De Nijlgans in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 500 verschillende soorten vogels. En soms zie je er wel eens een, waarvan je denkt: wat is dat voor een vreemde vogel? Dat zul je ook hebben als je voor het eerst een nijlgans ziet. Maar de meningen zijn verdeeld. Waar de een dit een prachtige aanwinst vindt, is de ander ze liever kwijt dan rijk!

Nijlgans

Nijlganzen zijn interessante vogels om te zien. Ze zien er in het water uit als een eend, in de lucht worden ze verward met een ooievaar, waggelen als een gans en ze hebben het temperament van een roofvogel. Vandaar dat veel mensen niet weten met welke vogel ze te maken hebben. Nou is het niet zo vanzelfsprekend dat ze hier in Nederland zijn. De naam zegt het al: Nijlgans, ze komen van de Nijl. Maar het klimaat hier in deze westelijke landen (Nederland, België) bevalt ze wel. Ze zijn hier niet meer weg te slaan en het worden er maar meer en meer! Tot grote schrik van vogelkenners.

Oorsprong

Een dikke 2.000 jaar voor het begin van de jaartelling werd al melding gemaakt van het voorkomen van nijlganzen in Egypte (De naam zegt het al). Tot het jaar 1967 was dat het leefgebied van de nijlgans. Nijlganzen verschijnen al vanaf eind jaren 60 in Nederland. Ontsnapte siervogels hebben zich in rap tempo verspreid in Nederland, België, Engeland etc. Nog steeds stijgt het aantal, vooral in Nederland en België. Tegenwoordig broeden jaarlijks bijna 5.000 broedparen in Nederland. Vogelkenners zijn niet zo blij met deze toeneming. Ze vrezen het ergste voor een hele reeks vogels, die zullen wijken voor de agressie van deze eenden. De Nijlgans werd vroeger door Egyptenaren als heilig dier beschouwd. Grieken en de Romeinen hielden zelfs de Nijlgans als huisdier! (waakt goed!)

Kenmerken

Hoewel de bouw van nijlgans lijkt op de bouw van een kleine gans, is de vogel een echte eend. Vele mensen weten dan ook niet of ze met een gans of eend te maken hebben. De nijlgans weeg ongeveer rond de 2 kilo en is ongeveer 60 tot 70 centimeter. Door het bonte verenkleed is de nijlgans een opmerkelijke vogel, die vooral door de donkere vlek rondom het oog en opvallende wit-zwarte vleugels goed te herkennen is. Deze vleugels hebben spanwijdte van bijna anderhalve meter! De vogel is zoals eerder vermeld territoriaal dus kan agressief gedrag naar andere vogels tonen. Veel mensen herkennen deze vogel in eerste instantie niet, omdat de kenmerken niet zo bekend zijn.

Zo herken je ze

  • De bovenzijde is bruin van kleur, de onderzijde is licht
  • Rondom het oog bevindt zich een donkere vlek
  • De kop is lichter dan de rest van het lichaam
  • De snavel en poten zijn roze
  • Opvallende wit-zwarte vleugels
  • Agressief gedrag
  • Formaat/ lengte: 63 – 73 cm.
  • Gewicht: rond de 2 kg


Verspreiding en leefwijze

De nijlgans leeft voornamelijk op land, maar kan ook goed zwemmen. Je zult ze dan ook bijna altijd in de buurt van water vinden. Ook vind je ze in Parken en tuinen, bij plassen, rivieren en uitgestrekte weilanden. Ze maken zelf nesten met takken, twijgen en veren, maar gebruiken, net zoals bijvoorbeeld de ooievaar, nesten van andere vogels. Maar niet iedereen is blij met de komst van deze Nijlganzen. In het broedseizoen verdedigt ze een territorium, soms zelfs agressief, maar ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Een paar bezet een territorium van meer dan een kilometer oeverlengte, waar elke andere vogelsoort uit wordt weggejaagd.

Voedsel

De nijlgans eet voornamelijk plantaardig, zoals grassen, bladeren, zaden en bessen. Maar van insecten zijn ze ook niet vies. Een wormpje hier en een sprinkhaan daar gaan er ook wel in.

Broeden

Beide ouders broeden. Het nest zal altijd in de buurt van water zijn. Twee maanden nadat de kleine nijlganzen uit hun ei zijn gekropen, kunnen ze al op hun eigen benen staan.
  • Aantal legsels: 1 keer per jaar
  • Aantal eieren: 5-6 eieren, soms 9-10
  • Broedduur: 28-30 dagen
  • Broedperiode: januari ‐ oktober

Lees verder

© 2014 - 2024 Charlyy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Consequenties van klimaatverandering voor trekvogelsConsequenties van klimaatverandering voor trekvogelsDe uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen door de mens hebben grote gevolgen voor de wereld om ons he…
Wildvang van vogels: lucratief maar illegaalWildvang van vogels: lucratief maar illegaalWildvang van vogels is vetboden. Alle vogelsoorten die in Nederland voorkomen mogen gehouden worden, mits de betreffende…
Trekvogels en hun vluchtTrekvogels en hun vluchtIeder jaar weer zie je ze komen of gaan: de trekvogels. Hoe weten trekvogels waar ze naartoe moeten, wanneer ze moeten v…
Vogels in de tuinVogels in de tuinVogels, het zijn leuke en vrolijke diertjes, een toevoeging aan een mooie tuin. De meeste mensen vinden het leuk om voge…

Huisvesting van grasparkietenHuisvesting van grasparkietenWereldwijd zijn er miljoenen mensen die de populaire grasparkiet (Melopsittacus undulatus) als gezelschapslied of hobbyv…
Grasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaGrasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaDe grasparkiet (Melopsittacus undulatus) behoort tot de orde der papegaaien (Psittaciformes). Voor niet-vakmensen is het…
Bronnen en referenties
  • Vogelbescherming Nederland
  • Soortenbank.nl
  • Nwrs.nl
  • Vogelvisie.nl
  • Eigen waarnemingen
  • Afbeeldingen: Vogeldagboek.nl, allesoveregypte.nl, vogelbeschermingnederland.nl
Charlyy (15 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.