoe plek te zitten. Op die manier kunnen ze goed de omgeving zien en voelen ze zich het meest veilig. Als je de kooi een plaatsje wil geven, moet je op de volgende punten letten:
 • niet in de felle zon of op een donkere plek zetten
 • niet te dicht bij een keuken zetten. Door bepaalde soorten pannen te verhitten komen er giftige stoffen vrij. De gevoelige longen van vogel kunnen daar niet tegen.
 • niet vlak naast de deur zetten, omdat vogels er flink van de deur kunnen schrikken als deze open of dicht gaat.
 • niet bij een raam of een verwarming zetten. dit is slecht vanwege de tocht en warmte.

Een kanarie is niet zo kieskeurig over zijn verblijf. Het maakt niet zoveel uit hoe zijn kooi er uit zit. Wel heeft de kanarie graag meerdere zitstokken, een badje en een water en voerbakje in zijn kooi. Je moet er wel op letten dat de zitstokken niet boven de water en voerbakjes hangen. De kans is dan erg groot dat ze in hun eigen ontlasting in hun bakjes deponeren.

Een valkparkiet heeft een grote kuif. Plaats de zitstokken zo in zijn kooi, dat hij zijn kuif niet kan beschadigen. Ook moet je er voor zorgen dat de kooi stevig is met dikke spijlen. Valkparkieten houden erg van knagen. Door dunne spijlen knagen ze dan ook zo doorheen.

Een grasparkiet heft een vierkante kooi met horizontale spijlen nodig. Grasparkieten klimmen graag en gebruiken daarmee hun snavel. In vertikale spijlen kunnen ze niet klimmen.
Parkieten zijn erg speels. Je doet ze dan ook een groot plezier als je in hun kooi een spiegel of een schommel hangt.

Kleine tropische vogels, zoals de Mozambique-sijs en de zebravink, kun je binnen en buiten houden in een kooi of volière. Tropische vogels hebben graag een ruime kooi. De spijlen moeten heel dicht op elkaar zitten, omdat kleinere vogels er anders zo tussendoor kunnen vliegen. De volière moet fijnmazig gaas hebben.

Op de bedems van de verschillende kooien kun je bedekken met schelpenzand, beuksnippers of papierkorrels. In een volière kun je beplanting aanbrengen, waarin de voels zich in kunnen verschuilen en beschutting in kunnen zoeken. Let wel op dat de planten niet giftig zijn.

Verzorging van kooivogels

Vogels zijn erg sociaal en hebben aandacht nodig. Een parkiet kan zelf gedragsstoornissen vertonen, als hij te weinig aandacht krijgt of als hij zich verveelt. Vooral de valkparkiet hecht zich sterk aan mensen, zeker als hij geen soortgenoot heeft.

Door zitstokken van verschillende diameters te plaatsen houd je de poten van een vogel in goede conditie. De diameter moet wel passen bij de vogel. Ongeschikte stokken kunnen tot gevolg hebben dat de nagels te lang worden. Ook kan de vogel pijn krijgen door de verkrampte manier waarop hij zich moet vasthouden. Stokken van hardhout zijn het meest geschikt. Ze gaan langer mee en de nagels slijten op het hout. Als de nagels echt te lang worden, moet je ze door een specialist laten knippen.

Alle goed schoonhouden is een van de belangrijkste aspecten bij het houden van vogels. Iedere week moet de kooi of volière inclusief de inrichting goed schoon. Het bodemmateriaal vervang je helemaal. Alleen zeven is niet voldoende. Als je alleen zeeft, blijft er namelijk altijd vuil achter. Dit vergroot de kans op besmetting en ziektes. Het water uit de drinkbak ververs je iedere dag. En het voer in het voerbakje vul je regelmatig aan.

Parkietensoorten kunnen wel een leeftijd halen van 8-12 jaar. Maar hogere lijftijden zijn geen uitzondering. Maar kleine tropische vogeltjes halen maar een leeftijd van 2-3 jaar.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanschaf van een kanarieAanschaf van een kanarieKanaries zijn de bekendste vogels die als huisdier worden gehouden. Het is een echt plezier om hen de hele dag met de ra…
Grote alexanderparkiet een exoot in NederlandGrote alexanderparkiet een exoot in NederlandHij komt in Amsterdam in het Vondelpark voor, samen met de net zo groene en exotische halsbandparkiet. Het is een exoot…
Voeding van een kanarieVoeding van een kanarieWist je dat een zaadmengeling alleen niet genoeg is voor de goede gezondheid van je kanarie? Om lang te leven heeft je v…

Kattenharen geliefd in vogelnestjesKattenharen geliefd in vogelnestjesKat en vogel, dat gaat in de natuur niet al te best samen. Maar de kat kan wel degelijk een bijdrage leven aan het bouwe…
Dierenweetjes - VogelsDierenweetjes - VogelsWelke vogel legt de grootste eieren? Zijn er vogels die achteruit kunnen vliegen? Hebben vogels tanden? Welke vogel zing…
Bronnen en referenties
 • Studieboek kooivogels
Reactie

Lesley, 09-07-2011
Ik heb mijn valkparkiet op me kamer staan maar draaide daarvoor altijd hard muziek kan een valkparkiet daartegen? Reactie infoteur, 10-07-2011
Beste Lesley,
Van lawaai en harde geluiden schrikt eigenlijk wel ieder dier van, zo ook jou valkparkiet. Dus wil je je muziek hard draaien, zorg er dan voor dat je valkparkiet een plekje krijgt waar hij er geen last van heeft. Lawaai en harde geluiden kan ook bij veel dieren stress veroorzaken met alle gevolgen van dien (o.a. sterfte).

Dus valkparkietje gewoon op een rustig plekje neerzetten waar hij geen last heeft van jou muziek of anders de muziek gewoon niet hard aanzetten.

Groetjes Lautof (infoteur)

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.