Het opstarten van een aquarium

Het opstarten van een aquarium Het opstarten van een aquarium is niet gemakkelijk, door onwetendheid maken beginners veel fouten, die fataal kunnen zijn voor de vissen. In dit artikel zullen de belangrijkste onderwerpen worden beschreven met betrekking tot het opstarten van een aquarium, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan met deze mooie hobby!

Wat je van te voren al moet bedenken

Voor je een aquarium koopt, moet je al verschillende dingen bedacht hebben;
 • Hoe groot moet het aquarium zijn? (houdt hierbij rekening met de ruimte die je hebt, en het bedrag dat je eraan wilt besteden)
 • Welke vissen wil ik gaan houden, en passen deze in mijn bak en passen ze bij elkaar?

Wat moet je aanschaffen?

 • Een aquarium
 • Zand of grind voor de bodem
 • Een filter met verschillende filtermaterialen (voor de meeste aquaria voldoet een grove filterspons, keramische pijpjes en filterwatten)
 • Een verwarmingselement
 • Een thermometer
 • Aquariumplanten (neem in ieder geval meerdere snelgroeiers zoals Cabomba)
 • Eventueel decoratiemateriaal (kienhout, stenen etc.)
 • Achterwand
 • Heel nuttig maar niet absoluut noodzakelijk; een aquariumvissen-encylopedie

Een TL-balk wordt meestal al bij het aquarium geleverd, zo niet dan moet je ook een TL-balk aanschaffen.

Koop nog geen vissen!

De opstartprocedure

Als je eenmaal een aquarium hebt gekocht, kan het echte werk beginnen!

Installeer het aquarium, de filter, het verwarmingselement en de thermometer. Let op; sluit deze nog niet aan in verband met gevaar voor kortsluiting! Zorg ervoor dat het aquarium waterpas staat, anders kan het glas gaan scheuren. Controleer ook of de ondergrond sterk genoeg is om het aquarium te tillen, aquaria zijn zwaar! Het is het beste je aquarium niet bij een raam te plaatsen, door het invallende zonlicht is de kans op algen zeer groot.

Hierna voeg je de bodem toe. Spoel het zand of het grind wel eerst goed uit om het schoon te krijgen.

Vul nu de bak tot ongeveer 1/3 met water, hierna kun je de planten en de decoratiematerialen in het aquarium zetten en de bak verder vullen tot hij helemaal vol is. Zorg ervoor dat je het water niet rechtstreeks in de bak gooit, maar houdt er bijvoorbeeld een schoteltje onder, anders ontwortel je de planten.

Als dit alles gedaan is sluit je de apparaten aan en begint het moeilijkste deel van het opstarten: je moet nu namelijk 3 weken wachten tot er zich genoeg bacteriën hebben gevormd, pas dan is het aquariumwater geschikt voor vissen.

Het is raadzaam in deze periode je water te testen, dit kun je bij de meeste aquariumwinkels laten doen, of koop zelf een testsetje. Het belangrijkste is de NO2-waarde (nitriet). Als deze te hoog is, zullen je vissen hieraan overlijden.

Nitriet waarde (in mg/l)Betekenis voor het aquarium
<0.1Normale waarde, geen gevaar voor de vissen.
0.2Het water is giftig voor de vissen, ververs 20% van je water en meet opnieuw.
0.5Nitriet waarde is kritiek, ververs 50% van het water en meet opnieuw
2.0Dodelijk voor de meeste vissen, meteen 50% water verversen,
en blijf dit dagelijks doen tot de waarde weer normaal is.

Viskeuze

Omdat je drie weken moet wachten voor de eerste vissen er in kunnen, heb je alle tijd om je viskeuze te bepalen! Ga eens naar een aquariumwinkel, of schaf een encyclopedie aan over aquariumvissen. Ook op het internet zijn diverse databases te vinden met aquariumvissen.

De keuze voor vissen is natuurlijk heel persoonlijk, daarom is daar weinig advies over te geven. Let in ieder geval op de volgende dingen;
 • Vissen moeten minimaal 10x hun lengte aan ruimte hebben. In een bak van 60cm lang kunnen dus alleen vissen van maximaal 6cm.
 • Houd je aan deze stelregel: 1cm vis per liter water. In een bak van 54 liter kan dus 54cm vis, wat ongeveer neerkomt op 11 visjes van 5cm lang.
 • Overigens kun je bij kleine visjes iets meer vissen houden, bij grotere vissen minder.

Geschikte vissen voor beginners

De volgende vissen stellen weinig eisen aan de watersamenstelling en zijn gemakkelijk te houden.

Ongeschikte vissen voor beginners

De volgende vissen zijn prachtig om te zien en daarom heel aantrekkelijk, maar ze zijn niet geschikt voor beginners.

Aanschaf van de vissen

Voor je naar de winkel gaat moet je al weten welke vissen je wilt gaan kopen. Koop niet alle vissen in een keer, maar koop er eerst een stuk of 5, een week later weer een paar, en weer een week later de rest. Zo kan je bak rustig wennen aan alle afvalstoffen, dit is ook beter voor de vissen.

Zoals gezegd: bepaal vooraf welke vissen je wilt gaan kopen, niet alle verkopers zijn even eerlijk en proberen je vissen te verkopen die helemaal niet in jouw bak kunnen! Het is raadzaam je aan te melden op een aquariumforum en daar het visbestand te posten wat je graag zou willen hebben. Dan hoor je vanzelf of dit geschikt is of niet.

Let er bij het kopen op of de vissen er goed uitzien, als er dode vissen in de bak liggen, of de vissen zich vreemd gedragen, koop dan geen vissen uit die bak! Als je een zieke vis koopt, kan die je hele bak besmetten.

Als je de vissen hebt gekocht, laat ze dan niet meteen los in je aquarium. Leg eerst het zakje waar de vissen inzitten ongeveer een kwartier lang in je aquarium, daarna maak je het open en voeg je elke 5 minuten een klein beetje aquariumwater toe, om de vissen te laten wennen aan de watersamenstelling. Dit doe je gedurende ongeveer een half uur. Hierna kun je de vissen uitvangen en in je aquarium loslaten. Gooi het water waarin ze werden vervoerd weg, dit is namelijk sterk vervuild.

Lees verder

© 2006 - 2020 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?De waterlagen in het aquarium - welke vis zwemt waar?Bij het samenstellen van een gezelschapsaquarium is het belangrijk om vissen te kiezen die in verschillende waterlagen l…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
Boraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae - microrasboraBoraras brigittae wordt ook wel heel toepasselijk microrasbora genoemd. Deze minivis is de kleinst bekende karperachtige…

Apistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideApistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | DwergcichlideDe Apistogramma Ramirezi, ook wel Antennebaarsje genoemd, is een geliefde aquariumvis. Geen wonder: de vis is vrij klein…
Het leven van een haaiHet leven van een haaiMensen denken bij haaien vaak aan grote grijze vissen met scherpe tanden. Ze denken dat hij gevaarlijk is en vaak mensen…

Reageer op het artikel "Het opstarten van een aquarium"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Youri Beugel, 01-11-2019 16:24 #76
Hoi,

Ik wil graag een aquarium beginnen van 60x40x30. Nu heb ik een paar leuke visjes uitgezocht met garnalen en Afrikaanse dwergklauwkikker.

Ik heb mn CE voor het besluithouden van vissen gehaald op school. Ik werk nu ook met aquarium in de dierentuin. Dus het verzorgen van het aquarium lijkt me geen probleem.

Maar ik heb de vraag of dit vissenbestand kan:
4 Afrikaanse dwergklauwkikker
2 oranje dwerggarnalen
1 ancistrus
2 dwerggoeramis
Tussen de 6 of 10 kardinaal tetras
En tussen de 6 of 10 hockeystick tetras.
Is dit een juiste keuze? Is het te veel of kan dit?

Graag hoor ik van u.
Mvg
Youri Reactie infoteur, 05-11-2019
Hoi Youri, wat goed dat je jezelf er zo in verdiept! Het lijkt me wat veel en ik denk dat de hockeysticks wat te druk zijn voor de goerami's. Ik zou eerder kiezen voor een wat grotere school kardinaaltjes, dat ziet er ook veel spectaculairder uit!

Met de kikkertjes heb ik overigens geen ervaring.

Boaz, 24-03-2019 16:05 #75
Hallo,
Wij hebben onze zoon een Start 70 Tropical Kit pakket cadeau gedaan voor zijn verjaardag.
We gaan hem pas opstarten als we verhuist zijn.
Maar nu wil hij alvast spulletjes (grind ed.) kopen om er straks in te doen.
Nu onze vraag wat voor advies hebben jullie om erin te doen?
En welke vissen kunnen we er straks in doen?
Hij wil eigenlijk een zo divers en kleurrijk mogelijk vissenpalet.
We hadden al zitten kijken en dachten aan :
4 guppy’s
4 zwaarddragers
en 1 Kempvis
en mss. nog iets op de bodem?
Maar vinden het eigenlijk heel lastig om uit alle informatie een goed advies te krijgen.
We horen het heel graag. Reactie infoteur, 10-07-2019
Hoi Boaz,

Een kempvis zou ik er niet bij te doen, die zou gestressed raken van de drukke guppen. Misschien wat leuke algeneters voor op de bodem erbij, een schooltje Corydoras bijvoorbeeld?

