Apistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | Dwergcichlide

Apistogramma Ramirezi - Antennebaarsje | Dwergcichlide De Apistogramma Ramirezi, ook wel Antennebaarsje genoemd, is een geliefde aquariumvis. Geen wonder: de vis is vrij klein en heeft daarom geen groot aquarium nodig. De prachtige kleuren en het interessante broedgedrag dragen zeker bij aan de populariteit van deze aquariumvis. Hieronder vind je meer informatie over deze mooie Zuid-Amerikaanse Dwergcichlide. De Apistogramma ramirezi wordt ook wel Microgeophagus ramirezi of Papiliochromis ramirezi genoemd. De in dit artikel gebruikte naam (Apistogramma ramirezi) is het meest ingeburgerd en wordt daarom gebruikt.

  • Wetenschappelijke Naam: Apistogramma ramirezi
  • Nederlandse Naam: Antennebaarsje
  • Familie: Cichlidae (Cichliden)
  • Herkomst: Zuid-Amerika

Lengte

  • Man ongeveer 6 centimeter
  • Vrouw ongeveer 5 centimeter

Geslachtsonderscheid

Het mannetje is iets groter dan het vrouwtje, en ook wat kleurrijker. De rugvinnen van het mannetje zijn langer. Tijdens het broedseizoen krijgt het vrouwjte een roze vlek op de buik.

Aquarium inrichten voor Antennebaarsjes

Deze cichlide kan gehouden worden in een aquarium van 60 centimeter lang, maar breng hem liever onder in een groter aquarium. Zorg dat er voldoende schuilmogelijkheden zijn in de vorm van planten en rotsen en bijvoorbeeld kienhout. Als broedplaats is bijvoorbeeld een halve kokosnoot of een deels ingegraven bloempotje geschikt.

Deze aquariumvis houdt zich meestal op in de onderste waterlagen van het aquarium. Een donkere bodem laat de kleuren van de vissen dan ook beter uitkomen, een zachte bodem is aan te raden. Zand is heel geschikt, maar fijn grind (1-3mm) kan ook. Het gebruik van drijfplanten laat de kleur van Apistogramma ramirezi ook beter uitkomen.

Karakter

Apistogramma ramirezi is een vreedzame dwergcichlide die geschikt is voor het gezelschapsaquarium. Wel vormen zij een territorium dat zeker tijdens de broedperiode streng bewaakt wordt tegen indringers. Je kunt ze het beste houden met kleine, vriendelijke medebewoners. Houdt ze liever niet met andere cichlidesoorten. Geschikte medebewoners zijn vreedzame scholenvissen zoals de Kardinaaltetra (Paracheirodon axelrodi) en de Bijlzalm (Carnegiella strigata strigata)

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28°C
  • pH: 6-7
  • GH: 4-12

Filter af en toe over turf.

Voeding

De Ramirezi is een makkelijke kostganger, droogvoer, levend voer en diepvriesvoer lust hij allemaal. Wil je serieus gaan kweken met deze vissen, dan is een dieet van voornamelijk levend voer aan te raden.

Antennebaarsjes kweken

Zorg dat de vissen beiden ouder zijn dan een jaar en zet ze in een kweekbak die voorzien is van rotsen, bloempotjes of iets dergelijks. Tussen deze rotsen worden de eieren afgezet. Het water moet warm zijn, zo'n 27 graden. Zorg voor zacht en zuur water om de kweek te bevorderen. De beide ouders bewaken het nest, dat bestaat uit 100 tot 300 eieren, en zorgen ook voor de kleine visjes, vang ze dus niet uit als je ziet dat er eieren zijn afgezet. Na 2 a 3 dagen komen de eitjes uit.

Opmerking: vaak lukt het kweken van deze vissen niet, soms worden de eieren opgegeten of beschimmelen ze. Het is in ieder geval aan te raden om het aquarium te beluchten met een doorluchtingssteentje.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microgeophagus altispinosaHet is goed te zien dat deze vis verwant is aan de Ramirezi. Microgeophagus altispinosa wordt met 8 centimeter groter da…
Cichliden - CichlidaeCichliden - CichlidaeCichlides behoren tot de meest gehouden, en tevens meest geliefde aquariumvissen. Ze zijn dan ook meestal schitterend om…
Apistogramma borellii - Borellis dwergcichlideApistogramma borellii - Borellis dwergcichlideDe Apistogramma borellii is een wat minder bekende dwergcichlide. Toch is het een kleurrijke verschijning in het aquariu…
Tropische vissen: CichlidenDe cichliden hebben over het algemeen een niet zo'n beste naam, ze slopen de inrichting van het aquarium, vallen mede be…

Paracheirodon innesi - NeontetraParacheirodon innesi - NeontetraDe neontetra is na de guppy het meest bekende aquariumvisje, bijna elke aquariaan heeft wel eens neontetra's gehouden. M…
Het opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquariumHet opstarten van een aquarium is niet gemakkelijk, door onwetendheid maken beginners veel fouten, die fataal kunnen zij…
Bronnen en referenties
Reacties

Leo, 24-01-2012
Kan je de eitjes van de Antennebaarsjes inclusief het blad waar deze opzitten overzetten in een kweekbakje voor jonge visjes wat in hetzelfde aquarium drijft? (zonder dat deze eitjes boven water komen?)
Nu worden de eitjes steeds opgegeten door de medebewoners… Reactie infoteur, 26-01-2012
Hallo Leo, ja dat zou je zeker kunnen proberen, maar er is dan een kans dat de kleine visjes alsnog worden opgegeten. Het zou nog veel beter zijn om een aparte kweekbak in te richten en daar je Antennebaarsjes in te doen om ze in alle rust te laten kweken.

Kasper, 13-11-2011
Als eerste dank voor de vele info. Ik heb zelf een bak van 60 cm met 20 tetras en wat grondbewoners(garnaal, panda, ancistrus) Tevens een koppel ramirezi's. Ze hebben het prima naar de zin. Kan ik nog een koppel ramirezi gold toevoegen denkt u? Of wordt dat wat teveel en gaan ze vechten met de normale ramirezi's? Hoop dat u kan helpen,

Kasper Reactie infoteur, 14-11-2011
Hoi Kasper, ik raad aan om altijd maar een soort Ramirezi's te houden, zeker in een kleine bak zoals jij die hebt! Veel succes met je aquarium!

Daron, 30-12-2010
Hallo, Ik heb via internet informaitie over de Apistogramma Ramirezi gezocht, en ik heb nog een vraag.
Kunnen de Apistogramma Ramirezi samen met de Iriatherina werneri?
Mijn Complimenten voor de informatie!:-) Reactie infoteur, 07-01-2011
Hallo Daron, ik denk dat dit wel kan ja. Succes!

Jaap van Tuyn, 30-07-2008
Hallo, Via internet probeer ik wat informatie te verzamelen over Apistogramma ramirezi. Uw artikel is kort bondig en duidelijk. Mijn complimenten. Echter merkte ik op dat U het over Ph heeft. Het symbool voor zuurgraad is pH. Ik hoop dat u het op prijs stelt dat ik de moeite neem om uw tekst te corrigeren.
Groet, Jaap Reactie infoteur, 30-07-2008
Bedankt voor de complimenten. Ph is aangepast naar pH.

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 06-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.