Een grijze roodstaartpapegaai in huis

Een grijze roodstaart is een prachtige vogel, die ook nog erg intelligent is. Hierdoor kun je hem heel veel leren, en met een beetje geluk gaat hij (veel) praten. Een grijze roodstaart is vooral gezellig, en zal je vaak aan het lachen maken.

Aanschaf

Als je graag een grijze roodstaartpapegaai wilt, dan kun je kiezen voor een volwassen exemplaar of een jonge vogel. Het voordeel van een volwassen exemplaar is, dat je weet of deze wel of niet praat. Een nadeel kan zijn dat hij veel woorden, of zinnen heeft geleerd, die jij misschien helemaal niet leuk vindt. Ook zul je veel moeite moeten doen, om het vertrouwen van een volwassen vogel te winnen. Als je kiest voor een jonge vogel, weet je niet zeker of deze zal gaan praten, of niet. Ongeveer één op de drie grijze roodstaarten zullen gaan praten, en dan nog hangt het af van de persoonlijkheid van de vogel, hoeveel hij leren zal. Als je kunt kiezen uit meerdere jonge vogels, kies er dan één die al een beetje geluid maakt.

Met de hand groot brengen

Een jonge vogel zul je nog een aantal keren per dag zelf moeten voeren. Je legt een handdoek op je schoot, en zet voorzichtig je grijze roodstaart erop. In een bekertje heb je een soort "pap" gemaakt, speciaal voor jonge vogels. Met een plastic spuitje zuig je de pap op, en doe je het tuitje aan de zijkant in de bek van de vogel. Zo krijgt het kleintje zijn voeding binnen, en het is meteen een uitgelezen gelegenheid om te beginnen met het "tam" maken van je vogel. Tijdens het voeden kun je je vogel aaien, en tegen hem praten. Op deze manier went hij aan aangeraakt worden, en zal dit als aangenaam ervaren. Als je hem uit de kooi wilt halen, om hem eten te geven, duw dan zachtjes je gestrekte wijsvinger tegen zijn pootjes aan. Hij zal dan automatisch op je vinger stappen, en zeg dan: "Stap op" terwijl hij dat doet. Zo leert je vogel op je vinger stappen, als je dat zegt.

Intelligentie

Een grijze roodstaartpapegaai heeft dezelfde mate van intelligentie als een mensenkind van vijf jaar. Deze vogels zijn dus bijzonder slim, en begrijpen heel veel. Ze zijn dol op aandacht, en zullen daar veel moeite voor doen. Het is dus belangrijk om iedere dag veel tijd te besteden aan je vogel, anders zal hij zich eenzaam voelen. Betrek hem bij je bezigheden, en haal hem geregeld uit zijn kooi. Ga je bijvoorbeeld afwassen, zet hem dan bij je op het aanrecht. Hij zal alles gaan onderzoeken, en misschien spelen met iets wat z'n aandacht heeft. Of neem hem 's avonds gezellig bij je als je televisie gaat kijken, zet hem eventueel op een stok vlakbij je. Denk goed na over hoe je tegen hem praat, en wat je zegt, want voor dat je het weet kletst ie je na. Vooral woorden die met een bepaalde energie worden uitgesproken, pikken ze snel op, en dit zijn vaak niet de fraaiste woorden!

Verzorging

Wen je grijze roodstaartpapegaai van jongs af aan, aan douchen of sproeien van zijn verenpak, met een plantenspuit. Ze hebben veel stof in hun veren, en door hem dagelijks te sproeien of te douchen, verdwijnt een groot deel van het stof. De meeste vogels zijn dol op water en zullen er echt voor gaan "zitten", als je met de plantenspuit aankomt. Je kunt je vogel ook meenemen onder de douche, maar niet alle vogels willen hier aan wennen. Er zijn ook speciale stokken te koop, die je kunt bevestigen aan de muur bij de douche. Een grijze roodstaartpapegaai eet eigenlijk bijna alles, wat mensen ook eten. Geef hem ook een stukje kaas, worst, of vlees als je zelf aan het eten bent. Fruit vinden ze vaak ook erg lekker, en soms ook noten. Ook hierin is iedere vogel een persoonlijkheid op zich, en zal jouw vogel een voorkeur hebben voor bepaalde voedingsmiddelen.

Praten

Als je geluk hebt, en jouw grijze roodstaartpapegaai gaat wel praten, zul je ontdekken hoe slim ze zijn. Hij zal niet zomaar "in het wilde weg" gaan zitten roepen, maar zegt woorden, of zinnen die echt op dat moment van toepassing zijn. Hij roept: "Doeg" als je je jas aantrekt, en zegt "daar ben je weer" als je weer thuiskomt. Bedenk dus van te voren wat je leuk zou vinden, wat jouw vogel gaat zeggen, en herhaal dat iedere keer als je weggaat, of als je weer thuis komt. Vaak als je er echt voor gaat zitten, om je vogel woorden te leren, lijkt dat helemaal geen zin te hebben. En dan ineens, als je het niet verwacht, zal hij zelf gaan praten. Als hij merkt dat dat aandacht oplevert, zal hij steeds meer gaan praten. En dat is vaak echt heel erg leuk!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grijze Roodstaart papegaaiDe Grijze Roodstaart papegaaiWie kent deze prachtige papegaai met zijn geweldig spreektalent niet. De Grijze roodstaart papegaai komt voor in Afrika,…
Welke papegaaien zijn erWelke papegaaien zijn erEr zijn grofweg 350 soorten papegaaien in de wereld bekend. Er zijn vier soorten papegaaien die wereldwijd voorkomen en…
Gedrag van de grijze roodstaartGedrag van de grijze roodstaartEen grijze roodstaart is zeer intelligent. Naast zijn natuurlijke gedrag kan hij heel veel leren en zich goed ontwikkele…
De tamme grijze roodstaartDe grijze roodstaart is een hele populaire papegaai in de huiskamer. Dit komt voornamelijk door hun talent voor praten a…

Nestkastjes om de broedvogel te helpenNestkastjes om de broedvogel te helpenEn dan is het bijna lente. De vogels zingen al het hoogste lied in februari, na een vrij zachte winter. De grote lijster…
Het Welsumer hoenderrasDe Welsumer is een zeldzaam Nederlands kippenras uit het dorpje Welsum. Deze kip is vooral geliefd bij hobbyfokkers, maa…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.