Gr, Sandra

Carmen, 14-05-2018 07:02 #74
Ik zou juist geen extra tl buis met een lamp er bij kopen dan groeien de plantjes in je aquarium als onkruid en dat is echt veel te snel zit na een week of 2 je hele aquarium vol met planten en heb je geen plek meer voor vissen.

Alex, 12-05-2018 16:32 #73
Beste,
Mijn dochters hebben een Aquarium gekregen van een schamele 18L om mee te beginnen.
Wat is een leuke set aan vissen om erin te doen? liefste toch een ''hoog'' aantal en wat kleuren combi. Reactie infoteur, 23-10-2019
Hoi Alex, ai 18 liter is wel heel weinig! Is een aquarium met kleine garnalen wellicht een idee? Dat zijn leuke beestjes om te zien en die kunnen met weinig ruimte toe.

Timmy, 21-03-2018 16:18 #72
Ik heb een nieuw aquarium. Ben beginner en heb hem nu 2 weken laten "rijpen" met waterplanten erin. Ga het water laten testen voordat ik vissen koop… kan ik naast vissen ook bijvoorbeeld een blauwe kreeft er in doen? Reactie infoteur, 23-04-2018
Hoi Timmy, dat kan zeker. Mits je aquarium daar groot genoeg voor is, en houd er rekening mee dat blauwe kreeften ook kleine visjes op kunnen eten. Succes met je aquarium!

C., 05-03-2018 17:14 #71
Ik heb een 50 liter-aquarium. Om het proces van het water te versnellen voordat er vissen inkomen heb ik koolstofvoeding voor planten gekregen, klopt dit? Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi, ja hoor, dat kan zeker! Koolstofvoeding kan helpen bij de plantengroei.

Ernie, 08-02-2018 22:02 #70
Een vraag:kan of mag ik het aquarium bijvullen met gedestilleerd water.Er verdampt wel wat water en met leidingwater krijg je al gauw een lelijke rand aan de bovenkant. Reactie infoteur, 05-11-2019
Hi, dat zou ik niet doen omdat daarmee bij mijn weten ook voedingsstoffen uit het water verdwijnen. Is het niet mogelijk om je aquarium iets verder te vullen zodat je de rand niet ziet?

Esther Mulder, 27-08-2017 00:26 #69
Goedenavond visliefhebbers,
Graag zou ik een aantal vragen willen stellen. Ik heb 2 aquariums van 30 liter, daarin zou ik graag mannelijke guppies van verschillende kleuren in willen doen. Hoeveel guppies is wenselijk? Volgens de dierenwinkel zou 10 kunnen, klopt dat ik lees verschillende antwoorden. Wat zou ik het beste als inrichten van het aquarium kunnen gebruiken? Zand zwart of donker grind?
Of eerst zand en daarna grind? Welke planten zijn handig? Javamos vastbinden op een steen of hout? De achterwand bekleden met javamos? Met uiteraad een pomp en een verwarmingselement moet ik nog gaan halen. Zijn er nog andere bijzonderheden? Hoeveel watt mag de lamp zijn?

Bedankt voor alle antwoorden alvast.
Met vriendelijke groeten, Esther Mulder Reactie infoteur, 17-12-2019
Hi Esther,

Een aquarium van 30 liter is erg klein en persoonlijk zou ik afraden om hier vissen in te houden. Garnalen kunnen wel en zijn ook erg leuk om naar te kijken!

Supergoed trouwens dat je zoveel onderzoek doet voor je er daadwerkelijk aan begint!

Succes met je aquarium :-)

Mirjam, 30-07-2017 19:33 #68
Als je een gebruikt aquarium aanschaft (marktplaats) maar alles erop en eraan, moet je dan ook 3 weken wachten tot de vissen erin kunnen?
Groetjes Mirjam Reactie infoteur, 25-12-2017
Hoi Mirjam, ja, zeker. Het gaat namelijk om de kwaliteit van het water in je aquarium. Er moet zich een cultuur van goede bacteriën opbouwen en dat duurt een paar weken.

Michelle, 21-04-2017 18:52 #67
Hallo,

Ik wil graag een 40 liter aquarium aanschaffen en daarin 1 kleine soort visjes houden. Ik twijfel tussen wat guppy's of een kleine rasbora soort. (De micro of de galaxy). Zou daar heel graag een klein soort garnaal bij doen. Nu begrijp ik van heel veel dat zo'n aquarium te klein is om vissen in te houden maar op Internet lees ik toch weer andere dingen.

Alvast bedankt
Michelle Reactie infoteur, 11-05-2017
Hi Michelle,

Goed dat je dit vooraf checkt! Inderdaad is een dergelijk aquarium voor veel vissoorten te klein maar micro-rasbora's kun je er wel in houden, evenals klein blijvende garnalen zoals de vuurgarnaal. Veel plezier met je aquarium!

Bjorn, 15-04-2017 13:35 #66
Beste.

Ik heb 5 dagen geleden mijn nieuwe opstart gemaakt in mijn aquarium (60liter). Dit heb ik gedaan omdat ik nieuw zand en een voedings bodem wilde. Nu heb ik gisteren een no2 en ph test gedaan de kh test heb ik niet in huis dus kon ik niet doen. No2 was perfect kan niet beter maar mijn ph is 9.0 slechter kan gewoon niet. Is dat normaal dat het ph nog zo hoog ligt na 5 dagen? Vanaf wanneer en waardoor zakt de ph waarden in een aquarium?

Zoals ik mijn ph niet omlaag krijg moeten mijn vissen op logement blijven bij mijn schoonbroer. Mijn bedoeling was sowieso 2,5 week mijn vissen er niet in te doen. Maar de testen moeten ook oké zijn he. Reactie infoteur, 11-05-2017
Hi Bjorn, goed dat je de waterwaardes checkt! De PH is inderdaad heel hoog, je kunt deze verlagen door een speciaal middeltje dat bij de aquariumzaak te koop is. Filteren over turf (ook daar te koop) kan ook helpen. Succes!

Leonie, 07-03-2017 23:14 #65
Hoi,

Ik heb een 30 liter aquariumpje. Planten staan er al in, over een paar weken wil ik de visjes er we. in doen als ik het water heb laten testen. Maar nu… welke visjes kan ik er het beste in doen? Mijn man is geen guppen fan en ik vind het wel leuk om er drie soorten visjes in te doen. Is dat mogelijk? En welke dan?
Vriendelijke groetjes, Leonie Reactie infoteur, 20-03-2017
Hi Leonie, een 30 liter bakje is echt heel klein. Er zijn maar heel weinig vissoorten die daar in passen (ook guppy's niet!) dus drie verschillende soorten wordt wel heel lastig. Wat er wel goed in zou passen is een kleine garnalensoort, misschien is dat een optie voor je.

Rahim, 28-02-2017 23:40 #64
Een goede dag
Ik ben best wel lang een aquarium fan ik heb een vraagje wat ik met super peat moet doen?dat is van die balletjes voor je filter. Maar mensen doen de raarste dingen daarmee. ik hoop dat u meer weet. Reactie infoteur, 13-04-2017
Het is inderdaad een materiaal dat je in je filter kunt gebruiken, het verlaagt oa de PH-waarde en schijnt ook te kunnen helpen bij o.a. algen. Zelf heb ik het nooit gebruikt overigens.

Kelly Rottier, 08-02-2017 19:16 #63
Hallo ik heb vandaag 5 neon tetras gekocht en 5 zwarte neons. Ik heb een aquarium van 40liter. Is dat goed? Reactie infoteur, 13-04-2017
Hi Kelly, voor een aquarium van dit formaat zou je eigenlijk kleinere vissen moeten kopen, of garnaaltjes bijvoorbeeld. Neons horen in een aquarium van minimaal 60cm breed.

Gerard, 13-01-2017 10:50 #62
Goedendag,
Ik heb een Home 80 aquarium gekocht, ik wil een stel antennebaarjes in zetten en een stel maanvissen, zou dat kunnen? Ik heb vroeger wel grote aquariums gehad maar door ruimtegebrek moest ik naar iets kleiner gaan.
mvg
Gerard Reactie infoteur, 13-02-2017
Hi Gerard, wat leuk! Antennebaarsjes kunnen daar prima in maar Maanvissen worden hiervoor echt te groot.

Lynn, 29-12-2016 22:35 #61
Hoi!

Ik heb een aquarium van 60x30x30
En heb daar in;
2: leeuwenkoppen (goudvis)klein formaat
4: neontetras
2: guppen
2: kleine maanvissen.
2: 2cm kleine algeneters
En ik vraag me af of het niet te vol zit waar ik wel het idee van heb, dus als jullie nog tips hebben laat me weten. Reactie infoteur, 05-01-2017
Hoi, ik zou zeker iets aan je visbestand doen. Maanvissen zijn te groot voor dit aquarium, die moeten er echt uit, de guppen zijn ook veel te druk voor ze. De goudvissen idem dito, goudvissen horen niet in een warmwateraquarium en hebben echt veel meer ruimte nodig!

Je guppen en neontetras kun je zeker houden, maar daar moet je er eigenlijk wat meer van houden. Van beiden zou ik een groepje van 6 stuks doen. Samen met je algeneters heb je dan een heel leuk visbestand! Succes ermee!

Judith, 26-10-2016 21:06 #60
Hallo, Wat heerlijk om deze site door te nemen, ik word echt al een hoop wijzer,
Onlangs hebben wij een aquarium overgenomen met alle benodigdheden 60x30x40
En gaan deze opnieuw opstarten, Wat ik niet goed terug kan vinden; waar plaats ik alle apparatuur? Zijn daar nog vaste of logische plekken voor?

Ik hoor het graag, alvast bedankt Reactie infoteur, 17-12-2016
Wat leuk om te horen Judith! Ik ben erg laat met reageren waarvoor excuses. Ik hoop dat je er inmiddels uit bent gekomen!

Adam Maas, 20-10-2016 19:28 #59
Ik heb een 25ltr bak met er in 5 neon tetra's en 6 zwarte tetra's. Zou ik daar nog black mollys bij kunnen doen? Reactie infoteur, 24-10-2016
Nee dat zou ik zeker niet doen. Deze bak is eigenlijk al te klein voor de vissen die er nu inzitten, dus ik raad dat zeker af!

Janniek, 08-10-2016 09:08 #58
Hoi,

Ik heb laatst visjes bijgekocht voor mijn aquarium, het is een klein soort ik schat zo'n cm lang incl. staart. Nu ben ik er sinds een week al 2 kwijt en mijn man zei er 1 uit de pomp gered te hebben. Blijkbaar kunnen ze dus door de gleuven van de pomp… Wat nu? Alle tips zijn welkom! Reactie infoteur, 24-10-2016
Hi Janniek, vervelend! Misschien je pompingang afdekken met een panty?

Arnold, 23-09-2016 17:37 #57
Beste infoteur,

Ik wil voor mijn zoontje een aquarium beginnen, ik zit te denken aan een bak van 110 liter. Hoeveel zand / kiezels heb ik nodig? En hoeveel vissen kan ik er ongeveer in doen? Ik zat te denken aan 15 neontetra's en een stuk of 10 guppen. Is er nog plek voor Black Molly's of andere vissen? Zou je me advies kunnen geven? Reactie infoteur, 26-09-2016
Hi Arnold, ik zou altijd een laag zand/grind van een cm of 4 aanhouden, dan kunnen je planten goed wortelen. Neontetra's zijn superleuk, en guppen kunnen daar ook bij. Ik zou er dan niet ook nog Black Molly's bijdoen. Je kunt wel eventueel een groepje Corydoras nemen, die scharrelen lekker op de bodem. Succes!

Alexander, 05-08-2016 22:55 #56
Ik heb overlaatst een juwel rio 400 450l gekocht maar ik ga er doktersvissen anemonen er in doen, is het mogelijk om er ook zeepaardjes in te doen? Reactie infoteur, 09-08-2016
Hi Alexander, ja dat kan, in dit artikel lees je er meer over. Succes!

http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/165231-zeepaardjes-in-een-aquarium.html

Hoihoi, 19-06-2016 23:44 #55
Vandaag was een Black Molly aan het bevallen en hebben we haar in de kweekbak gezet. Nu ik weer thuis ben, blijkt de hele worp (op één na) dood op de bodem te liggen. Het lijkt alsof de buikjes zijn ontploft, oid. In de bak zitten ook 15 jonge guppy's, deze leven allemaal nog. Waterwaardes zijn goed, alleen de CO2 is iets laag. Beide bakken zijn stabiel. Tussen de twee bakken zit ongeveer een graad verschil (kweekbak is iets koeler). Ik heb eerder bij een guppy al een keer een dode worp gehad, deze bleef in het aquarium maar zat apart in een kweekmandje.

Is dit veroorzaakt door het overplaatsen van de moeder? Of moet de oorzaak ergens anders gezocht worden? Reactie infoteur, 26-07-2016
Hoi! Sorry, ik heb niet voldoende verstand van kweken om hier iets zinnigs over te zeggen. Hopelijk heeft iemand anders een antwoord hierop. Succes!

Jef, 26-04-2016 11:54 #54
Mijn zoontje heeft een aquarium Aqua 40. De vissen die er nu inzitten:
2 M 4 V guppen
1 M 1V beta
2 pandas
3 platys
2 gele vissen waar ik de benaming niet meer weet
Allemaal een kleine soort is dat te veel of is de verhouding niet of wel goed en wat kan ik nog veranderen als het niet goed is?
Groetjes Reactie infoteur, 02-05-2016
Hoi! Een Aqua40 is eigenlijk veel te klein voor de vissen die je nu hebt, die hebben allemaal een grotere bak nodig. Daarnaast moet je panda's en platy's in grotere groepen houden, en zijn de guppen en platy's veel te druk voor de Betta. Als het kan, zou ik proberen om de Betta in een rustiger aquarium onder te brengen en te kiezen voor een klein blijvende scholenvis (1 soort) om in je bakje te houden. Succes!

Brigitte, 30-03-2016 14:50 #53
Mijn zoontje krijgt voor zijn verjaardag een aquarium van juwel rekord 600. Deze moeten We nog vullen en laten indraaien.We hebben guppen die er straks bij in kunnen. Nu wil hij graag erbij in kardinaal tetra's, algeneter, gouroem's. Wat kan er eventueel nog bij in en hoeveel van elk Is mooi om een leuke bak te hebben. Wie kan ons helpen? Reactie infoteur, 02-05-2016
Leuk Brigitte! Guppen zijn altijd leuk en kardinaal tetra's vind ik prachtig. In zo'n grote bak kun je er een grote groep van kwijt en dat zou ik dan ook zeker doen, hoe meer kardinalen hoe mooier het effect. Je zou op de bodem nog kunnen kiezen voor wat grote meervallen bijvoorbeeld. succes!

Michel, 22-02-2016 22:26 #52
Hallo allemaal,

Ik wil graag in mijn 60l bak volgende combinatie maken: ik reken 55l netto door grind enzo dat erin gegooid is voor bodembedekking.
1 borstelneus (algeneter) max15cm
5 black Molly vissen max 8cm worden per stuk

Dus 15 + 40 = 55 cm vis voor een bak van 60l eigenlijk.

Wanneer kan ik best de algeneter plaatsen als eerste of na de black Molly vissen?

Graag jullie advies,
een beginnende aquariumman Reactie infoteur, 23-02-2016
Hi, dit lijkt me een mooie combinatie! Je kunt nog een paar extra Black Molly's bijplaatsen zodat de school ietsje groter wordt. Dit kan prima. Het maakt op zich niet uit welke vis je als eerste plaatst. Succes met je aquarium!

Danielle, 20-02-2016 22:59 #51
Hallo, binnenkort gaan onze 4 guppen, 6 kardinaaltetras, 3 platys en 1 Vietnamese algeneter verhuizen naar een Jewel240. Hebben jullie tips voor geschikte planten? En evt. nog visjes? Het aquarium staat in een gat tussen keuken en woonkamer en heeft dus alleen zijwanden tegen de muur. Alvast bedankt voor de tips! Groet, Danielle Reactie infoteur, 23-02-2016
Leuk! Voor zo'n grote bak zou ik kiezen voor wat mooie felgroene planten die groot kunnen groeien, en natuurlijk ook wat bodembegroeiing. Je zou je vissenbestand nog wel wat kunnen aanvullen met vissen van dezelfde soorten, want ze zijn eigenlijk met te weinig… Dus je schooltjes wat groter maken. Voor de bodem zou je nog aan Corydoras kunnen denken en voor de bovenlaag wellicht bijlzalmen.

Yordi, 26-01-2016 23:26 #50
Hallo,

Ik heb sinds 3 weken een juwel record 600, 61x31x41 63 liter. Ik heb hier sinds gister 4 platy's in en een baloon molly.
Ik ben nog aan het kijken voor een paar visjes erbij maar welke vissen zou ik hierbij kunnen doen?
Ik wou graag een algeneter om de boel een klein beetje schoon te houden maar ik kwam er al snel achter dat deze vaak te groot worden voor mijn bak of in een school gehouden moeten worden. Ik wil het graag bij 1 á 2 houden, is er dan nog een optie voor een algeneter?

Daarnaast vroeg ik me af hoe dat ik mijn zand voedingsbodem en filter het best schoon kan houden. Ze hebben me geadviseerd de ene week een deel van het water te verversen en de andere week de filter schoon te maken.
Omdat ik een zand voedingsbodem heb gaan met de kleinste bewegingen de voedingsdeeltjes al drijven waardoor de filter al snel vol zit. Weet iemand wat ik hier tegen kan doen en hoe ik alles het best schoon kan houden?

Groetjes

Henk, 17-01-2016 19:00 #49
Ik heb een nieuw aquarium gekocht maar weet niet of ik het nou zoet of zout water moet gaan doen.

De bak is 700x210x240cm. Dus dik over de 30.000L kleine 35m3 water.

Ik houd heel erg van de kleuren in zee aquarium. Maar heb altijd alleen zoet water tropisch gedaan.

Zou je de gok wagen voor zout? Of lekker bij zoet blijven? Reactie infoteur, 18-01-2016
Hoi Henk, ik heb zelf geen ervaring met zoutwateraquaria. Ik vind ze prachtig maar wat ik ervan heb gehoord is het wel wat ingewikkelder dan een zoetwaterbak. Ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat kiezen!

Kizzy, 25-11-2015 00:15 #48
Hallo! Ik heb een groot aquarium met veel verschillende vissen (maanvissen, neon visjes, zalmkopjes, zebravisjes, electo blue, platy, guppies een betta en een floridakreeft) maar als ik na mijn aquarium kijk zie ik soms vissen die een stuk van hun staart niet meer hebben. Ik vraag me af of dit een andere vis is, of dat dit die floridakreeft is. Ik maak me heel erg zorgen want soms vind ik ook een dode vis. Zijn er bepaalde vissen agressief tegen andere vissen waarvan dit bekend is of heeft dit met de grote van de vissen te maken?

Groeten, K Reactie infoteur, 30-11-2015
Hoi Kizzy, als ik heel eerlijk mag zijn heb je veel te veel vissen bij elkaar en ook vissen die niet bij elkaar passen. Een Betta heeft rust nodig terwijl je verder juist heel veel drukke vissen hebt. Ook eten maanvissen kleine visjes zoals neontetra's op als ze wat groter zijn. En ja, het zou best kunnen dat de kreeft hiervoor verantwoordelijk is maar het zou me ook niets verbazen als het de maanvissen blijken te zijn (stress!) Succes!

Tom, 10-11-2015 16:02 #47
Ik ben nog een beetje onbekend op het terrein van vissen en aquarium's. Maar welke vissen kan je het beste in een beginners aquarium houden die elkaar niet opeten?! Reactie infoteur, 17-11-2015
Hoi Tom, de keuze is enorm! Lastig om daar een pasklare vraag op te geven. Als je wat meer info hebt over wat voor aquarium je graag wilt kopen en misschien 1 vissoort die je sowieso wilt houden, kan ik je meer informatie geven. Succes!

Soeradj Thakoerdin, 06-11-2015 10:43 #46
Beste heer/mevrouw,

Ik wil u alvast bedankt voor u uitgebreide advies.
Verder wil ik ook een een aquarium aanschaffen.
Afmetingen: 40 x 40 x 46 cm is bolvormig.
Inhoud is 30 liter.
Ik kan het zowel koud als warm aquarium van maken.
Alleen mijn vraag is welke vissen en hoeveel (maximaal) kan ik hier in zetten.

Alvast bedankt.

MVG
Soeradj Reactie infoteur, 30-11-2015
Hoi Soeradj, je kunt in dit geval kiezen voor visjes die niet groter worden dan zo'n vier centimeter lang. Een handige regel voor de hoeveelheid: 1 cm vis per liter water. In jouw geval dus 30 centimeter vis (ietsje meer kan wel als je kiest voor kleine visjes. Of garnaaltjes, ook leuk in zo'n klein bakje!

Sieger, 22-09-2015 17:44 #45
Hallo we hebben net een aquarium aangeschaft van 60 30 30 nu is mijn vraag hoeveel bodemgrond moet er in? Reactie infoteur, 03-10-2015
Hoi! Een paar centimeter is over het algemeen voldoende. Het is belangrijk dat je je plantjes goed kunt vastzetten. Succes met je aquarium!

Pepijn, 24-08-2015 12:18 #44
Hoi,
Bedankt voor de nuttige informatie. Ik ben net begonnen met een aquarium van 60-30-30. Ik heb een paar cabomba's als plant en grind en voedingsbodem. Kan ik 4 guppy's, 4 black molly's en 1 kempvis en 2 garnaaltjes hebben in mijn aquarium?
Groetjes Pepijn Reactie infoteur, 31-08-2015
Hoi Pepijn, blij te horen dat je de info nuttig vond en succes met het opstarten van je aquarium!

Ik zou kiezen voor of guppy's of black molly's, niet allebei. Een kempvis is geen goed idee. Guppy's en black molly's zijn veel te druk voor je kempvis. En garnalen zou ik ook niet doen, grote kans dat die worden opgegeten. Je kunt bv wel een schooltje corydoras nemen, of een klein soort algeneter.

Anke, 24-08-2015 11:33 #43
Hallo! Wij zijn nu reeds 3 maand bezig aan ons aquarium (60-30) en een week of 4 geleden zijn wij om 2 slakkeneters gegaan omdat we met een slakkenplaag zitten, en nog 2 glasvissen. In het aquarium bij onze oude visjes gedaan (stuk of 12) en na 1 nacht waren al mijn visjes gestorven! Zelfs mn algeneter die al meer dan 10cm gegroeid was! Teruggegaan naar de viswinkel en ze zeiden ons dat we waarschijnlijk met een bacterie zaten in het water. Dus weer een kuur van bijna 3 weken gedaan, water getest was allemaal goed, 1 schooltje van 5 en 1 schooltje van 4 om het te testen en na 2 dagen zijn er alweer 2 dood… Het zwart van de ogen loopt uit, buik zwelt op, bovenaan in de bak zich laten meegaan met de stroom, je ziet dat ze moeite doen om te ademen… Moet ik opnieuw mijn bak volledig uitspoelen en weeral een kuur volgen of kan dit opgelost worden met iets anders? De anders visjes leven er nu nog in… Reactie infoteur, 31-08-2015
Hi Anke, jeetje dat is niet best! Ik denk inderdaad dat je een bacterie hebt gehad of iets anders dat je waterkwaliteit beïnvloed. Als je andere visjes nog leven zou ik het er even bij laten. Heb je je water al getest?

Bianca, 25-06-2015 13:07 #42
Hallo, ik heb dus net een aquarium van 60x30x30 maar nu is m'n vraag; welke vissen boven, midden en onder! Ben nog een echte leek dus! Bedankt alvast!

Groetjes, Bianca Reactie infoteur, 18-07-2015
HI Bianca, wat leuk dat je een aquarium gaat opstarten. Een leuke vis is vind ik zelf de neontetra, dat is een vis die een beetje in het midden/laag zwemt en die kan prima in zo'n formaat aquarium. Ook leuk zijn Corydoras, heel leuke visjes om naar te kijken. Ze zwemmen op de bodem. Als je een heel levendig aquarium wilt kun je ook altijd voor het oude vertrouwde guppy gaan!

Patrick, 24-06-2015 09:27 #41
Beste,
Ik heb een 40l. aquarium. Altijd gehad, jarenlang, voor enkele hele kleine koude zoetwatervisjes. Deze zijn de deur, gezond en wel, uit omdat ik mij graag wil richten op tropische vissen.

Is het überhaupt verstandig om over te gaan op makkelijke tropische vissen in zo'n kleine bak?
Ik ben bang dat ik qua ruimte (planten, decoratie, kiezel/grind) niet veel ruimte overhoud.

En zijn er mooie voorbeelden van vissen die makkelijk te onderhouden zijn qua afvalstoffen, rustige of iets levendigere vissen.

Ben al eens wezen kijken en navragen in aquariumzaak, maar 3 medewerkers die los van elkaar steeds iets anders zeggen, vind ik niet prettig, vooral voor het welzijn van de visjes. En op dit forum heb ik goede ervaringen, dus zodoende…

Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.

Thanks. Reactie infoteur, 18-07-2015
HI Patrick, wat goed dat je zo grondig te werk gaat! Excuses voor de late reactie trouwens. Een 40 liter bak is eigenlijk te klein voor de meeste tropische vissen. Je ziet vaak dat een Betta splendens in zo'n kleine bak wordt gehouden maar uit eigen ervaring kan ik dit niet aanraden. Wat wel kan is echte micro-visjes, zoals de micro-rasbora. Zelf heb ik heel lang garnalen gehouden in een bakje van 40 liter, ook een leuke optie wellicht? Je zou kunnen overwegen een iets groter aquarium aan te schaffen als je je wilt richten op tropische vissen (breedte van 60 cm), dan heb je direct al heel veel meer keus qua vissen. Ben benieuwd wat je gaat doen!

Lotte, 19-03-2015 16:59 #40
Ik wil graag een startersaquarium kopen voor zoetwatervisjes met filter en verwarming. Ik wil klein beginnen, met een paar garnaaltjes en tussen de 2-5 visjes (die niet verdrietig worden als ze niet in een grote groep kunnen zwemmen en die niet al te veel bewegingsvrijheid nodig hebben). Ik vraag mij af vanaf welk formaat aquarium ik de visje een plezier kan doen. Is 30 liter groot genoeg of hebben ze meer ruimte nodig? En zijn er nog meer visjes behalve de Micro-Rasbora die voor een aquarium van 30-40 liter in aanmerking komen?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 06-04-2015
Hoi Lotte, als je klein wilt beginnen is een Aqua40 erg leuk maar die eigenlijk niet geschikt voor vissen (behalve micro-rasbora's). Ik kan aanraden om een aquarium aan te schaffen van 60 cm breed. Dat is ook niet al te groot en dan is je keuze qua visjes al een heel stuk ruimer (denk aan neontetra's, guppy's etc). Veel succes en als je nog vragen hebt over je aquarium, laat het weten.

Laura, 17-01-2015 03:25 #39
Hoi ik heb een aqua20 goldfish kit met toebehoren etc. de bak is 40x25x22 en ik ging er van uit dat het een 20 liter aquarium is. En aangezien de naam die op de doos staat en de afbeelding zou ik 5 vissen ter grootte van een goudvis in kunnen houden. Maar nu heb ik veel reacties zitten lezen en forums en dan is zo'n bak alleen geschikt voor guppies of garnalen. Zouden jullie mij hier iets wijzer mee kunnen maken? Ik heb de bak nu 3 jaar en toen ik hem net kreeg had ik er 1 sluierstaart en 4 black mollies inzitten en die deden het prima. (ik was toen 14 dus wordt niet boos als het niet goed is) verder ben ik gewend om het 1 keer per week helemaal schoon te maken, alle steentjes afspoelen en de pomp etc. en nu lees ik dat dat ook niet goed is/niet hoeft? Vroeger hadden wij een subtropisch aquarium en mama maakte die elke week schoon dus vandaar. Ik vind het allemaal maar een beetje raar dat de 1 dit zegt en doet en de ander dat. Maar zouden jullie mij hier wijzer over kunnen maken want ik wil natuurlijk wel de juiste leefomgeving voor mijn vissen. Ik heb 'fancy fit' een zoutoplossing met vitaminen mineralen en bestanddelen toegevoegd aan mijn aquarium. Ik zie overal luchtbelletjes, dus ik hoop dat dat goed is? Reactie infoteur, 09-02-2015
Hoi Laura. De verpakking klopt helaas niet… Het is inderdaad zo dat je in zo'n klein bakje alleen kleine vissen kunt houden. Een handige leidraad is dat een vis minimaal 10x zijn lengte moet kunnen zwemmen in je aquarium. In jouw geval zijn dat dus vissen van maximaal 4 cm lang. Inderdaad is het niet goed om al je water in 1x te verversen. Zorg voor een goed filter en dan hoef je alleen wekelijks de bodem even af te zuigen met zo'n stofzuigertje en ongeveer een kwart van het water te verversen. Een filter zorgt ook voor beweging (en dus zuurstof) in het water, dan heb je zo'n fancy fit ook niet nodig! Succes!

Ph, 13-01-2015 15:33 #38
Hallo,
Ik heb mijn bak ingericht en al twee weken leeg draaiende. Nu was ik in de winkel en zeiden ze dat ik aquasafe moest toevoegen. Nu heb ik dit gedaan volgens dosering. Nu vind ik alleen dat het water lichtblauig is geworden. Hoort dit? Of betekend dit dat ik al het water moet vervangen?
Groeten Reactie infoteur, 09-02-2015
Hi, is het water niet gewoon een beetje troebel geworden van de aquasafe? Meestal trekt dit vrij snel weer weg!

Sabine, 14-12-2014 21:34 #37
Goedenavond,

We hebben dit weekend een bak gekregen van 150x50x50 en nu zijn we die aan het inrichten en klaar maken alleen nu heb ik klein vraagje, omdat alles van oude aquarium overgezet gaat worden naar het nieuwe zitten we met probleem dat vissen zonder pomp zitten omdat de pomp overgezet moet worden naar het nieuwe aquarium maar zit nu nog aan het oude maar eigenlijk moet nieuwe 2 weken draaien voor ik er vis kan in doen maar hoe moet ik dat doen kan ze slechts in emmers met zuurstof gaan zetten dat houden ze ook niet vol dan weet ik zeker dat ik helemaal nieuwe vissen moet haha… Iemand idee?
Groetjes Reactie infoteur, 25-12-2014
Hi Sabine, hoe groot is je oude bak? Want je nieuwe bak is natuurlijk een flinke… Maar als je in je huidige aquarium ook al redelijk wat water hebt zeg ik: alles lekker overhevelen naar je nieuwe aquarium! Succes!

Kurt, 11-12-2014 02:21 #36
Beste,

ik ben gestart met een kleine aquarium (starterskit juwel record 600). ik heb 1 betta splendens, 4 guppy's 3 botia macracanthus en 15 neon's. tot 2 x toe sterven de Botia macracanthus en neon's. deze krijgen witte stippen. reeds al tot 2x toe mijn water behandeld met exit en esha 2000( 5 dagen aan 1 stuk met deze producten). de rest van mijn vissen hebben er geen last van. ik heb al 10% van mijn water ook ververst na behandeling maar nog steeds met hetzelfde probleem.opnieuw sterven mijn neon's. water is rond de 24°C a 25°C. in eerste instantie was het de bedoeling om neon's te houden de rest was bijzaak. kunt u mij tips geven wat ik verkeerd doe?

Mvg, Kurt Reactie infoteur, 25-12-2014
Hi Kurt, wat vervelend om te horen. Dit klinkt als een aanval van witte stip. Super besmettelijk dus ik raad je even aan om naar je aquariumzaak te gaan en te vragen naar een geneesmiddel. Dit toedienen, afwachten hoe je huidige vissen erop reageren en daarna nog een paar weken wachten voor je weer nieuwe neons haalt… En tussendoor je water goed blijven testen!

Jan van de Pavert, 20-11-2014 21:19 #35
Mijn tl-buizen zijn toe aan vervanging. ik wil overstappen naar LED verlichting vanwege de duurzaamheid en kosten. Alleen kan ik niet vinden; hoeveel lumen (licht eenheid) heeft een bak nu nodig. Vaak lees ik; wat je mooi vindt en wat de kleuren van vis en plant het best doet uitkomen. Fijn, maar dat is 1 kant van de zaak.

De tweede waar ik benieuwd naar ben is; wat heeft een bak nou ECHT nodig, zowel minimum als maximum. Mijn bak is 80bx 40h x 35d. en bevat voor alleen kleine vissen als zwarte neontetras, garnalen, algeneteres, ed. in totaal 25 stuks. Wie kan me helpen? :-)

Sanne, 24-10-2014 18:29 #34
Ik wil graag 2 sluiervisjes gaan houden, maar ik kan niet goed vinden hoe groot een bak zou moeten zijn voor dit soort vissen. Zijn dit makkelijke vissen, of kan ik beter beginnen met bijvoorbeeld de black molly? Reactie infoteur, 25-11-2014
Hi Sanne,

Bedoel je met een sluiervis de sluierstaart goudvis? Die zou ik afraden als je een klein aquarium wilt, die hebben namelijk een aquarium nodig van minstens een meter breed. Een leuk opstartbakje als beginner is een aquarium van zo'n 50-60 breed. Je zou hier bijvoorbeeld een schooltje Corydoras en neontetra's in kunnen houden. Black Molly's of guppy's zijn ook leuke vissen voor beginners!

Als je nog vragen hebt, laat het weten en succes met het opstarten van je aquarium!

Loriane, 21-10-2014 12:31 #33
Hallo ik heb een aquarium gekocht van 80x30x45, ik zou graag warm water vissen houden, hoe warm moet het water zijn en hoeveel vissen mag ik erin doen? Reactie infoteur, 25-11-2014
Hi, de mogelijkheden zijn eindeloos! Maar als je beginner bent zou ik aanraden om te starten met bijvoorbeeld een school neontetra's en corydoras. Voor meer info over deze vissen check deze pagina's:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/1012-paracheirodon-innesi-neontetra.html
http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/1374-corydoras-soorten.html

Rick, 07-09-2014 16:45 #32
Wat zou ik in een bak van L52 x B 11 x H 32 kunnen stoppen? Kids hebben muur aquariumpje gekregen van opa maar ik mag het opknappen en ophangen. Graag zou ik daarom willen weten of er überhaupt wel iets in kan? Reactie infoteur, 13-09-2014
Hi Rick, dat kan zeker. Er zijn diverse kleine vissoorten in de handel die hier wel in zouden passen, maar houdt het wel bij echt kleine visjes zoals de micro rasbora. Ook een heel leuke optie (zeker voor de kids) zijn kleine garnalensoorten, deze zijn super actief en passen prima in een kleine bak.

Suzanne, 01-09-2014 02:11 #31
Allereerst complimenten voor de duidelijke informatie op deze site.
Ik ben hier terecht gekomen, omdat mijn dochter van haar vrienden een vis cadeau heeft gekregen… Een zwarte Sluierstaart (Carassius Auratus 'Oranda zwart'?). Hij zit nu in een geleende kom van de buren, met krap 10 liter water. Dat lijkt me niet al te best voor zo'n beestje, dus morgen kan ik bij van collega haar oude bak van 60 x 30 x 40 overnemen. Dan heeft hij in ieder geval meer ruimte. Voor plantjes en aankleding ga ik van de week naar de dierenwinkel.

De vraag is of ik hem later, als de bak een paar weken visloos gedraaid heeft en onze nieuwe vissenvriend zijn draai heeft gevonden, blij kan maken met een paar andere vriendjes.
Ik ben nog een beginner, en mijn 18-jarige dochter zal het vooral bij voeren houden en de rest aan mij overlaten. Dus ik laat me graag adviseren om hem een zo leuk mogelijk leven te geven. Om het vanaf net begin zo goed mogelijk te doen, want dat verdient hij.

Al speurend op het web zie ik ook regelmatig algeneters voorbij komen. Die lijken me niet alleen leuk, maar ook praktisch in de bak. Is daar plek voor? En welke kan ik dan het best nemen? Eventueel een algenetende slak?
Voorlopig moet onze vissenvriend het dan naar zijn zin krijgen. Als het ons ook bevalt, komt er wellicht een grotere bak. Maar om te kijken of dit project voor ons wat is, lijkt me een gratis probeerbak wel een goede start.

Graag krijg ik de juiste adviezen om een goede vissenmoeder te worden. Reactie infoteur, 13-09-2014
Hoi Suzanne, wat fijn dat je de vis gaat redden! Zelfs een aquarium van 60cm is eigenlijk nog te klein voor een goudvis, maar in ieder geval al zoveel beter dan een 10 liter bakje, dat is pure dierenmishandeling!

Algeneters zijn leuk maar zijn geen echt middel tegen algen, zoveel eten ze er nu ook weer niet van! Goudvissen zijn natuurlijk koudwatervissen en ik moet eerlijk zeggen dat de algeneters die ik ken, allemaal warm water nodig hebben. Ik weet eerlijk gezegd niet of er ook koudwater-algeneters bestaan die ook nog eens in deze bak passen.

Wellicht zou je op termijn kunnen overwegen over te stappen naar een aquarium voor tropische vissen, dan kun je veel leuks doen!

Jaco, 14-06-2014 13:48 #30
Laatst heb ik een aquarium gekocht. Voor mij voor het eerst. Het is een 20 Liter bak, 40 cm lang. Mij is verteld dat hier wel een aantal guppen in kunnen. Eventueel zouden ook andere kleine visjes prima gaan, maar guppen werden aangeraden ivm hun weinige eisen. Maar… Nu lees ik overal dat dit echt veel te klein is voor vissen, dat mogelijk alleen garnalen kunnen. En garnalen, die wil ik juist niet! De bak draait, helaas, want anders had ik deze alsnog terug gebracht en geruild voor een grotere. Maar nu mijn vragen voor deze bak:
- Zijn er überhaupt vissen die het leuk gaan vinden in mijn bak?
- kan ik iets veranderen aan de bromtoon van het filter? Ik hoor deze af en toe. Men schrijft dat ik deze prima alleen aan kan hebben staan als ik weg ben, en dan uitzetten als ik thuis ben, klopt dit?
- Als ik (in de toekomst) wellicht een grotere bak aanschaf, wat raadt u aan? Het is puur voor hobby, omdat ik het mooi vind om wat leven in huis te hebben.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 17-07-2014
Hallo Jaco, wat jammer! Ja 20 liter is echt veel te weinig. Maar is het echt maar 20 liter? Want als je aquarium 40 cm lang is, zou er veel meer in moeten zitten dan 20 liter.

De enige vissoort die ik kan bedenken die er in mag, is de micro rasbora: http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/9130-boraras-brigittae-microrasbora.html

En inderdaad garnalen. Verschuif je filter eens een beetje door je bak, dan merk je meestal vanzelf op welke plek hij wat minder trilt! Een filter moet ALTIJD aanstaan, dat is extreem belangrijk.

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel!

Niels, 12-06-2014 14:50 #29
Beste infoteur,

Ik heb een 54 liter bak. Daarin heb ik 5 Bloedvinzalmpjes en 4 corydoras. Nou wil ik graag nog 2 vissen erbij (van hetzelfde soort) die niet in grote scholen leven. Heb je tips hoe ik deze kan vinden? Reactie infoteur, 17-07-2014
Hoi Niels,

Leuk! Ik zou voor bijlzalmpjes kiezen (een kleine soort, neem dan wel een groepje van minimaal 5-6 stuks)) of voor een koppeltje dwerggoerami's (2 vrouwtjes en 1 mannetje). Deze vissoorten zwemmen in de bovenste waterlaag en zullen je andere vissen dus niet in de weg zitten!

Veel plezier met je aquarium!

Juwet, 08-06-2014 22:19 #28
Beste

Ik heb een 400 liter bak gekregen van iemand. Nu is het probleem dat ik niet weet waar te beginnen. Welke pomp? planten? wat is de betere bodembedekking? Ook heb ik een vraag ivm een lichtbalk want hier is er namelijk geen, ik kan de aquarium toe doen door middel van een glazen schuifsysteem maar de vorige eigenaar zei me dat het niet nodig is, dus weet ik niet wat ik moet doen.
Hopelijk kunnen jullie me al een beetje wegwijs maken. Als ik iets doe dan moet het goed zijn vanaf de eerste keer dus hopelijk kan hier iemand mij helpen in mijn project. Reactie infoteur, 17-07-2014
HI Juwet,

Met zo'n bak kun je alle kanten op! Wel belangrijk dat je er eerst voor zorgt dat je een goede lichtbak hebt, want zonder kom je nergens! Houd je aquarium wel altijd dicht, anders vervliegt de warmte en dat is natuurlijk enorm zonde.

Ik raad je aan eerst eens een beetje rond te kijken (ga eens naar een aquariumwinkel of koop een boek) en te bepalen welke vis je graag zou willen houden. Weet je dat eenmaal, dan kun je gaan kijken welke andere vissoorten daar goed bij zouden passen, en hoe je je aquarium moet inrichten zodat de vissen zich goed voelen.

Wellicht kan mijn artikel over biotoopaquaria je op wat ideeen brengen qua inrichting: http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/3511-biotoopaquaria-amerika-azie-en-afrika.html

De Jong, 10-01-2014 13:11 #27
Wij hebben een aquarium van 120 liter, we hebben hem al 3/4 keer opnieuw moeten inrichten, bacteriën erin moeten doen, en ondanks dat alles zijn alle vissen allemaal dood gegaan. We waren er op een gegeven moment wel klaar mee en hebben het aquarium een tijd in de garage gehad.

Alleen we hebben een dochtertje die vissen ontzettend leuk vind dus sinds afgelopen maandag hebben we hem weer helemaal schoongemaakt en in huis gezet. We hebben hem ingericht met ornamentjes, kienhout, lavasteentjes, schelpen, planten, voedingsbodem en grind er overheen. Ook zitten er nu 2 zuurstofballen in zodat er genoeg zuurstof in zit.
Hij oogt mooi helder nu, de filters van de pomp controleren we nu iedere dag en zijn mooi proper. De bacteriën hebben we er ook in gedaan alleen wat is nu een goed moment om er visjes in te doen en wat voor vissen raad u ons aan. Reactie infoteur, 15-01-2014
Hallo, wat leuk om te horen dat jullie de hobby toch weer hebben opgepakt. Na een week of drie is het water normaal gesproken goed genoeg om er vissen in te houden. Test voor de zekerheid wel even de waterwaardes voordat je vissen koopt!

In een bak van 120 liter zijn de mogelijkheden echt eindeloos! Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor bovenin een groep bijlzalmen, in het midden een grote school neontetra's en op de bodem een schooltje Corydoras en een mooie Ancistrus. Maar de mogelijkheden zijn echt eindeloos dus ik raad aan even een aquariumzaak te bezoeken om te kijken welke vissen je aanspreken en op basis daarvan een mooi vissenbestand samen te stellen.

Marleen, 01-12-2013 11:54 #26
Ik heb een aquarium van 24 liter waar ik graag tropische vissen in wil, bij voorkeur een paar verschillende soorten. Wat zijn de mogelijkheden qua aantallen en combinaties? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 04-12-2013
Hallo Marleen, dat is echt een mini-bakje… Daar kun je echt maar heel weinig in kwijt, en zeker geen verschillende soorten. Het enige wat ik kan bedenken is de Micro-Rasbora en een kleine garnalensoort. Als je serieus aan de slag wilt met een aquarium, zou ik je aanraden een grotere bak aan te schaffen.

Mercedes, 21-11-2013 20:26 #25
Hallo,

Ik heb al een tijdje een 60liter bak in huis. Heb vanaf het begin 5 guppen erin (3 vrouwtjes, 2 mannetjes) Deze zijn inmiddels al overleden maar heb nu nog wel de nakomelingen ervan. Nou weet ik dat guppen erg snel zijn met jongen en grote hoeveelheden, maar mijn bak begint een beetje uit zijn groeven te groeien. Heb nu 8 volwassen guppys (7 vrouwtjes, 1 mannetje) en heb denk ik wel 20 jonkies. Volgens mij is dat een beetje erg veel want de guppen groeien veel minder snel dan voorheen. Klopt dit?

Ook heb ik nog een vraag. Al mijn nafok worden altijd vrouwtjes, en heb tot nu toe nog maar 1 mannetje gefokt. Vind dit erg jammer want zie graag meer mannetjes in de bak komen. Kan ik hier wat aan doen? of is het gewoon overmacht? Reactie infoteur, 27-11-2013
Hallo, het aantal dat je nu hebt moet op zich nog wel kunnen maar meer moeten het er niet worden, logischerwijs worden het er wel steeds meer dus je moet daar wel een oplossing voor verzinnen. Ik begrijp niet goed waarom je meer mannetjes wilt als je nu al ruimtegebrek krijgt, maar bij mijn weten kun je het geslacht niet manipuleren…

Willard, 19-11-2013 23:16 #24
Ik heb een aquarium van 110 liter. Heb er 6 guppen in en 5 black mollys en 2 algeneters en 5 garnalen.

Ik wou graag een iets grotere vis erbij doen en een bodem vis wat kan ik het beste nemen? Reactie infoteur, 21-11-2013
Hoi Willard, als bodemvis kun je denken aan een schooltje corydoras of een kleine ancistrussoort (algeneter). Een 'grote' vis in een aquarium van 110 liter gaat niet passen!

Denise, 27-08-2013 21:10 #23
Ik heb een aquarium van 60 l. Had al 6 guppies erin. Heb er onlangs 7 bijgekocht, maar zijn allemaal dood. Ze bleven in de hoek alsof ze naar adem hapte. De waterwaarde was wel oke. Reactie infoteur, 14-10-2013
Hoi Denise, hebben de 'oude' guppies het wel overleefd?

Michael, 12-04-2013 19:54 #22
Hey,
eerst en vooral bedankt voor dit mooie artikel!
nu ben ik bezig met mijn opstart maar 2 dingen zijn mij nog niet echt duidelijk.
mijn verwarmingselement hangt linksachter in de hoek en mijn thermometer aan de rechtse raam in de hoek.
maar men thermostaat staat op 26graden en de thermometer geeft maar 24/25 graden aan?
En het uitlaatbuisje met gaatjes van mijn interne filter hoe moet die nu het beste staan? het mag lawaai maken dat is niet zo erg ;-)
Alvast super bedankt!

Mvg michael Reactie infoteur, 10-05-2013
Hoi Michael,

Misschien is je thermostaat net niet krachtig genoeg en verklaart dit het temperatuurverschil? Over een graadje verschil zou ik me overigens niet druk maken. Het uitlaatbuisje had ik zelf altijd zo dat de bovenrand van het water een beetje ging stromen maar dit is ook afhankelijk van wat voor soort vissen je houdt. Houdt je bijvoorbeeld Betta's of Goerami's (die houden niet van stroming) dan zou ik ervoor zorgen dat je zo min mogelijk beweging aan de wateroppervlakte hebt.

Succes!

Senna, 06-02-2013 14:56 #21
Hallo. ik heb een aquarium van 20 liter. Zijn goudvissen daarvoor geschikt? De lengte is 40 cm en de breedte 25 en de hoogt 30 ongeveer. Welke vissen zou ik nemen?
Groetjes Senna Reactie infoteur, 07-02-2013
Hallo Senna, dit aquarium is te klein voor goudvissen. Je zou er wel garnalen in kunnen houden of heel kleine visjes die niet groter zijn dan een cm of 3/4. Maar is je aquarium echt maar 20 liter? Want de afmetingen corresponderen niet met de inhoud, die zou volgens je afmetingen 30 liter zijn.

Patricia, 12-08-2012 22:35 #20
Hoi. Duidelijke site, complimentjes hiervoor… dus ik hoop dat je ons een antwoordt kunt geven?
De kids hebben nu een maand of vier een 8 hoekig aquarium 60 ltr… hierin ligt een goede bodem grind - plantjes staan er - en er hangt een goed filterpomp in die tevens het water voorziet van extra zuurstof… er zwommen 3 vrouwen guppie's en 1 mannetje… omdat de zuurstof plantjes bijna op waren ben ik donderdags naar de speciaalzaak gegaan… ff zitten te kletsen over de visjes… met 1 mannetjes gup erbij en 3 nieuwe plantjes en het advies om er een thermosstaat in te hangen en die op 22 graden te zetten rijker ging ik de deur weer uit… zo gezegd, zo gedaan… plantjes erin thermosstaat erin gupke even laten wennen aan het water. en ook uit het zakje laten zwemmen… manlief heeft vrijdags de vissen nog eten gegeven… nu komen we zondagmiddag thuis enne een groot drama bij de kids… alle vissen lagen dood… nu is mijn vraag dus… (omdat die eigenaar van de speciaalzaak had gezegd dat het geen kwaad kon) komt dit waarschijnlijk toch door die thermosstaat… volgens hem kon ik het er zo in hangen en moest ik beginnen met 22 graden na een paar dagen kon ik het opwarmen naar 24 graden… maar ja dat hoeft nu dus niet meer… kids helemaal in tranen… maar kan het idd hierdoor komen… ik ben het aquarium nu helemaal schoon aan het maken al het grind aan het uitkoken enz… en we kunnen weer opnieuw beginnen… maar wilde de kids graag een antwoordt geven op hun vraag waardoor dit kan… van te voren hadden we nergens problemen mee ( zonder thermosstaat bedoel ik dus)… wij hebben continu altijd 20 graden in huis door vloerverwarming enz… en de bak staat in de keuken op het aanrecht onder een lamp.is dat op zich niet beter dan die thermostaat… domme vraag natuurlijk maar ik heb zelf het idee dat het door de thermostaat komt… HELP Reactie infoteur, 15-08-2012
Hallo Patricia, de meeste vissen kunnen niet tegen sterke temperatuurschommelingen, maar als je de thermostaat langzaam hebt opgevoerd van 20 naar 22 graden zie ik daar geen problemen mee. Heb je het water uit de aquariumwinkel waar je nieuwe vis in zat, in jouw aquariumwater gedaan? Want dat moet je nooit doen, dit water is altijd vervuild omdat je vis hier in een stressvolle situatie heeft ingezeten en bovendien heeft het water uit de aquariumwinkel misschien andere waterwaardes of zelfs wel een ziekte. Daar kan het dus ook aan hebben gelegen. Succes met opnieuw starten!

Eric, 12-11-2011 21:54 #19
Heb sinds een paar weken vrijwillig verplicht een aquarium in onderhoud van dochterlief.
Je weet wel dochter uit huis… etc. Heb nu een bak vol guppies en dat gaat me redelijk af.
Waar ik echt gek van word zijn de slakken. Mijn vraag is hoe kom ik van die slakken af? Mag een rigoureuze of een meer humane manier zijn. Maakt mij niets uit.

Veerle, 01-10-2011 10:14 #18
Ben blij dat ik deze site gevonden heb. Ik ben een beginner en heb een aquarium gekocht van 120L heb eerst een bruine plantenbodem en dan grind erin gedaan en dan de plantjes erin gedaan en die doen het voorlopig goed. Wat mijn vraag is ik heb een co2 installatie gekocht voor de planten maar naar het schijnt kunnen niet alle vissen die co2 verdragen kan je mij zeggen welke vissen dit niet verdragen? Ik had graag kleurrijke vissen gehad blauw-geel kan je mij enkele vissen aanraden want die mogen maar binnen 2 weken in de bak zo heb ik nog wat tijd om de juiste vissen te kiezen :-) Reactie infoteur, 02-10-2011
Hoi Veerle, ik heb er nog niet eerder van gehoord dat sommige vissen niet tegen co2 kunnen dus daar kan ik je helaas niet mee helpen! Met een bak van 120 liter kan je veel kanten op, de keuze is overweldigend! Ik raad je aan om even een aquariumwinkel binnen te stappen of een goed boek te kopen over aquariumvissen en dan te kijken welke soort vis je perse wilt hebben. Vanaf daar kun je dan (bijvoorbeeld door weer even een post op deze site te plaatsen) gaan bepalen welke vissen goed samengaan met die aquariumvis. Veel succes met je aquarium!

Nikki, 30-08-2011 14:49 #17
Bedankt voor het handige artikel!
Ik heb een 17L aquarium, recent opgestart met 3 verschillende planten en een bodem van zand en grind.
Ik wil één of twee kleine garnaaltjes op de bodem, maar ook een Algeneter en 2 of 3 kleine vissen. Gaat dit wel goed? Reactie infoteur, 01-09-2011
Hallo Nikki,

17 liter is niet veel, dan kun je er het beste een speciaalaquarium voor garnalen van maken.

Groeten, Funkyfish

Bert En Bianca, 25-08-2011 17:10 #16
Heel jammer dat we deze site niet eerder hebben gezien!
Laatst een aquarium gekocht bij een tuincentrum, en natuurlijk meteen vissen erbij!( stom) Ze zijn er eigenlijk alleen maar om te verkopen en hebben nu 4 Ghost Koi en 4 shubunkin in een bak van 17 liter! Het zijn wel kleine vissen maar is de bak niet nog te klein? en is goudvissenvoer alleen genoeg?
Vr Gr B&B
Trouwens perfecte site! Reactie infoteur, 25-08-2011
Hallo Bert & Bianca, bedankt voor de complimenten! In dit artikel (ook van mijn hand) kun je meer lezen over hoe je het beste goudvissen kunt houden, ik wens jullie veel succes met de vissen (die nu inderdaad in een veel te klein aquarium zitten!)

http://dier-en-natuur.infonu.nl/vissen/1154-carassius-auratus-goudvis.html

P. Mulder, 05-06-2011 23:24 #15
Wij gaan binnenkort verhuizen en in het nieuwe huis wordt een aquarium geplaatst van 160x50x60. We hebben gekozen voor een aziatische boitoop. Echter, bijn alle info die we kunnen vinden qua inrichten, aantallen, etc. hebben betrekking op de meer standaard bakken. Zijn nu op zoek naar info voor het hoe en wat voor onze bak. Iemand tips?

Tinka, 03-04-2011 15:07 #14
Ik ben een beginner en heb net een aquarium van 60x30x30 cm. Ik wil graag rust in de bak en wilde twee (sluierstaart) gouvissen te houden. Deze bak is hiervoor alleen te klein. Zijn er nog andere soorten vissen die geschikt zijn voor een bak van deze afmeting, maar die geen school vormen en dus gelukkig zijn met z'n tweeën of drieën? Ik wil een bak vol verschillende soorten kleine visjes voorkomen.

Peter, 27-01-2011 19:46 #13
Ik ben ook weer bezig mijn aquarium op te starten, de 1e keer ging het goed, totdat het noodlot en daardoor 'verwaarlozing' intrad, de guppen deden het jaren goed. Ik ga nu weer starten. De bedoeling is kleine visjes en GARNALEN. Het schijnt dat die je bak ook goed schoon houden, wat weer minder werkt betekend.
@Rene: bodem moet je erin doen voordat je water erin laten lopen :-).

Rene, 10-01-2011 20:30 #12
Ook wij zijn begonnen een aquarium te vullen. Staat nu nog leeg, alleen met water erin. Binnenkort komen bodem en planjes erin en weer later pas de vissen. We zijn ons nu aan het orienteren welke vissen we zullen aanschaffen. We hebben een aantal guppen in een kleinere bak, (net jongen gehad, weet dus nog niet precies hoeveel erover blijven). Daarbij willen we nog wat vissen voor de middenlaag en bodem. We hebben nog 4 vuurgarnaalltjes die ook over gaan. We willen graag een kleurige bak, wie heeft er advies voor ons. O ja de bak is 80x40x40. Reactie infoteur, 11-01-2011
Hallo René, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wat te denken van een mooie grote school kardinaaltetra's en onderin wellicht een kleine cichlidesoort of bijvoorbeeld Corydoras.

Arne, 26-08-2010 15:42 #11
Voor mijn eerste aquarium tropisch-zoetwater 60 x 30 x 30 en ik opzoek naar een goed afgestemd vissen bestand. Ik had zelf het volgende in gedachten, maar weet niet goed hoe het zit met de hoeveelheden vis, combinaties etc. Ook zou ik graag wat info over de ondergrond (zand/grind) voor dit vissen bestand.
3 x Guppie (midden/boven laag)
6 x vijfstreepbarbeel (midden/onder laag)
3 x Otocinclus(algen eter? - overal zwemmend?)
5 x corydoras panda (Onderlaag)
7 x Nannostomus marginatus (middenlaag)

Misschien is dit wat veel? Kan ik hier ook iets combineren met een koppel dwerg gourami's o.i.d als blikvangers? Ook zou ik wat (vuur)garnaaltjes willen om de boel een beetje schoon te houden

andere opties: 5 x gemarmerde bijlzalm?

Graag zou ik dus weten wat de beste combi zou zijn voor deze vissen en in welke hoeveel heden etc. Reactie infoteur, 27-08-2010
Hoi Arne,

Volgens mij is je bestand wel ok, als je voor de goerami's wilt gaan moet je alleen geen guppen en barbelen nemen. Bijlzalmen kunnen ook, maar die zou ik dan in plaats van de guppen doen.

Qua ondergrond is zand of fijn grind (1-3 mm) geschikt.

Succes!

Erik-Jan, 18-08-2010 12:24 #10
Goedendag ik heb een aquarium nu een week er gaat 20 liter water in wou klein beginnen heb er 5 guppies in zwemmen.
Maar ik heb grint op de bodem zonder zand en mijn planten (3 stuks) zaten in een stenen potje volgens de verkoper konden ze daar gewoon in blijven zitten maar ik vraag me af of ik niet beter onder het grind zand kan doen en de planten uit het potje halen en dat groene spul verwijderen en dan in de grond planten?
ik heb een wat rode plant die krijgt nu licht groene topjes is dit een goed teken of een slecht teken?
Groet Reactie infoteur, 19-08-2010
Hoi Erik-Jan,

Ja normaal gesproken is het wel verstandig om planten gewoon in de bodem te zetten. Hiervoor heb je niet perse zand nodig, als je gewoon fijn grind hebt is dat prima.

MAAR: 20 liter is VEEL te weinig voor 5 guppen.

Groeten, Funkyfish

Bob, 28-04-2010 22:48 #9
Ik heb mijn aquarium (50x30x30) al 3 weken goed 'aan de praat' (water zeer helder, constant 25 graden), er zwemmen al 3 guppy's en 5 neon tetra's in.
Volgens de verkoper waren 2 bundels 'zuurstof planten', die met zo'n stukje lood verzwaard zijn, voldoende. Blijven deze 2 bundels planten voldoende als ik meerdere vissen koop? (ik ben van plan om er één betta splendens, één synodontis en paar black molly's bij te halen.) Overigens las ik net dat ik het lood had moeten verwijderen, is dit noodzakelijk? Of kan ik het nu beter laten voor wat het is?

Ik wacht reactie af, alvast bedankt:-) Reactie infoteur, 29-04-2010
Hoi Bob,

Meer planten is altijd beter! Deze zuurstofplantjes gaan meestal ook snel kapot, dus waarschijnlijk zal je al snel nieuwe planten moeten halen.

Over je vissenbestand: Betta + synodontis voelen zich niet fijn in een bak van 50cm breed, dit is niet verstandig. Tevens zijn guppen en molly's veel te druk voor de Betta, die heeft rust nodig. Ik raad je aan om in plaats daarvan je vissenbestand uit te breiden met nog wat extra tetra's en een kleine corydoras-soort voor op de bodem.

Succes met je aquarium!

Fish, 01-03-2010 16:15 #8
Ik wil graag een tropisch zoetwateraquarium, maar welke vissen moet ik nemen aan het begin? Reactie infoteur, 01-03-2010
Hoi!

Fijn om te horen dat je je eerst wilt gaan orienteren op deze mooie hobby voordat je er echt aan begint!

Het is verstandig om eerst met sterke vissen te beginnen die niet veel eisen stellen aan de waterwaardes. Denk bijvoorbeeld aan veel scholenvissen (onder andere verschillende soorten zalmpjes en neonvisjes, zoals de kardinaal of neontetra). Voor op de bodem zou je een schooltje corydoras kunnen nemen of Ancistrus.

Veel plezier met je aquarium!

Groeten, Funkyfish

Lis, 24-02-2010 22:03 #7
Een hele domme vraag misschien, maar we zitten met een dilemma.
We hebben pas 4 goudvissen aangeschaft in een klein aquariumpje, en nu vandaag een grote bak aangeschaft. Nu hebben we water meegekregen van de zaak zodat de filter sneller zijn werk zou doen, maar we hebben er ook een vijfde goudvis bijgenomen. Nu happen de goudvissen naar lucht, terwijl het volgens de winkel wel nog een week zou duren nu we dit water hebben.
Is er een mogelijkheid dat we de vissen er al in kunnen doen omdat je ook kraanwater + aquasafe in het water gooit als het een koudwaterbak is zonder filter? Of moet je echt wachten tot die filter ingewerkt is? Reactie infoteur, 27-02-2010
Hoi Lis,

Als je ze nu in gewoon kraanwater houdt, kun je ze denk ik wel langzaam laten wennen aan het water in je nieuwe aquarium. Ik hoop dat alles goed gaat met je goudvissen, veel mensen schaffen deze aan en weten niet dat ze veel ruimte nodig hebben en dat ze niet in een vissenkom thuishoren, dus dat je een echt aquarium voor ze hebt aangeschaft is te prijzen!

Veel succes ermee!

Stan, 21-02-2010 15:33 #6
Hoi, ik heb een 60liter aquarium heb eerst alle plantjes enzo uitgezocht was wel leuk. toen heb ik steentjes verschoont erin gedaan planten erin gezet en water erin gedan ook temperatuur en filter zitten erin. toen heb ik 2weken gewacht (dat zeiden ze in de winkel, later heb ik dit pas gelezen) hadden ze gezecht dat het mondster wat ik meenam goed was. heb toen 5kleine met een blauwe streep uitgezocht en 2 skeletten 2dagen ging het goed en toen ginger er in 2dagen tijd 3blauwe dood en nu gaat het 3dagen al goed ik. ik heb 1blauwe eruit weten te vissen maar derest ligt er nog in wat moet ik doen? weet neit of dit wel goed is (trouwens die skeltten zitten al langer bij het temperatuurding ik heb het al warmer gezet maar blijven er nog steeds? hoort dat misscihen zjn ze bang heb ze pas net 1week erin) Reactie infoteur, 22-02-2010
Hoi Stan,

Om een advies te geven heb ik echt meer informatie nodig. Wat zijn het voor vissen (Latijnse naam), op welke temperatuur houdt je je water?

Bij het aquariumhouden komt veel meer kijken dan de meeste mensen denken, ik wil je dus graag een goed advies geven.

Groeten, Funkyfish

Clasquin, 15-07-2009 07:05 #5
Ben pas begonnen met een aquarium en moet eerlijk zeggen dat ik nooit gedacht had dat het zo leuk zou zijn. Momenteel lees ik me suf op internet om vooral geen fouten te maken. Het is verslavend! Ik moet mezelf steeds tegenhouden om niet meer, groter enz. te gaan. Ik steek veel op van alle leerzame stukken over een nieuw in te richten aquarium. Wel lastig als maar te moeten afwachten als je zo graag het eindresultaat wilt zien. Een geweldig leuke hobby. Reactie infoteur, 15-07-2009
Helemaal mee eens, fijn dat je zo enthousiast bent! Meer en groter klinkt zo bekend! Ik ben van 40 liter naar 60 gegaan, toen naar 160 en ga binnenkort een 400 literbak aanschaffen :)

Queenly, 07-05-2009 21:06 #4
Als je de aquarium gaat verschonen, hoeven de plantjes en alle dingen er toch niet uit?
Alleen de helft moet je toch wegdoen? Reactie infoteur, 08-05-2009
Nee dat moet je absoluut niet doen! Alleen inderdaad water verversen, de helft is vrij veel maar is ook afhankelijk van de grootte van je bak. Hoe groter de bak, hoe minder je relatief gezien hoeft te verversen.

Demi, 10-03-2009 16:15 #3
Je hoeft toch helemaal geen verwarmingselement voor goudvissen? :-) Reactie infoteur, 10-03-2009
Hoi Demi, voor goudvissen is er inderdaad geen verwarmingselement nodig, voor tropische vissoorten wel.

Y6htdj, 26-11-2008 17:32 #2
Maanvissen zijn helemaal niet ongeschikt voor beginners. ze zijn makelijk te verzorgen. het enige is dat ze best veel ruimte nodig hebben

Eva, 16-04-2008 18:52 #1
Ik ben net begonnen en ik heb maanvissen en discusvissen.
ik vind het niet zo moeilijk om ze te verzorgen! :-):-p:-( Reactie infoteur, 17-04-2008
Hallo Eva,

Maanvissen en Discusvissen zijn ook inderdaad geen beginnersvissen, zelfs ikzelf durf het nog niet aan deze vissen aan te schaffen na 2 jaar ervaring met diverse aquaria. Ik hoop dat je door mijn artikelen wat meer informatie hebt kunnen opdoen om deze vissen goed te kunnen verzorgen.

Groetjes, Funkyfish

Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 24-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Special: Aquariumhouden
Reacties: 76
Schrijf mee!